Most olvasott cikk
Hatalmas sejtalapú húsüzem épül Kínában

Hatalmas sejtalapú húsüzem épül Kínában

Az ország első nagy kapacitású sejtalapú üzemében a tervek szerint akár ezer tonna élelmiszert is elő tudnak majd állítani. Az építtető cég úgy tervezi, hogy 2025-ben tudja megkezdeni a nemzetközi értékesítést, ehhez a pilot üzem nagyon fontos tapasztalatokkal tud majd hozzájárulni.

Kína megkerülhetetlen a globális élelmezési hálózat átalakítása szempontjából, ezért különösen fontos, hogy a másfél milliárdos lakosságú ország milyen irányba tekint a jövőt illetően. Az országból egyaránt érkeznek mostanában elkeserítő, valamint bizalomra okot adó hírek is. A CellX kísérleti üzeme az utóbbi kategóriába sorolható.

Az üzem azzal a céllal épül Shanghaiban, hogy megfelelő tapasztalattal és információval lássa el a céget, hogy 2025-ben elindulhasson a kereskedelmi forgalomba szánt termékek nagyüzemi gyártása megnövelt kapacitással. A kínai biotech cég júniusban 6,5 millió dolláros támogatást kapott az üzem megépítésére, ezzel együtt pedig már 20 millió dollárnál jár az üzletbe fektetett tőke összege.

A sejtalapú húsgyártás testesíti meg a biztonságos, hatékony és fenntartható formáját a hústermelésnek. Olyan húskészítményt tudunk előállítani, ami ízletes és tápláló, ezzel kínálva egy jobb alternatívát a fogyasztóknak

– mondta Shuangshuang Chen, a CellX kutatási és fejlesztési vezetője.

Levédett sejtalapú tenyésztés

A cég saját kultivációs eljárásának köszönhetően – amely alacsony költségű, magzati szarvasmarhaszérum-mentes tenyésztési közeget alkalmaz – a CellX képes 100 dollár alatti áron előállítani egy fontnyi (közel fél kilogramm) sejtalapú húst. A kereskedelmi forgalomba szánt termékek árai ennél lényegesen olcsóbbak lesznek a cég tervei szerint.

Az üzem a tapasztalatszerzés mellett az átláthatóságot is szolgálja majd. Az érdeklődők itt megkóstolhatják a cég termékeit és ismereteket gyűjthetnek a sejtalapú élelmiszergyártásról. A CellX egyelőre csirke-, valamint disznóhúsalapú termékeket készít, többek között a Kínában őshonos fekete disznó sejtjeit felhasználva.

„A több mint 40 főt számláló szakértői csapattal, beleértve a tengeren túlról érkező, nagynevű egyetemeken végzett visszatérőket is, a CellX eltökélt a technológiai fejlődés és a költségcsökkentés iránt, hogy az első kínai cégként szolgáltathasson sejtalapú húst a világ számára” – mondta Ziliang Yang, a CellX ügyvezetője.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.