A brokkolis tészta azon ételek közé tartozik, ami tökéletes a fáradt napokra, mivel villámgyorsan, mindössze néhány összetevőből elkészül. De nem csupán a gyorsaságával varázsol el: egyszerűségében és tiszta ízvilágában is rejlik valami igazán különleges.
Azt már tudjuk, hogy a brokkoliból isteni krémleves készülhet, de mitől különleges ez a brokkolis tészta? Egyrészt a brokkoli friss, enyhe íze tökéletes kiegészítője a krémes, tejszínes szósznak. Ez utóbbi növényi tejszínből készül, amely ugyanolyan bársonyosan krémes élményt ad, mint az eredeti változat.
Az ízek mélyítésében és fokozásában pedig a pirított fokhagyma játszik kiemelt szerepet. Ennek a kis extra hozzávalónak köszönhetően az étel nemcsak krémes és friss, hanem kifejezetten izgalmas és karakteres is lesz. A pirított fokhagyma aromája és intenzív íze tökéletesen kiegészíti a brokkoli és a tejszín lágyabb ízét.
A harmóniáról pedig a reszelt citromhéj és frissen facsart citromlé gondoskodik. Ezeknek az alapanyagoknak a frissítő és citrusos savassága teszi teljessé a brokkolis tésztát.
A brokkolis tésztát opcionálisan meghintheted tálaláskor pirított magvakkal, vagy akár vegán parmezán sajttal, amihez ide kattintva találsz receptet.
Hozzávalók:
4-6 adaghoz
- 500 g száraz durumtészta
- 500 g (kb. egy fej) brokkoli
- 1 fej fokhagyma zúzva
- 250 ml édesítetlen növényi tejszín
- 1 friss biocitrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A tésztát főzd meg a dobozon található utasítások szerint.
- A brokkolit szedd kisebb rózsákra, lobogó sós vízben főzd 3-4 percig, amíg félpuha nem lesz, majd szűrd le.
- A fokhagymát pucold meg, és zúzd össze vagy reszeld le.
- Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a zúzott fokhagymát. Két perc után add hozzá a reszelt citromhéjat, jó néhány tekerés frissen őrölt borsot, majd további fél perc után jöhet hozzá a brokkoli.
- Néhány perc pirítás után öntsd fel a növényi tejszínnel és sózd ízlés szerint.
- Miután felforrt, add hozzá a fél citrom levét, és zárd el. Keverd hozzá a megfőtt tésztát, majd tálaláskor a citrom másik feléből ízlés szerint facsarj rá citromlevet.
- A brokkolis tésztát opcionálisan fogyaszd pirított magvakkal vagy növényi parmezán sajttal megszórva.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.