Világkonyha-sorozatunk első részében nyolc különleges fogással hoztuk közelebb a közel-keleti konyha univerzumát. Most újabb határon túli receptekkel érkezünk: a mediterrán ízeket repítjük majd a magyar konyhákba nyolc héten át.
Ha még nem találkoztál volna velünk: mi Csenge és Flóra vagyunk, egy vegán testvérpár. Közel egy évtizede vagyunk a növényi konyha szerelmesei, és olyan recepteket igyekszünk megosztani a Prove olvasóival, amiknek sava-borsa a többéves kísérletezés, a maximalista hozzáállás és a mennyei vegán ételek iránti hatalmas szeretet.
A magyar konyha és a Közel-Kelet után mediterrán vizekre evezünk
Sorozatunk első évadát a hagyományos magyar konyhához való kötődésünk vezérelte, amelyben nemcsak a legismertebb fogásokat készítettük el növényi alapokon, hanem olyan kevésbé ismert, regionális ételeket is, mint például az erdélyi zakuszka és a szentesi barátfüle, és olyan, hagyományos szezonalitás szerint készített finomságokat, mint a birsalmasajt vagy a sütőtökös rétes.
Adventi minisorozatunkban komplett karácsonyi menüt készítettünk, amelyben olyan egyszerűen elkészíthető, mégis különleges recepteket mutattunk be, mint például a leveles tésztából készült nappite, vagy az ünnepi sültről mintázott, rizspapírba csomagolt, ropogós laskasült.
Világ körüli sorozatunk ihlete gyerekkorunk ételeinek és gasztronómiai evolúciónk összeolvadásából született: nálunk ugyanis ugyanolyan természetességgel és gyakorisággal szerepelt a csigatésztás zöldségleves és az aranygaluska mellett a heti vacsoramenün a világ tájainak mindenféle étele a kelet-ázsiai édes-savanyú ragutól kezdve a csípős-paradicsomos, olaszos ihletésű tésztán át a görögös fűszerezésű, csőben sült padlizsánig.
Az utóbbi években elkezdtünk mélyebben is megismerkedni különböző országok és régiók autentikus konyháival és olyan ízeket, állagokat és hozzávalókat fedeztünk fel, ami a magyar leleményességgel párhuzamba vonható végtelen kreativitásra és sajátosságra rámutatva még inkább a gasztronómia szerelmeseivé tett minket.
Így válogattunk össze a Közel-Keletről olyan egyszerű, olcsó, kreatív recepteket, mint a mujadara, amit a szegény ember eledeleként is emlegetnek, vagy a serpenyőn sütött, töltött lepény, a gözleme.
Hasonlóan egyszerű, mégis újszerű és izgalmas vezérfonal mentén választottuk ki világsorozatunk mediterrán receptjeit, amiket reméljük, ugyanolyan szeretettel fogadtok majd, mint ahogyan eddig is tettétek.
Néhány korábbi mediterrán recept tőlünk
Nyolc recepttel természetesen lehetetlen lefedni a széles földrajzi kiterjedtségű, rendkívül változatos mediterrán konyhát, így erre kísérletet sem teszünk.
Ha azonban téged is annyira lenyűgöz a Földközi-tenger régiójának gasztronómiája, amit heti egy recepttel képtelenség lefedni, jó hírünk van: az évek során rengeteg mediterrán stílusú étel került fel az oldalra, amikből alább össze is állítottunk egy kisebb válogatást.
Előételek
Vegán spanakopita, azaz spenótos pite
Focaccia
Vegán „tofufeta”
Vegán bazsalikompesto
Baba ganoush
Levesek
Harira, azaz marokkói paradicsomleves
Olasz paradicsomos bableves tésztával
Ribollita – a toszkán zöldségleves
Krémes mediterrán paradicsomleves
Francia hagymaleves
Főételek
Vegán muszaka
Vegán chorizo piláf
Pasta e ceci
Penne alla vodka
Penne all’arrabbiata
Világkonyha-évadunk mediterrán sorozata augusztus 27-én, vasárnap debütál.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.