Most olvasott cikk
A globális szennyezőelit: ez az 57 vállalat aktívan pusztítja a bolygót

A globális szennyezőelit: ez az 57 vállalat aktívan pusztítja a bolygót

Lángok csapnak ki az ExxonMobil Mossmorran üzemének kéményéből egy újabb, nem tervezett művelet során, 2020. október 4-én a skóciai Cowdenbeathben. A Skót Környezetvédelmi Ügynökség vizsgálatot folytat a mossmorrani üzemben történt egészségkárosító eset miatt.

Mindössze 57 vállalat felelős az elmúlt hét év kibocsátásának 80 százalékáért, így kijelenthető: ők a legnagyobb globális szennyezők. A vizes lepedőt egyáltalán nem lehet kizárólag a magánszektorra ráhúzni, állami kézben lévő cégek is növelték a párizsi klímamegállapodást követő hét évben a termelésüket, ezzel párhuzamosan pedig a károsanyag-kibocsátásukat is.

A 2016-os párizsi klímaegyezmény óta globális szinten kibocsátott, fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid 80 százaléka közvetlenül visszavezethető 57 vállalatra – írja a The Guardian egy tanulmányra hivatkozva. Ezek a bizonyos cégek olaj-, gáz-, szén- és cementtermeléssel foglalkoznak.

Miközben az országok vezetői arról állapodtak meg egymással a párizsi egyezmény keretében, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, a legnagyobb szennyezők erre fittyet hánytak. A Carbon Majors nevű adatbázist összeállító tudósok rámutattak, a legnagyobb termelők még növelték is a károsanyag-kibocsátásukat a klímamegállapodást követő hét évben az előző hétéves időszakhoz képest.

Gondolhatnánk, hogy ez részben arra vezethető vissza, hogy a kormányok nem akarnak vagy nem tudnak komolyabban belenyúlni a piaci folyamatokba. Valójában azonban nem csupán a magánszektort terheli a felelősség. Az adatbázisban 122 vállalat szerepel, amelyek a legnagyobb globális szennyezők, ezek között vannak állami és magánkézben lévő cégek is. A kutatók arra jutottak, hogy

  • az állami vállalatok 65 százaléka és
  • a magánszektorba sorolható cégek 55 százaléka

növelte a termelését, ami kibocsátásnövekedést is vont maga után.

Ők voltak a legnagyobb globális szennyezők

A párizsi klímaegyezmény aláírását követő hét évben a legnagyobb befektetői kézben lévő szennyező az ExxonMobil volt. Az amerikai olaj- és gázvállalat a vizsgált időszakban 3,6 gigatonna szén-dioxidot pumpált a levegőbe, azaz a globális összkibocsátás 1,4 százalékát. A szégyendobogó következő néhány fokára a Shell, a BP, a Chevron és a TotalEnergies állhattak fel – mindegyikük a globális emissziók legalább 1 százalékáért felelős.

A Carbon Majors kutatói hangsúlyozták, a legszembetűnőbb trend az állami tulajdonban lévő termelők károsanyag-kibocsátásának rohamos növekedése volt. Ez különösen az ázsiai széniparban volt jellemző.

Erkölcsileg kifogásolható, hogy a vállalatok évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy a termékeik károsak, de ennek ellenére is folytatják a szénalapú tüzelőanyagok felkutatását és termelését

– mondta Richard Heede, a Climate Accountability Institute amerikai klímaügyi intézet alapítója, a legnagyobb globális szennyezőket lefülelő Carbon Majors-adatbázis megálmodója.

Az azonban erkölcsi szempontból talán még gyomorforgatóbb, hogy a termelésük és károsanyag-kibocsátásuk felpörgetése közben ezek a vállalatok aktívan élnek a zöldmosás adta lehetőségekkel. Az ExxonMobil például évről évre kiadja új fenntarthatósági jelentését, így tett idén januárban is, miközben független listákon az egyik legfenntarthatatlanabb vállalatok között tartják számon.

A legkárosabb vállalatokról készült lista a Carbon Majors weboldalán található.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.