Most olvasott cikk
Így étkeznek Svájcban: egyre látványosabb a növényi alapú termékek iránti kereslet

Így étkeznek Svájcban: egyre látványosabb a növényi alapú termékek iránti kereslet

Növényi alapú húsok Svájcban

Egy felmérés alapján a svájciak többsége a klímaügyi előnyök miatt voksol egyre többször a növényi alapú helyettesítőkre. A válaszadók több mint negyede nyilatkozott úgy, hogy havonta többször is fogyaszt növényi alternatívát.

Egy 2221 főre kiterjedő felmérés keretében vizsgálta a svájci kis- és nagykereskedelmi cég, a Coop a lakosság élelmiszer-fogyasztási szokásait. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a svájciak húsfogyasztása csökkent, miközben a növényi alapú húshelyettesítő termékekre növekedett a kereslet – írta meg a Green Queen.

A felmérésben részt vevők 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta többször tudatosan kerüli az állati eredetű élelmiszereket. A kereskedelmi vállalat szerint húsból, sajtból és tejből éves szinten 2-3 százalékponttal kevesebb fogy már, mint korábban. Az is igaz azonban, hogy a fogyasztók nagy része még mindig hetente többször él ezekkel a termékekkel. Ilyen rendszerességgel fogyaszt a résztvevők

  • 65 százaléka sajtot,
  • 62 százaléka húst és
  • 55 százaléka tejet.

A válaszadók több mint negyede (28 százalék) havonta többször, további 28 százalék pedig alkalmanként fogyaszt növényi alapú helyettesítőket: húst, tenger gyümölcseit és tejtermékeket.

51 százalék arról számolt be, hogy legalább négy éve fogyaszt vegán alternatívákat. Ez az arány három százalékponttal nőtt a 2023-ban regisztrált értékhez képest. Azoknak az aránya, akik még soha nem fogyasztottak húsalternatívát, a 2021-es 49 százalékról 2023-ra 44 százalékra esett vissza.

A klímaváltozás a legerősebb érv

A vegán kifejezés nem bizonyult túlságosan népszerűnek: a résztvevők mindössze negyedének vonzó, ha ez szerepel egy terméken. Ez alapján sokkal jobb eladási eredményeket lehet elérni, ha inkább a növényi alapú szerepel az árun. Utóbbiról már a fogyasztók mintegy fele állította, hogy tetszik neki. A felmérés készítői ennek hátterében azt sejtik, hogy előbbi kifejezésről a drágaságra, utóbbiról pedig az egészségre asszociálnak.

Azzal nincsenek egyedül a svájciak, hogy sokuk ódzkodik a vegán címkétől. Egy tavalyi amerikai kutatás során is arra jutottak, nem biztos, hogy jó ötlet felcímkézni a növényi opciókat például egy étlapon, mert az eltántoríthatja az embereket a választástól.

A svájciak elsősorban a klímaügyi előnyök miatt rakják a bevásárlókosárba a növényi alapú helyettesítőket. A flexitáriánusok 67 százaléka, a vegetáriánusok 68 százaléka és a vegánok 66 százaléka jelölte ezt elsődleges motivációként.

Az állatjólét összességében a második helyre sorolható, bár a vegán svájciak esetében ez az aspektus megelőzi a klímaváltozást. A növényi alapú étrendet követő svájciak 69 százaléka jelölte legfőbb indokként az állatjóléti kérdéseket. Az egészségügyi előnyök már sokkal megosztóbbnak bizonyultak. A flexitáriánusok prioritási listáján a harmadik helyre került, míg a vegánok és vegetáriánusok esetében az ötödik helyre szorult vissza. Esetükben olyan érvek is megelőzték az egészségügyi aspektust, mint például a húsevés iránti vágy hiánya.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.