Most olvasott cikk
Hazug klímavédelmi ígéretekkel csapta be vásárlóit egy húsipari vállalat, precedensértékű büntetést kapott

Hazug klímavédelmi ígéretekkel csapta be vásárlóit egy húsipari vállalat, precedensértékű büntetést kapott

Vásárló a boltban csomagolt húsipari termékeket fog a kezében.

A vásárlók félrevezetésére alkalmas szlogennel látta el egy dán sertésipari cég a termékeit. A klímatudatos fogyasztók befolyásolására alkalmas felirat tudományosan nem volt megalapozott. Ez az első zöldmosás miatt hozott bírósági ítélet az országban, ezért a környezetvédők remélik, hogy precedenst teremthet.

Elmarasztaló ítélet született a dán Danish Crown sertésipari óriással szemben zöldmosás miatt – számolt be az ítéletről a The Guardian. Európa legnagyobb sertéshús-előállítója olyan szlogeneket használt a termékei csomagolásán, amelyek tudományosan nem voltak megalapozottak. A „climate-controlled pork” (klímaszabályozott sertés) felirat a legfelsőbb bíróság véleménye alapján alkalmas volt arra, hogy félrevezesse a vásárlókat. Mindeközben semmilyen tudományos alapja nem volt a kijelentésnek, azzal ugyanis maga a Danish Crown ruházta fel saját termékeit. Vagyis nem egy külső, független cég vizsgálatain alapult a kijelentés, aminek a jelentése is elég homályos.

A Danis Crown kampányában használt másik szlogen viszont nem volt megtévesztő a bíróság ítélete szerint. A „klímabarátabb, mint hinnéd” felirat technikailag helytálló, egy korábbi felmérés alapján ugyanis a dánok többsége nagyjából azonos szintre helyezi a disznóhús előállításának környezeti károkozását a szarvasmarháéval, holott a marhahús károsabb. Ilyen módon pedig igaz a kijelentés, vagyis a termék tényleg klímabarátabbnak minősül, mint ahogy a legtöbb dán hinné, még ha nem is pontosan ezt akarta vele kifejezni a cég.

A mai ítélet jól hallhatóan üzeni, nemcsak Dániának, de egész Európának, hogy a félrevezető reklámstratégiák nem bújhatnak a szólásszabadság szoknyája mögé. A klímatudatos ígéretekből származó nyereséget valódi klímavédelmi lépésekre kell alapozni

– mondta Rune-Christoffer Dragsdahl, a Vegan Society of Denmark munkatársa.

A zöldmosást sokan használják, de egyre több a felelősségre vonás is

Ez volt az első zöldmosás miatt indított per az országban, az aktivisták pedig remélik, hogy ezzel precedenst teremtenek Európában.

Dánia Európa legnagyobb sertéshús-előállítója. Éves szinten több tízmillió állatot dolgoznak fel az országban, majd exportálják őket Európa-szerte. Az ítélet értelmében a Danish Crown-nak rendeznie kellett a perköltségeket, amelyek körülbelül 40.000 euróra, azaz közel 16 millió forintra rúgnak. Érdekesség, hogy 2021-ben a cég vezérigazgatója már kifejezte aggodalmát a hús előállításának környezeti hatásai miatt – igaz, leginkább a marhahússal szemben.

Ez most Dávid győzelme Góliát felett. Legyen emlékeztető minden húsipari óriás számára: mindenki elszámoltatható. Reménykedünk benne, hogy az ítélet dominóhatást vált ki

– mondta Frederik Roland Sandby, a Climate Movement szervezet képviselője. Az ügyet a Climate Movement, valamint a Vegan Society of Denmark vitték bíróság elé.

Nem sokkal korábban számoltunk be arról a perről, amit New York állam főügyésze intézett a világ egyik legnagyobb húsipari cége, a brazil JBS amerikai leányvállalata ellen. A jogi lépés oka szintén a zöldmosás. A JBS 2040-re teljes karbonsemlegességet ígért, ám a cég tevékenysége alapján ez csak üres ígéret, amivel a vásárlókat próbálják befolyásolni, valóságalapja viszont nincs.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.