Most olvasott cikk
Két, hazánkban is népszerű divatmárka is lebukott: brazil erdőket irtottak ki miattuk

Két, hazánkban is népszerű divatmárka is lebukott: brazil erdőket irtottak ki miattuk

H&M üzlet belülről

A H&M és a Zara is olyan beszállítóktól rendel pamutot, amelyek – egy friss jelentés szerint – brazil erdőirtás, korrupció, földrablás és erőszak eszközeivel élnek. A két brazil cég által előállított pamutot ráadásul etikusnak minősítette a Better Cotton pamutminősítéssel foglalkozó szervezet, ezért a két fast fashion márka a fenntarthatóság álcája alatt adhatja el a brazil gyártók által készített anyagokat.

Közvetetten ugyan, de hozzájárult a Brazíliában folyó természetpusztításhoz két divatipari nagyágyú, a H&M és a Zara. Erre a következtetésre jutott a közelmúltban publikált jelentésében az Earthsight brit környezetvédelmi csoport. A Fashion Crimes (Divatbűntények) című dokumentum szerint a fast fashion cégek olyan beszállítókkal dolgoznak együtt, akik bizonyíthatóan részt vettek a Cerrado szavanna pusztításában – írta meg a One Green Planet.

A H&M és a Zara is felvásárlója a két brazil cég, az SLC Agrícola és a Horita Group által előállított pamutnak. Ezeket az alapanyagokat etikusnak minősítette a Better Cotton pamutminősítéssel foglalkozó szervezet. Az Earthsight szerint azonban ez mindössze annak köszönhető, hogy nem végeztek alapos munkát, és vizsgálatuk nem fedte fel a háttérben húzódó piszkos szálakat.

A brit csoport ugyanis arra jutott, hogy a két brazil vállalat által gyártott pamut

  • földrablás,
  • illegális erdőirtás,
  • erőszak,
  • emberi jogok megsértése és
  • korrupció

révén jöhet létre.

A jelentés arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy a Better Cotton a közeljövőben vélhetően nem frissíti minősítését, még az új vizsgálati eredmények fényében sem. A kétes eredetű, brazil erdőirtáshoz köthető pamut így egy ideig még biztosan a H&M és a Zara polcain maradhat. A fenntarthatósági jelentéseikben pedig – a Better Cotton minősítésére hivatkozva – akár hangsúlyozhatják is, hogy kizárólag etikus forrásból származó pamutból készülnek a náluk kapható ruhák, pedig a valóság ennél lehangolóbb képet fest.

Visszaszorulóban a brazil erdőirtás, de a Cerrado helyzete kritikus

Az erdőirtás kifejezésről a többségnek valószínűleg rögtön az amazonasi esőerdő jut az eszébe. Az előző brazil elnök, Jair Bolsonaro hivatalosan természetesen nem támogatta, nem támogathatta teljes mellszélességgel az erdőirtást. Ugyanakkor látványosan szemet hunytak a hatóságok az ő regnálása alatt az olyan bűncselekmények felett, mint az erdőrészek felgyújtása, akár az olyan területeken is, amelyeket hagyományosan az őslakosok területének tekintettek.

A volt államfő pártolta, hogy az Amazonas azon területein, ahol megsemmisült az erdő, bányászatba vagy éppen kereskedelmi célú gazdálkodásba kezdjenek. Arra hivatkozott, hogy ezzel felpörgethető a gazdaság, erősödhet a növekedési ütem.

A 2023-ban beiktatott új államfő, Luiz Inácio Lula da Silva határozott fellépést ígért az erdőirtással szemben. Mióta pedig átvette a hatalmat, lassult is az illegális erdőirtások üteme. Tavaly összességében 36 százalékkal csökkent az erdőirtás mértéke Brazíliában 2022-höz képest.

Addig azonban, amíg az amazonasi helyzet jelentősen javult az elmúlt időszakban, az Earthsight szerint a Cerrado szavanna esetében éppen rosszabb lett. Ez már csak azért is óriási probléma, mert ez az  ökoszisztéma ad otthont a globálisan fellelhető állatfajok öt százalékának. A természetes élőhelyük elvesztése miatt ezek jelentős része halhat ki a – nem is olyan távoli – jövőben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.