Kirk Haworth személyében először avatott vegán győztest a Great British Menu brit gasztroműsor. A növényi alapú étrendet követő – és ennek keretein belül is alkotó – séf egy „olimpiai” desszerttel kápráztatta el a zsűrit.
Kirk Haworth már azzal is történelmet írt, hogy bejutott a Great British Menu brit főzőműsor 2024-es évadának döntőjébe. Ő az első vegán séf, aki a regionális összecsapások során kiváló értékelést kapott mind a főételére, mind a desszertjére.
Olyannyira kiváló értékeléseket, hogy a maximális 40 pontból 38-at bezsebelve jutott a műsor döntőjébe. Ennél magasabb pontszámot még soha senkinek nem sikerült szereznie a 2006 óta rendszeresen megrendezett Great British Menu döntő előtti szakaszában.
Tovább tudta azonban fokozni a csodát: a döntőben is vegán győztest avattak idén a gasztroműsorban.
Vegán desszertjének segítségével lett ő a győztes
A regionális fordulókban Kirk
- babos lasagnével,
- öt karikából álló „olimpiai” desszerttel,
- tenger ízeit idéző gombás előétellel és
- tengeri moszatból készített „kaviárral”
nyűgözte le a zsűrit. Természetesen mind kizárólag növényi alapú összetevőkből készült.
A Great British Menu döntőseinek a feladata az volt, hogy egy olimpiai témájú bankettet szervezzenek Nagy-Britannia csapatának, amellyel a megmérettetések előtt megvendégelhetik a versenyzőket. A legmaradandóbb alkotásának az ötkarikás desszertjét ítélték meg a bírák, így Kirköt ennek a fogásnak az elkészítésével bízták meg.
Az Egység íze (A Taste of Unity) fantázianévre keresztelt édességben többek között a kakaó, a kesudió és a juharszirup is főszerepet kapott. Minden karika egy-egy kontinens ízvilágát idézte.
„Ez a desszert 10 pontból 10-es, kiütéssel. Az összes séfre nagyon büszke vagyok, de Kirkre különösen” – nyilatkozta a Great British Menu egyik bírája, Tom Kerridge.
Így alakult, hogy – a Great British Menu történetében első alkalommal – vegánt győztest avattak a döntő végén. „Kisfiúkorom óta erről a pillanatról álmodtam, szóval esetemben most szó szerint egy álom vált valóra” – mondta Kirk, miután kiderült, hogy az ő alkotását ítélték meg összességében a legjobbnak.
Micsoda egy vad utazás volt ez! Kevesen fogják látni azt, valójában mennyi munkát is fektettem ebbe az egész versenybe. Azt akartam, hogy minden egyes fogást ugyanolyan jóra alkossak meg, mint a többit. Addig meg sem álltam, amíg azt nem éreztem, hogy ezt abszolváltam
– tette hozzá később a közösségi oldalán.
A Lyme-kór térítette át a növényi alapú életmódra
Kirk korábban több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott. Saját londoni étterme, a Plates egy felújítást követően idén tavasszal nyit meg újra.
A férfinél 2016-ban diagnosztizáltak Lyme-kórt. Észrevette, hogy a hús, a glutén, a finomított cukor és a tejtermékek elhagyása csökkentette a tünetei intenzitását. Ennek hatására döntött úgy, hogy életmódot vált, és áttér a növényi alapú étrendre.
Saját bevallása szerint azt szerette volna a Great British Menu zsűrijének bebizonyítani, hogy nincs szükség állati eredetű összetevőkre egy igazán ízletes menü megalkotásához. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt a lécet már most sikerrel megugrotta.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.