Édesburgonya-krémleves: selymesen krémes, isteni, egyszerű ebéd

Édesburgonya-krémleves

Több okunk is van rá, miért ez az édesburgonya-krémleves a legjobb választás, ha nem tudod, mit főzz. Egyrészt megfőzi magát, tehát alig van vele tennivaló, mégis rendkívül ízletes, izgalmas ízvilágú étel kerekedik belőle a végére. Másrészt édessége ellenére az egyik legegészségesebb zöldségről van szó: olvass tovább, ha kíváncsi vagy, milyen egészségügyi előnyökkel jár az édesburgonya fogyasztása.

Az édesburgonya az egyik legváltozatosabb zöldség, ami csak létezik: mind elkészítési módjában, mind a vele harmonizáló ízek diverzitásában egyedülállóan sokszínű.

Felkockázva, sütőben sütve fokozhatjuk az édességét juharsziruppal, amit frissen őrölt borssal pikánsabbá tehetünk; egészben megpárolva vagy megsütve, majd kettévágva megtölthetjük minden földi jóval, hasonlóan, mint az egyszerű krumplit; vékony hasábokra vágva, füstölt paprikás-fokhagymás fűszerezéssel bolondítva sült édesburgonya is készülhet belőle.

És még ezeken túl is rengeteg elkészítési módja létezik: ez az édesburgonya-krémleves is egy közülük. Ide kattintva pedig még több krémleves, többek között például fokhagyma- és cukkinikrémlevesünk receptjét is megtalálod.

Ezek mellett az édesburgonya az egyik legtápanyagdúsabb zöldség, ami létezik – gazdag ugyanis

  • a látás, az immunrendszer, a reproduktív egészség és a sejtosztódás számára fontos A-vitaminban,
  • az agy fejlődéséhez, illetve az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges B6-vitaminban,
  • a fog-, csont- és kötőszövetképzéshez és a vasfelszívódáshoz elengedhetetlen C-vitaminban,
  • az ideg-, izom-, szív- és sejtműködést segítő káliumban,
  • valamint a belek egészségét szolgáló, prebiotikumként működő élelmi rostban.

Ha valamit helyettesítenél…

Kókusztej: kókusztej alatt a konzervben kapható, zsíros krémet értjük. Ha nem kedveled vagy nem jutsz hozzá, helyettesítheted 250 ml növényi tejszínnel is.

Fűszerek: ezt az édesburgonya-krémlevest friss fokhagyma és gyömbér, valamint római kömény, fahéj és szegfűszeg ízesíti. De ezt kedved szerint variálhatod: az egyszerűség kedvéért curryport vagy garam masalát is tehetsz bele (ezek a keverékek hasonló fűszerekből állnak, amiket az előbb külön-külön felsoroltunk). Vagy kihagyhatod, ami nem szimpatikus, és tehetsz bele például füstölt paprikát, chilit és szerecsendiót.

Még több zöldség: ez az édesburgonya-krémleves nyugodtan variálható a felhasznált zöldségeket illetően is: illik bele például a sárgarépa, a krumpli és a cékla is. Ez utóbbinak több idő kell, hogy puhára főjön, tehát ha céklát használnál, akkor azt jó negyedórával az édesburgonya előtt add a leveshez.

Hozzávalók

5-7 adaghoz

  • 1 kg édesburgonya
  • 200 gramm mogyoróhagyma vagy 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 konzerv (400 ml) zsíros kókusztej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 közepes gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/3 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • néhány tekerés frissen őrölt bors
  • 1-1/2 teáskanál só
  • 1-2 evőkanál friss citromlé
  • opcionális: pirított magvak, kruton, friss zöldfűszerek a tálaláshoz

Az édesburgonya-krémleves elkészítése

  1. Az édesburgonya-krémleves elkészítésének első lépéseként tisztítsd meg a hagymát, fokhagymát, édesburgonyát és gyömbért. (Tipp: a gyömbért kiskanál segítségével tudod a legvékonyabban meghámozni.)
  2. A hagymát vágd vékony félkarikákra, a fokhagymákat 3-4 darabra, a gyömbért pedig reszeld le.
  3. Egy nagy lábasban hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd a hagymát tíz percig. Félidőben adj hozzá fél teáskanál sót.
  4. Miközben a hagyma pirul, vágd az édesburgonyát kisebb, kb. másfél centis kockákra.
  5. Ha a hagyma már tíz perce pirul, add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsd továbbra is alacsony lángon 3 percig.
  6. Húzd le a tűzről, keverd hozzá a római köményt, a fahéjat és a szegfűszeget, majd tedd vissza a lángra, és kevergesd fél percig, hogy a fűszerek jól feloldódjanak az olajban.
  7. Add hozzá az édesburgonyát, forgasd össze 1-2 percig, majd öntsd fel a lábas tartalmát 1,2 liter vízzel és a kókusztejjel, és adj hozzá egy teáskanál sót. Vedd a lángot magasra, majd ha felforrt, vedd közepesen alacsonyra, és főzd addig, amíg az édesburgonya meg nem puhul. Ehhez kb. 20 percre lesz szükség.
  8. Vedd le a lábast a tűzről, és botmixer segítségével turmixold krémesre. Ha túl sűrűnek érzed, adj még hozzá kevés vizet (azonban túl híg se legyen, ez ugyanis a leves ízének összhatását rontja – inkább legyen túl sűrű, mint ízetlen).
  9. Tedd vissza az édesburgonya-krémlevest a tűzhelyre, adj hozzá jó pár tekerés frissen őrölt borsot, majd forrald fel újra, és alacsony lángon gyöngyöztesd egy-két percig.
  10. Kóstold, és ha kell, tegyél még hozzá sót. Ha elzártad, facsarj bele ízlés szerint egy-két evőkanál friss citromlevet. Tálald önmagában vagy pirított magvakkal, krutonnal, és/vagy apróra vágott, friss zöldfűszerekkel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.