Most olvasott cikk
Növényi alapú, 97 százalékban lebomló műanyaggal kísérleteznek

Növényi alapú, 97 százalékban lebomló műanyaggal kísérleteznek

Mikroműanyag lebontása

Forradalmi módon venné fel a harcot a mindent beborító mikroműanyagokkal egy tudóscsoport: növényi alapú műanyaggal rukkoltak elő. A projekt még folyamatban van, de a fejlesztők szerint az eddigi eredmények kecsegtetők.

TPU-FC1 – így hívják az új biopolimert, amely akár teljesen fel is forgathatja az általános vélekedést a műanyagok használatával kapcsolatban.

Jelen állás szerint a fenntarthatóság kereteibe még a szelektív gyűjtéssel és az újrahasznosítással együtt sem igazán fér bele a műanyag. Egy közelmúltban publikált tanulmány is rámutatott, hogy az európai műanyaghulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása a jelenlegi formában önámítás. Európa ugyanis mindössze átpasszolja, exportálja a problémát és becsukja a szemét, miközben a célországok – például Malajzia, Vietnám, Indonézia és Thaiföld – nem megfelelően kezelik az átvett szemetet.

A TPU-FC1 segítségével azonban ez a probléma hosszú távon akár kiküszöbölhetővé is válhat. Ez egy növényi alapú műanyag, amely szemétlerakókban 200 nap alatt 97 százalékban lebomlik – írja a One Green Planet. A javarészt algából készült anyagot a Kaliforniai Egyetem (UC San Diego) és egy anyagtudománnyal foglalkozó cég, az Algenesis kutatói kísérletezték ki. Céljuk a kezdetektől az volt, hogy fenntartható alternatívát kínáljanak a kőolajalapú műanyag kiváltására.

Csak most kezdjük megérteni, milyen következményekkel járnak együtt a mikroműanyagok. Megpróbálunk olyan anyagokat találni, amelyekkel helyettesíteni lehet az aktuálisan használtakat. Biztosítva azt is, hogy ezek az alternatívák az élettartamuk végén lebomoljanak, ne pedig a környezetben halmozódjanak. Ez nem könnyű feladat

mondta Michael Burkart, a Kaliforniai Egyetem professzora, a TPU-FC1-et bemutató tanulmány egyik szerzője.

Növényi alapú műanyaggal a mikroműanyagok ellen

A környezetvédők gyakran hangoztatják, hogy baj lesz abból a sok műanyaghulladékból, amelyet hátrahagy maga után az emberiség. Tavaly nyáron azonban újabb tudományos bizonyíték támasztotta alá, hogy nem a levegőbe beszélnek.

A tavalyi Ocean Race világ körüli vitorlásverseny résztvevői mintákat vettek az útjuk során érintett vizekből. Az azokat elemző tudósok pedig arra jutottak, hogy jelentősen megugrott a tengerek és óceánok mikroműanyag-tartalma az elmúlt években.

Egyes területeken egy köbméter víz 1884 mikroműanyag-darabkát tartalmazott, 18-szor többet, mint a 2017-2018-as Ocean Race idején. A legaggasztóbb azonban az, hogy a szárazföldtől legtávolabb eső pontokon is kimutatható volt a mikroműanyag.

Ilyen szempontból az új, növényi alapú műanyag kifejezetten ígéretes alternatíva lehet.

Már akkor is, amikor mintegy hat évvel ezelőtt először hoztuk létre algákból ezeket a polimereket, az volt a célunk, hogy biológiailag teljesen lebomlóak legyenek. Rengeteg adatunk volt arról, hogy az anyag eltűnt a komposztban, ez volt azonban az első alkalom, hogy mikroszinten is megmértük ezt

– mondta Robert Pomeroy, a tanulmány másik szerzője.

Michael Burkart leszögezte, sok munka van még hátra ahhoz, hogy a projekt végfázisába érjenek. Az eddig elértek mindenesetre szerinte bizakodásra adnak okot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.