Most olvasott cikk
A vegán étrend környezeti hatása mindössze 30 százaléka a húst fogyasztókénak

A vegán étrend környezeti hatása mindössze 30 százaléka a húst fogyasztókénak

Tudjuk, hogy a húsipar jelentős hatással van a bolygóra, és hogy a vegán étrend környezetileg fenntarthatóbb. De pontosan mekkora hatással van az általunk elfogyasztott étel a környezetre, és mekkora különbséget jelent a vegán étrend követése egy húsban gazdag, vagy akár húsban szegény étrend fogyasztásához képest?

A Nature Food című folyóiratban megjelent tanulmányban megvizsgálták 55 000 ember táplálkozási adatát, és öt kulcsfontosságú mérőszámhoz kapcsolták, hogy mit ettek vagy ittak: üvegházhatású gázok kibocsátása, földhasználat, vízhasználat, vízszennyezés és a biológiai sokféleség csökkenése. Megállapították, hogy a vegán étrend környezeti hatása mindössze 30%-a a húst gyakran fogyasztókénak.

Az étrendi adatok egy nagyszabású, a rák és a táplálkozás összefüggéseiről szóló tanulmányból származnak, amely több mint két évtizede követi nyomon ugyanazokat az embereket (összesen mintegy 57 000-et az Egyesült Királyságban). A vizsgálatban részt vevők 12 hónapon keresztül számoltak be arról, hogy mit ettek és ittak, majd hat különböző csoportba sorolták őket: vegánok, vegetáriánusok, halfogyasztók, valamint kis, közepes és nagy mennyiségben húst fogyasztók (önbevallásuk alapján).

Ezután összekapcsolták az étkezési jelentéseiket egy olyan adatkészlettel, amely 57 000 élelmiszer környezeti hatásáról tartalmazott információkat. Fontos, hogy az adatbázis figyelembe vette, hogyan és hol állítják elő az adott élelmiszert – a spanyolországi üvegházban termesztett sárgarépa például más hatással van a környezetre, mint az Egyesült Királyságban, szántóföldön termesztett. Ennek olyan korábbi tanulmányok miatt volt jelentősége, amelyek hajlamosak voltak azt feltételezni, hogy például minden kenyérfajta, minden steak vagy minden lasagne azonos környezeti hatással bír.

Több részletet figyelembe véve nagyobb bizonyossággal tudták kimutatni, hogy a különböző étrendeknek eltérő környezeti hatásai vannak. Azt találták, hogy még a legkevésbé fenntartható vegán étrend is környezetbarátabb, mint a leginkább fenntartható húsevő étrend. Más szóval: a származási régió és az élelmiszer-termelés módszereinek figyelembevétele nagyságrendileg nem befolyásolja az étrendcsoportok környezeti hatásai között fellépő különbségeket.

Vegán étrend vs. húsevés

Nem meglepő módon a több állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrendek károsabb környezeti hatással rendelkeztek. Az elfogyasztott élelmiszeregységre vetítve a hús és a tejtermékek negatív környezeti hatásai három- és százszoros között vannak a növényi alapú élelmiszerekéhez képest.

Vizsgálatukban a vegán étrendhez köthető, üvegházhatást okozó gázok kibocsátása csupán 25%-a volt a gyakori húsfogyasztókéhoz képest. Ez azért van, mert a hústermelésnek nagyobb a területigénye, ami több erdőirtást és növekvő – korábban a fák által lefogott – szén-dioxid-jelenlétet okoz. Ráadásul rengeteg (általában fosszilis tüzelőanyagokból előállított) műtrágyát használnak fel az állatokat tápláló növények etetéséhez. És persze ezekhez jönnek hozzá a tehenek és más állatok által közvetlenül kibocsátott, üvegházhatást okozó gázok.

De persze ez nem csak a károsanyag-kibocsátásról szól. A gyakori húsfogyasztókkal összehasonlítva a vegánok étrendjének környezeti hatása földhasználat tekintetében 25%-a, a vízhasználat tekintetében 46%-a, a vízszennyezés tekintetében 27%-a, a biológiai sokféleség rontásának tekintetében pedig 34%-a a húsfogyasztókénak.

Azok, akik csak ritkán fogyasztanak húst, ugyan csökkenteni tudják az étrendjükből következő negatív hatásokat, de csak 30%-kal, ami szembetűnő különbség a vegánok 75% körüli csökkentéséhez képest.

Globális hatás

Ezek az eredmények kulcsfontosságúak, mivel az élelmezési rendszer a becslések szerint a globális üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 30%-áért, a világ édesvíz-felhasználásának 70%-áért, valamint az édesvíz-szennyezés 78%-áért felelős. A világ jégmentes területének mintegy háromnegyedét érinti az emberi használat, elsősorban a mezőgazdaság által. A földhasználat megváltozása, mint például az erdőirtás, a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő forrása.

Az Egyesült Királyságban a 2010-es évek óta folyamatos a húsfogyasztás csökkenése, de a környezetvédelmi célok elérése érdekében a Nemzeti Élelmezési Stratégia és az Egyesült Királyság Éghajlatváltozási Bizottsága további 30-35%-os csökkentést javasol.

Az étkezésünkkel kapcsolatos döntéseink személyes jellegűek. Ezek erősen berögzült szokások, amelyeken nehéz lehet változtatni. A táplálkozás környezeti vonatkozásaival foglalkozó tanulmányok azonban tovább erősítik a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy az élelmiszerrendszer globális hatása óriási a környezeti és egészségügyi szempontokat figyelembe véve. A megoldás: tudatosság és növényi alapú étrend. Itt persze fontos hozzátenni azt, hogy igazán jelentős környezetvédelmi hatással a húsipart korlátozó és a növényi étrendet segítő politikai döntések és szabályozások lehetnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.