Most olvasott cikk
Itt az új, egészségesebb vegán sajt sárgaborsóból

Itt az új, egészségesebb vegán sajt sárgaborsóból

egészségesebb vegán sajtot állítottak elő sárgaborsóból

Brit kutatóknak köszönhetően újfajta vegán sajt született. Sárgaborsóból készült, így egyszerre tápláló és fenntartható alternatíva. A Nottinghami Egyetem projektje vállalati közreműködéssel és állami támogatással valósulhatott meg.

A vegán sajtok többségét nem éppen az egészséges, tápanyagokban dúskáló ételek között tartják számon, és elsősorban nem is ezek reményében fogyasztják a kedvelői. Ezeket az élelmiszereket rendszerint inkább a bűnös élvezetek közé sorolták a táplálkozási szakértők és – legtöbbször – maguk a fogyasztók is. Az átlagos növényi alapú sajthelyettesítő legnagyobb részét ugyanis legtöbbször valamilyen keményítő, kókuszolaj és aromák teszik ki.

Ezt a problémát szerették volna kiküszöbölni a Nottinghami Egyetem kutatói, akik a The Good Pulse Companyval közösen kifejlesztették a sárgaborsóból készült növényi sajtot. Projektjük megvalósításához több mint 300 ezer font, azaz több mint 130 millió forint állami támogatást is kaptak.

A kutatás középpontjába nem véletlenül került éppen a sárgaborsó. Mellette szólt többek között az is, hogy kifejezetten tápláló alapanyag, ahogy az is, hogy már termesztik az Egyesült Királyságban.

Olyan termék létrehozására törekedtünk, amely ízletes, kiváló tápértékkel rendelkezik és mellette még fenntartható is

– mondta Vincenzo di Bari, a Nottinghami Egyetem élelmiszer-szerkezettel és -feldolgozással foglalkozó tanszékének adjunktusa.

Dániában is készült már sárgaborsóból vegán sajt

A nottinghami kutatókon kívül – tőlük függetlenül – Dániában szintén kidolgoztak közben egy módszert arra, miként készülhetne növényi sajt sárgaborsóból. Ők azt a megoldást találták ki, hogy magát a sárgaborsó-fehérjét fermentálták. Ez a módszer arra is bevált, hogy háttérbe szorítsák a babos ízvilágot.

A brit kollégák ezzel szemben az egész borsót felhasználták. Lisztté őrölték, vízzel keverték, megfőzték és egy éjszakán át érlelték. Az így készült vegán sajt 90 százalékban sárgaborsóból áll.

Az emberek gyakorlatilag sajt formájában eszik majd a hüvelyeseket, amelyek nagyon egészségesek és táplálóak, rostban és fehérjében gazdagok, ez pedig végtelenül izgalmas

– mondta Di Bari.

Nem köztudott, de a fehérjetartalom terén a sárgaborsó még a csicseriborsót is megelőzi. Emellett jó vas-, valamint A-, B- és C-vitamin-forrás is.

Egyéb egészséges alternatívákkal is számolhatunk

A növényi sajtalternatívák egészségtelen összetevői nem csak a brit és holland kutatók fantáziáját mozgatták meg. A közelmúltban rukkolt elő egy olasz startup, a Dreamfarm a többi növényi sajtnál egészségesebb, tápanyagban gazdagabb termékeivel. Kétévnyi kutatás és fejlesztés után döntöttek úgy, hogy kimerészkednek a piacra a vegán mozzarellájukkal és a krémsajtjukkal. Mindkettő alapja a mandulapaszta.

Ha pedig házi körülmények között szeretnétek vegán sajtot készíteni, kipróbálhatjátok a Prove.hu variációit a kölessajtra.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.