Vegán leveles tészta és sütőtökös tiroli rétes recept – Csenge és Flóra otthon főz 6. rész

Csenge és Flóra otthon főz - leveles tészta - 6. rész

Mielőtt azt mondanád, hogy csináljon leveles tésztát házilag az, akinek három anyja van, és menten kattintanál is a jobb felső sarokban a kis “X” ikonra, legalább hadd tartsunk védőbeszédet. Adj pár bekezdésnyi időt, és ha az se győzött meg, akkor fejet hajtunk a konyhai minimalizmusod előtt. Megegyeztünk?

Ez a cikk a Csenge és Flóra otthon főz: elveszett ízek nyomában hatodik része. A sorozat többi receptjéért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

Tudjuk, a házi leveles tészta elkészítése időigényesnek hangzik, meg korhoz kötött tehetségnek is, amit az ember mágikus módon csak akkor kap meg, amikor már nagymama. Vagy nagypapa. Pedig nem is! Vagyis na, talán egy kicsit, de mi most pont ezért a legegyszerűbb, leggyorsabb változatot hoztuk el nektek.

Tényleg érdemes kipróbálni – egyrészt a boltit százszor kenterbe veri, másrészt meg csukd be a szemed, és képzeld el, milyen arcot fog vágni mindenki, amikor megvárod, amíg megkóstolják, majd amikor jön a kérdés, hogy ugye, a tészta bolti, akkor ledobod a bombát, hogy nem az, házilag készítetted. Mások dicséretében sütkérezni annyira jó, hogy megér egy kis macerát, majd meglátod.

Ráadásul ezerféleképp fel lehet használni, édesen és sósan is: elkészítheted például spenóttal és kaporral, fokhagymával és paradicsommal, meggyel és vaníliapudinggal, vagy almával és fahéjjal is. Készíthetsz belőle takaros kis kosárkákat, fonhatod, töltheted vagy csavarhatod, sőt, akár tiroli rétes is készülhet belőle, ami a “sima” rétessel ellentétben nem rétestésztából, hanem leveles vajas tésztából készül.

Az október végi szellemre való tekintettel ez utóbbihoz egy plusz receptet is hoztunk nektek a végére, aminek segítségével a leveles tésztából isteni, édes sütőtökös rétest készíthetsz.

Ha sikeres volt a védőbeszédünk, és adsz a házi leveles tésztának egy esélyt, akkor bele is vághatunk. Először mutatunk egy részletes receptet, amiben trükkökkel és tippekkel segítünk abban, hogy tökéletes legyen a leveles tésztád, de ha te már haladónak tartod magad ezen a téren és átugranád a hosszas magyarázatot, akkor görgess párat a rövidített receptért.

Leveles tészta recept lépésről lépésre

A leveles tésztát a liszt és a vegán vaj kimérésével kezdjük: 120 gramm lisztre és ugyanennyi vajra lesz szükséged.

Tipp: sütőmargarin helyett sokkal jobb, ha olyan, növényi alapú vajat választasz, amit direkt vajhelyettesítőként árulnak. Ezek jobb minőségű zsiradékból készülnek, tehát finomabbak is, illetve a margarinoknál szokásos 40-60%-os zsírtartalom helyett általában 80%-osak, ami sokkal alkalmasabbá teszi őket az olyan sütemények elkészítésére, amiben fontos szerepe van a vajnak. (Sokkoló, de igaz: a leveles tésztánál, azaz más néven vajas tésztánál igencsak fontos szerepe van. Az alacsony zsírtartalmú margarin sokkal könnyebben olvad, ami a hideg zsiradékot igénylő leveles tésztánál igencsak tragikus fordulat. A leveles tésztánk attól lesz leveles, hogy maradnak benne kisebb vajdarabok.)

Fontos: a vaj hűtőhideg legyen, amikor felhasználod. Ha nem az, akkor tedd vissza a hűtőbe és várj egy kicsit. (A türelmetlenség nagy úr, de ne tedd a fagyasztóba, a fagyos közeg ugyanis nem tesz jót neki. Ha elválik benne a zsiradék és a víz, azt utólag már nem lehet helyrehozni.)

Morzsolás késes aprítóval: a morzsolást úgy a legegyszerűbb elvégezni, ha van késes aprítód. Ez a botmixer tálkás része, aminek saját pengéje van. (De ha nincs, akkor kézzel is menni fog, ennek a technikáját a következő bekezdésben olvashatod el.) A margarint vágd kis, 1 cm-es kockákra, és a felét keverd el a lisztben egy nagy csipet sóval együtt. Pulzálj rajta háromszor-négyszer egy-két másodpercig, majd add hozzá a margarin másik felét, pulzáld megint párszor, és kész is.

Morzsolás kézzel: a kézzel való morzsoláshoz tedd a lisztet és a vajat egy széles szájú tálba egy nagy csipet sóval. Ennél a technikánál igyekszünk a testünk hőjével nem megolvasztani a vajat; a lényeg, hogy a kezed csak a lisztes borításon keresztül érjen hozzá. Az ujjaid hegyével vagy a tenyered élével – ki melyik technikára esküszik –, gyors mozdulatokkal morzsold el a vajat kis darabokra. Nem kell, hogy teljesen morzsás legyen, arra viszont figyelj, hogy ne tartson a művelet túl sokáig, mert nem akarjuk, hogy elolvadjon a zsiradék.

Most jöhet hozzá a jeges víz: összesen 60 milliliterre lesz szükséged (ez hivatalosan négy evőkanál, de mindenképpen mérd ki, mert ha több kerül bele véletlenül, azt már igen nehéz korrigálni). Ha késes aprítóval dolgozol, két adagban pulzáld hozzá. Ha kézzel, akkor két-három adagban, gyors mozdulatokkal keverd bele. Jöhet a tésztapróba: ha összenyomod az ujjaiddal, és szépen összeáll, akkor jó. Ha még nagyon morzsás, akkor 10-15 ml vizet adj még hozzá (kb. egy evőkanál).

A tésztát vedd ki, tedd tiszta, lisztezett felületre, és pár mozdulattal gyúrd össze (itt is villámgyorsan dolgozunk, ügyelve a vaj hidegségére).

Ezután lisztezett nyújtófával nyújtsd ki a tésztát kb. 30×40 cm-es téglalapra. Az alsó egyharmadát hajtsd fel a tészta felső egyharmadáig, majd hajtsd rá a felső egyharmadot is. Ha a nyújtófáról vagy felhajtásnál az alsó rétegről a felső rétegre liszt kerül, azt gyors mozdulatokkal söpörd le róla. Ezután fordítsd el 90 fokkal és ismételd meg ugyanezt. Nyújts ki, és ismételd meg az egész folyamatot legalább háromszor. Vizuális segítség a konyhánkból:

csenge és flóra otthon főz - leveles tészta lépésről lépésre
Fotó: Domján Csenge / Prove.hu

Ezután csomagold műanyag fóliába vagy tedd légmentesen lefedett, lisztezett tálba, és pihentesd a hűtőben másfél órát, mielőtt felhasználod.

Leveles tészta recept röviden

Hozzávalók:

♡ 120 gramm liszt
♡ 120 gramm vegán vaj
♡ 1 nagy csipet só
♡ 60 ml jeges víz

Elkészítés:

  1. Tedd a lisztet és a sót késes robotgépbe, adj hozzá 60 gramm, 1 cm-es kockákra vágott hideg vajat, és turmixold kb. 3-4 rövid, 1-2 másodperces nyomással, amíg a vaj el nem morzsolódik a liszttel, majd add hozzá a maradék vajat (kockákra vágva), és pulzáld még két-háromszor (nem többször), hogy összeálljon.
  2. Adj hozzá két adagban 60 ml jeges vizet és pulzálj aprókat még négy-öt alkalommal, amíg a tészta összeáll (nagyon fontos, hogy ne dolgozd túl). Ha a tészta az ujjaid között nem áll össze, hanem morzsálódik, tegyél még hozzá fél-egy evőkanál vizet.
  3. Helyezd enyhén lisztezett felületre a tésztát, és finoman, gyors mozdulatokkal gyúrd át. Lisztes sodrófával nyújtsd 30×40 centiméteres téglalapra.
  4. A tésztát hajtogasd a következőképp: az alsó egyharmadát hajtsd fel a tészta felső egyharmadáig, majd hajtsd rá a felső egyharmadot is. Ezután fordítsd el 90 fokkal és ismételd meg ugyanezt. Nyújtsd ki, és ismételd meg az egész folyamatot legalább háromszor. Hajtogatás közben a tésztáról a felesleges lisztet mindig söpörd le. Csomagold fóliába és tedd másfél órára hűtőbe.
Shutterstock

Bónusz recept: sütőtökös tiroli rétes

Hozzávalók:

♡ egy adag házi leveles tészta
♡ 1 kg sütőtök
♡ 5 evőkanál búzadara
♡ ½ teáskanál őrölt fahéj
♡ ¼ teáskanál őrölt gyömbér
♡ ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
♡ ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
♡ 75 gramm (6 evőkanál) cukor
♡ fél narancs leve
♡ egy bio narancs reszelt héja

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra. A sütőtököt vágd négyfelé, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire és szórd meg a tetejét egy evőkanál (12,5 gramm) cukorral. Addig süsd, amíg teljesen vajpuha nem lesz: ez 45 perctől egy óráig tart, sütője válogatja.

Fotó: Domján Csenge / Prove.hu
  1. A megsült tököt kanállal kapard ki a héjából, villával törd össze, majd adj hozzá öt evőkanál (62,5 gramm) cukrot, három evőkanál búzadarát, ½ teáskanál fahéjat, ¼ teáskanál szerecsendiót, ¼ teáskanál szegfűszeget, ¼ teáskanál gyömbért, egy bio narancs reszelt héját és fél narancs levét, és alaposan keverd össze.
  2. A tésztát vedd ki a hűtőből és nyújtsd ki 30×40 centiméteres téglalappá, majd hosszában vágd ketté, de nem teljesen a felénél – az egyik rész legyen 2-3 centiméterrel keskenyebb.
  3. A tészta szélesebb felét helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, majd halmozd rá a már kihűlt tököt. A felső réteg tésztával kedved szerint járj el: ráteheted csak simán is, de ha van rétesrácsozód, azzal lehet kicsit művészkedni is. Vagy felvághatod kis csíkokra, amiket keresztben egymásra tehetsz, de akár fonhatod is.
  4. Az interneten rengeteg inspirációt találhatsz ezzel kapcsolatban, ha angolul rákeresel a pite (pie) szóra, tudniillik az amerikai stílusú pite tésztája jobban hasonlít a mi vajas leveles tésztánkhoz, mint a rétes tésztához, és ezt a legkülönbözőbb módokon szokták formázni, díszíteni.
  5. Kend le növényi tejjel vagy olajjal a tészta tetejét, majd süsd 180 fokos sütőben (csak akkor tedd be, ha már teljesen bemelegedett!) 40-45 percig, vagy amíg a teteje aranybarna színű nem lesz.

 


Elkészítetted? Oszd meg az alkotásod a 20.000 fős Veganuár közösséggel.

A Csenge és Flóra otthon főz 7. része november 6-án érkezik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.