Most olvasott cikk
Aglio e olio, azaz fokhagymás spagetti: az olaszok „nincs itthon semmi” tésztája

Aglio e olio, azaz fokhagymás spagetti: az olaszok „nincs itthon semmi” tésztája

Fokhagymás spagetti

Az aglio e olio neve annyit jelent: fokhagyma és olaj. Ez a két fő összetevő szükséges ugyanis az egyik legegyszerűbb, de egyben legnagyszerűbb olasz tésztaételhez.

Ez az étel Olaszországban tulajdonképpen olyan, mint itthon a krumplis tészta: általában akkor készítik, amikor fogyóban van a kamrakészlet. Tökéletes hétköznapi vacsora önmagában is, de még inkább ezzel a tökmagos-bazsalikomos zöldsalátával vagy mediterrán fehérbabsalátával.

Az aglio e olio nagyszerűsége a praktikumban rejlik: kiküszöböli ugyanis az olyan mindennapi nyavalyákat, amik egyhangúvá vagy bonyolulttá teszik a főzést.

A „nincs kedvem bevásárolni” kór

Gyakori, teljesen érthető tünete a rohanó életmódnak. Akik ebben szenvednek, azoknak jó hírünk van: az aglio e olióhoz mindössze néhány összetevő kell. Ráadásul csupa olyan dolog, ami nagy valószínűséggel ott lapul már a konyhádban.

De ha nem, akkor is elég a sarki közértig menni, mivel semmi extra hozzávaló nem kell hozzá: az alapváltozathoz csak tészta, olívaolaj, fokhagyma, chili és petrezselyemzöld szükséges.

A „túl fáradt vagyok főzni munka után” betegség

Kinek van kedve egy órát a konyhában állni egy egész napos műszak után? Pontosan, senkinek. De ha már unod, hogy az idő- és energiahiány miatt a szendvics és a mirelit pizza váltogatják egymást a napi vacsoramenün, akkor ezzel a tésztával minimális plusz energiabefektetéssel vihetsz egy kis színt az étkezésedbe.

Az aglio e olio ugyanis azon kevés étel közé tartozik, amit nem tart tovább elkészíteni, mint megenni: a tészta kifőzésével együtt maximum tizenöt perc alatt elkészül, így az enervált napokra is tökéletes.

A legvariálhatóbb tésztaféle

Az aglio e olio olyan étel, amit „alapreceptnek” is szoktak venni. Bizonyos ízesítők hozzáadásával a tészta ízvilága más irányba is elvihető, illetve zöldségekkel dúsítva gazdagabb fogás varázsolható belőle.

Citromhéj és citromlé: Az aglio e olio friss, üde ízhatást kap, ha a citromlevet és/vagy reszelt (kizárólag bio!) citromhéjat adsz hozzá. Ha kipróbálnád ezt a változatot, akkor a fokhagyma után egy perccel add az olívaolajhoz, majd fél perc múlva hozzá is keverheted a tésztát.

Frissen őrölt bors: a citromléhez hasonlóan mélyítheti az ízeket, ha frissen őrölt borsot adsz az olajhoz, ezt is a fokhagyma után kb. egy perccel. Az apróra őrölt borsot inkább kerüld.

Chili: az eredeti aglio e olióhoz általában kevés chilipelyhet is adnak a pikáns ízhatásért, de nem kötelező jelleggel. Ha nem szereted a csípőset, ki is hagyhatod, vagy az ízlésednek megfelelően változtathatsz a mennyiségen. Száraz chili helyett használhatsz a magyar konyhában gyakrabban fellelhető nyers, darált csípős vagy édes paprikát is.

Vegán parmezán: az aglio e olio hagyományosan is teljesen növényi alapú étel, általában nem kerül rá ugyanis még parmezán sajt sem, ami a legtöbb olasz tésztáról nem mondható el. De természetesen kerülhet rá tálaláskor vegán parmezán, ha épp olyan kedve van az embernek: ehhez receptet ide kattintva találsz.

Zöldségek: az aglio e olióhoz nagyon jól illenek a zöld színű zöldségek, pl. a brokkoli, cukorborsó, spárga, fodros kel és spenót. Ezeket blansírozhatod és/vagy kevés olívaolajon megpiríthatod, mielőtt a tésztához kevered. De valamilyen aromásabb gombaféle, pl. barna csiperke, laska, shiitake vagy rókagomba is kerülhet bele pirítva, vagy esetleg aszalt paradicsom is.

Hozzávalók

2 adaghoz

  • 220 gramm spagetti vagy a kedvenc tésztaféléd (szárazon mérve)
  • 4 közepes gerezd fokhagyma
  • 2 és fél evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál chilipehely vagy nyers darált paprika (ízlés szerint több/kevesebb)
  • friss petrezselyemzöld
  • extrák: vegán parmezán, zöldségek, citromhéj, citromlé, frissen őrölt bors*

*Ezek opcionális összetevők, amikkel variálhatod az aglio e olio alapreceptjét. A „Hozzávalók” feletti résznél találsz részletes magyarázatot.

Elkészítés

  1. A tésztát erősen sós, lobogó vízben főzd al dentére. Ehhez a csomagoláson található főzési időnél általában 1-2 perccel kevesebb időre van szükség. Ez egy olasz tésztaétel, nem főzzük tehát puhára a tésztát – jobb, ha marad egy kis tartása. Ha kész, hideg vízzel alaposan öblítsd át, és csepegtesd le. A tészta főzővizéből tegyél félre kb. fél dl-t.
  2. Amíg a tészta fő, készítsd el a fokhagymás olajat. A fokhagymát vágd fel kedved szerint: fel is apríthatod (késsel, nem fokhagymanyomóval, és nem kell, hogy túl apró legyen), de akár vékonyan fel is szeletelheted.
  3. Hevíts fel két evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és alacsony lángon pirítsd a fokhagymát kb. egy percig, vagy addig, amíg nagyon enyhe színt nem kap. Ügyelj az alacsony lángra, a fokhagyma ugyanis könnyen megég.
  4. Ha a fokhagyma már majdnem kész, add hozzá a chilipelyhet (és ha használsz, akkor a citromlevet, citromhéjat és frissen őrölt borsot), majd fél perc múlva a tésztát és fél dl-t a tészta főzővizéből.
  5. Kevergesd közepes lángon, amíg a főzővíz el nem párolog (ha zöldségeket is használsz, akkor ezeket most keverd hozzá), majd locsolj a tésztára még fél evőkanál olívaolajat, forgasd össze, és zárd el. Adj hozzá kb. fél-egy teáskanál sót kisebb adagokban, kóstolgatva. Fontos, hogy ne spórold ki belőle a sót, ez fog ugyanis segíteni „találkozni” ezeknek az egyszerű, de aromás összetevőknek.
  6. Adj hozzá apróra vágott friss petrezselyemzöldet, tálaláskor pedig opcionálisan megszórhatod vegán parmezánnal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.