Te is találkoztál már a boltokban a fehér óriás retekkel, de nem merted megvenni, mert nem tudod, hogyan használd fel? Akkor a savanyított jégcsapretek receptje éppen neked való!
A savanyított jégcsapretek számos módon variálható, adhatsz hozzá például gyufára vágott sárgarépát, így még gazdagabb és színesebb lesz a végeredmény. De kerülhet mellé cékla vagy uborka is. Ha szereted a csípős ízeket, akkor pedig kedved szerint tehetsz bele chilipaprikát vagy chilipelyhet is.
A savanyított jégcsapretket természetesen fogyaszthatod nyersen is, ebben az állapotában különösen frissítő és harsányan ropogós lesz.
A savanyított jégcsapretek elkészítése és felhasználása
Aki evett már sushit, az tudja, hogy a gyömbér arra szolgál, hogy két sushifalat között felfrissítse, kitisztítsa a szánkat, hogy újra úgy érezzük az ízét a következő falatnak, mintha az első lenne. Valami ilyesmire jó ez a savanyított jégcsapretek is, amit sokféle ételhez fogyaszthatsz.
Töltheted sushiba vagy gyömbér helyett eheted a falatok között, teheted különlegesebb szendvicsekbe, mint a bánh mi, de eheted főétel mellé is: friss ropogóssága jól illik nehezebb ételekhez, például szójaszószos BBQ-szószba pácolt, sült szejtánhoz.
Az elkészítése nem vesz több időt igénybe negyedóránál, a leghosszadalmasabb folyamat maga a zöldség felvágása. Egyetlen különlegesebb összetevője a rizsecet, amit már nagyobb áruházak nemzetközi részlegén biztosan kapsz. De ha nem jutsz hozzá, akkor használhatsz helyette más, enyhébb ecetet is, például 10%-os ételecetet.
Hozzávalók
- 1 jégcsapretek
- 700 ml meleg víz (vagy amennyi ellepi)
- 4 evőkanál nádcukor
- 5 evőkanál rizsecet
- 1 teáskanál só
- 1 chilipaprika (opcionális)
Elkészítés
- Pucold meg a jégcsapretket, és vágd keresztbe, kb. 10 centis darabokra. Ezeket a darabokat vágd hosszában vékony szeletekre, majd a szeleteket vékony csíkokra, és tedd egy alaposan megtisztított befőttesüvegbe.
- Ha szeretnéd, hogy csípős legyen, karikázz fel egy chilipaprikát, és tedd az üvegbe.
- A meleg vízben oldd fel a cukrot és a sót, majd add hozzá a rizsecetet. Ezt öntsd rá a felcsíkozott jégcsapretekre és zárd le az üveget.
- Tedd a hűtőbe 2 napra, de már egy nap után is kóstolhatod. A savanyított jégcsapretek hűtőben tárolva hetekig eláll.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.