Most olvasott cikk
Hiába fenntarthatatlan, ömlik a bankok pénze az állattenyésztésbe

Hiába fenntarthatatlan, ömlik a bankok pénze az állattenyésztésbe

Összezsúfolt malacok egy teherautón

A pénzintézetek előszeretettel hangoztatják zöld működési elveiket, az állattenyésztés finanszírozását azonban továbbra sem kategorizálja vörös vonalon túli tevékenységnek a többségük. Miközben az erdőirtástól elvileg elzárkóznak, az erdőirtással szorosan összefüggő marhatenyésztést támogatják.

A párizsi megállapodás 2015-ös aláírása óta a bankok és pénzintézmények összesen 615 milliárd dollárnyi hitelt biztosítottak állattenyésztéssel foglalkozó gazdasági szereplőknek. Ezt a 615 milliárd dollárt tehát végeredményben arra fordították, hogy felpörgessék a hús- és tejtermelést – írja a Green Queen egy új tanulmányra hivatkozva.

Ezt a Feedback – Egyesült Királyságban és Hollandiában működő – környezetvédelmi kampánycsoport készítette. A szervezet a kiemelt céljának azt tekinti, hogy a globális élelmezési rendszeren belül érvényesüljenek a körkörös gazdaság szabályai.

A hús- és tejtermelés növelése teljesen ellentétes azzal az elvárással, hogy korlátozzuk a globális hőmérséklet emelkedését a klímakatasztrófa elkerülése érdekében

– hangsúlyozza a jelentésben a Feedback.

A bankoknak és pénzintézeteknek ettől függetlenül nem okozott gondot az állattenyésztés finanszírozása. 2015 és 2022 között az állattenyésztő vállalatok legnagyobb hitelezői globális szinten a következő bankok voltak:

  1. Bank of America (közel 29 milliárd dollár),
  2. Barclays (28 milliárd dollár),
  3. JPMorgan Chase (27 milliárd dollár).

A legnagyobb állatipari befektetők pedig ugyanebben az időszakban a következők voltak:

  1. BlackRock (38 milliárd dollár),
  2. Vanguard (24 milliárd dollár),
  3. Capital Group (21 milliárd dollár).

Miközben egyre több bank tesz közzé rendszeresen fenntarthatósági jelentést, az általuk finanszírozott állatipari vállalatok és lobbicsoportok dezinformációs kampányt folytatnak. Ennek keretében igyekeznek biztosítani, hogy a közvélemény kritikusan kezelje a hús- és tejipar klímaváltozással kapcsolatos negatív hatásaira vonatkozó tényeket és érveket.

Saját elveket is felrúgnak az állattenyésztés finanszírozásával

A jelentésben a Feedback rámutat, hogy az állattenyésztés finanszírozása számos pénzintézet esetében még a szervezeti alapelvekkel és hitvallással is ellentétes – még ha közvetetten is. A HSBC például hivatalosan elzárkózna az olyan ügyfelektől, akik részt vesznek az erdőirtásban. De még azokkal az ügyfelekkel sem engedné szerződni őket az üzletpolitikájuk, akik olyan beszállítókkal dolgoznak, akik részt vesznek erdőpusztító tevékenységben.

Nyilvánvaló, hogy a marhatenyésztés és az erdőirtás gyakorlatilag kéz a kézben jár. 2017 és 2022 között – a Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) nonprofit médiaszervezet szerint – például több mint 800 millió fát vágtak ki az Amazonas-esőerdőben a brazil marhatenyésztés miatt. Ehhez képest a HSBC a két legnagyobb dél-amerikai marhavállalat, a Minerva és a Marfrig legnagyobb hitelezői közé sorolható.

Hasonlóképpen a Bank of America is azt az elvet tartja hivatalosan szem előtt, hogy erdőirtáshoz köthető kereskedelmi projektek vagy üzemek finanszírozására nem nyújt hitelt. Mégis ez a bank is a Minerva legnagyobb hitelezői között díszeleg.

A Barclays tavaly büszkélkedett el azzal a nyilvánosság előtt, hogy 2021 óta nem finanszírozott olyan marha- vagy szójavállalatokat, amelyek közvetlenül részt vesznek az illegális erdőirtásban Dél-Amerikában. A pénzintézet leszögezte, ez a jövőben is így marad. Ehhez képest 2021 és 2022 között a brazil húsipari óriás, a JBS legnagyobb hitelezője volt. A bank szerint ezzel nem szegték meg az ígéretüket, hiszen ügyeltek arra, hogy a JBS-nek kizárólag az észak-amerikai és európai műveleteit finanszírozzák.

Érdekesség, hogy a JBS amerikai leányvállalata, a JBS USA éppen a közelmúltban szembesült olyan vádakkal, hogy a brazil anyavállalat környezetvédelmi ígéretei nem fedik a valóságot. A vállalat 2040-re karbonsemlegességet ígért, miközben a termelésüket tovább szeretnék fokozni. New York állam legfőbb ügyésze, Letitia James úgy látja, ezek az ígéretek mindössze alaptalan fogadkozások. A vásárlók félrevezetése miatt ezért beperelte a JBS USA-t.

A Feedback szerint az állattenyésztés finanszírozásában éllovas bankoknak inkább az olyan intézményekről kellene példát venniük, mint a De Volksbank vagy az Australian Ethical. Ezeknek az alapelvei már eleve az állatipari befektetéseket is kizárják. De a Norges Bank és az Aviva például az elkerülendő vállalatok közé sorolták a JBS-t, illetve kivonták a húsipari vállalattól a befektetéseiket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.