Most olvasott cikk
Fényes jövő áll a növényi fehérjeforrások előtt: a borsófehérje lehet a következő évek sztárja

Fényes jövő áll a növényi fehérjeforrások előtt: a borsófehérje lehet a következő évek sztárja

Különböző vegán, növényi alapú fehérjeforrások egy asztalon, felülről fotozóva: magvak, hüvelyesek, tofu, borsófehérje és még sok más.

A USD Analytics legfrissebb elemzése stabil növekedést jósol a növényi fehérjeszektornak a következő hat évben. A trendet a fogyasztók egészségügyi, fenntarthatósági és állatjóléti megfontolásokat figyelembe vevő döntései hajtják. A leggyorsabb növekedést a borsófehérje produkálhatja számos pozitív tulajdonsága miatt. Ráadásul a növény termesztése sem igényel különösebb erőforrásokat.

A növényi alapú alternatív fehérjeforrások piacán előreláthatóan 8,1 százalékos összetett éves növekedési rátával lehet számolni 2030-ig – áll a USD Analytics januári elemzésében. A riport számos növényi fehérjeforrás piaci teljesítményét számításba vette. Ilyenek voltak a hüvelyesek, a tofu és a tempeh, különböző magvak vagy magasabb fehérjetartalmú gabonák.

A tartós piaci növekedés mozgatói leginkább egészségügyi, környezetvédelmi, valamint erkölcsi alapokon nyugszanak. Egyre több vásárló számára lesz nyilvánvaló, hogy a nagyipari állattartás nem összeegyeztethető a klímavédelmi célkitűzésekkel. Emellett az állati fehérjék egészségügyi hatásai vagy a nagyipari állattartás borzalmai is napról napra egyre több embert tántorítanak el az állati termékek fogyasztásától.

„A fogyasztók egyre tudatosabb hozzáállása és a növényi étrend fenntarthatósági és egészségügyi előnyei viszik előre a szektort. Az egészségtudatosság vagy az állatjóléti és fenntarthatósági aggályok miatt egyre többen fordulnak a növényi fehérjeforrások felé. A vásárlók a tiszta, természetes, feldolgozatlan alapanyagokat használó termékeket keresik. A gyártók emiatt egyre jobban hangsúlyozzák ezeket a tulajdonságokat. Emellett hangsúlyt fektetnek a termékek marketingjére is, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívaként tüntessék fel a növényi fehérjéket a húsokkal szemben. A vegetarianizmus és veganizmus elterjedése, kiegészülve a növényi étrendnek tulajdonított egészségügyi előnyökkel, lendületben tartja a szektor piaci növekedését”

– olvasható az elemzés összefoglalója.

A borsófehérje lehet a növényi proteinszektor nagy nyertese

Számos cég fektet egyre nagyobb hangsúlyt a kutatásra és fejlesztésre. A cél, hogy a „sensory gap” egyre kisebb legyen, vagyis a növényi termékek által kiváltott ízérzés minél közelebb kerüljön az állati verzió nyújtotta élményhez.

Az elemzés külön kiemeli, hogy a vizsgált növényi fehérjeforrások közül a borsófehérje tapasztalhatja a legnagyobb növekedést az elkövetkezendő években. Ennek a növény számos pozitív tulajdonsága az oka. Egyrészt hipoallergén, vagyis ételallergiával rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják. Másrészt könnyen emészthető, és az aminosavprofilja is kifejezetten jó.

Emellett környezettudatos amerikai fogyasztók között is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a borsófehérje, mivel termesztése relatíve alacsony környezeti károkozással jár, és általában GMO-mentes (az EU-ban az Államokkal ellentétben emberi fogyasztásra szánt növényeket nem génmódosítanak).

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.