Most olvasott cikk
Banánhulladékból készít szőnyeget, szemüvegtokot és ruhát egy ugandai cég

Banánhulladékból készít szőnyeget, szemüvegtokot és ruhát egy ugandai cég

Banánhulladékból készít termékeket egy ugandai cég

A banánhulladék hasznosítását tűzte ki célul egy ugandai vállalat, a TEXFAD. A növények szárából és leveléből kivont rostokból készítenek fenntartható, biológiailag lebomló szövetet.

A Prove-on banánmentés jelszóval rendszerint inkább receptek jelennek meg. Megmutattuk például, hogy a megbarnult banánoknak nem a kukában van a helyük, sokkal inkább egy isteni banánkenyérben. Ha pedig még ennél is kevesebb idő és energia feláldozásával mentenéd meg a kidobástól a túlérett banánokat, készíthetsz akár fagyit is belőlük.

Egy ugandai cég azonban ennél is tovább ment: az ültetvényeken eldobott banánleveleket és szárakat hasznosítja újra textíliák és fonalak készítéséhez. Ezeket rendszerint hulladékként kezelik, és komoly problémát jelent a kezelésük.

A TEXFAD azonban immár több mint tíz éve dolgozik azon, hogy a banánhulladékból még profitálni is lehessen – írja a Green Matters. A banánrostokat mechanikai és kémiai kivonási eljárással vonják ki a szárakból és levelekből. Az így elkészített szövet aztán számos célra felhasználható. Készítenek belőle például

  • szőnyegeket,
  • órákat,
  • szemüvegtokokat,
  • lámpabúrákat,
  • poháralátéteket,
  • fonalakat,
  • ruhákat,
  • táskákat és
  • takarókat.

Ez dupla haszon, hiszen amellett, hogy így a banánhulladékot is hasznosítják, ezek a tárgyak lebomló anyagból készülnek. Márpedig Európában környezetszennyezés szempontjából a negyedik legnagyobb tényező a textilvásárlás az Európai Bizottság (EB) 2022-es textilipari jelentése szerint. Csak az élelmiszeripar, az építkezések és a közlekedés körözi le. Becslések szerint a világszerte előállított textíliáknak mindössze egy százalékát hasznosítják újra, jelentős mennyiségű – nem lebomló – hulladékot termel tehát az iparág.

Banánhulladék helyett szőlővel dolgozik Stella McCartney

Nem banánhulladék felhasználására, de hasonló projekt kivitelezésére fogott össze nemrég a Veuve Clicquot pezsgőházzal és a Natural Fiber Welding (NFW) olasz gyártóval a közelmúltban Stella McCartney is. A vegán tervező és partnerei együttműködése révén szőlőhulladékból készül vegán bőr, abból pedig táskák, szandálok és palacktartók.

Izgalommal tölt el, hogy részese lehetek ennek a partnerségnek, amilyen divatház és pezsgőház között még nem is köttetett korábban. Ennek alapja a fenntarthatóság, a kézművesség és az innováció iránti közös szenvedély. Ez az együttműködés tökéletes ötvözete az én kegyetlenségmentes víziómnak és a Veuve Clicquot természetes összetevőinek. Hulladék felhasználásával, a körkörös gazdaság elvén jöhet létre egy luxusalternatívája az állati bőrnek

mondta az együttműködésről Stella McCartney. A divattervező hozzátette, hogy az egészben a legjobb, hogy a vásárlóknak a minőség terén sem kell kompromisszumot kötniük a fenntarthatóság és etikusság kedvéért.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.