Most olvasott cikk
Kegyetlen gyakorlatot legalizálna egy állatjóléti bizottság: több millió szárnyast érint

Kegyetlen gyakorlatot legalizálna egy állatjóléti bizottság: több millió szárnyast érint

Csirkemozgatás lábánál fogva

Az Animal Welfare Committee, amelynek éppen az állatjóléti szabályozások szigorítása lenne a feladata, azt javasolja, hogy ismét legyen legális a szárnyasok lábuknál fogva történő hordozása. Mindezt annak ellenére, hogy beismerik, a gyakorlat fizikai sérüléseket okozhat az állatoknak. Ez lehet az első olyan állatjóléti előírás a brexit óta, amely szakít az EU-s előírásokkal.

A brit állatvédők nemtetszésüknek adtak hangot egy új tervezet kapcsán. A változtatás legálissá tenné a szárnyasok fejjel lefelé, lábuknál fogva való cipelését – számolt be a The Guardian. A javaslattal az Animal Welfare Committee (AWC – Állatjóléti Bizottság) annak ellenére állt elő, hogy beismerik, az eljárás fájdalmat, kellemetlenséget, légzési nehézségeket, de akár csonttörést is okozhat.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk a legmagasabb állatjóléti és élelmezési előírások fenntartása mellett. Mióta kiléptünk az EU-ból, erősen szabályozzuk a behozatalt. A brexittel kapott szabadságunkat pedig arra használjuk, hogy tovább szigorítsuk az állatjóléti előírásokat, például az élő állatok kivitelének betiltásával

mondta Steve Barclay, az ország környezetvédelmi minisztere még február legelején.

Az AWC által javasolt eljárás viszont éppen egy továbbra is alkalmazott EU-s szabályozás feloldását tervezi. Az Európai Szállítási Szabályozás 1/2005 ugyanis tiltja a szárnyasok lábuknál fogva, fejjel lefelé történő hordozását. Ezt függesztené fel öt évre az új szabályozás a 10 kg-nál kisebb súlyú madarak esetében.

Az új állatjóléti szabályozás már most a gyakorlat része

A 2019-es konzervatív kiáltvány sok helyen említi az állatjólétet olyan területként, ahol további szigorítások várhatók az állatok érdekében. Ennek ellenére a Defra (környezetvédelmi minisztérium) az állatok kezelésére vonatkozóan kifejezetten megengedi a lábfogást, ami az állatvédők szerint ütközik a törvénnyel.

A csirkék érző élőlények, akik megérdemlik, hogy tisztelettel bánjanak velük, ne pedig úgy, mintha tárgyak lennének

– nyilatkozta Cordelia Britton a Human League UK-tól.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a tervezettel kapcsolatban Serena Conforti az Animal Law Foundationtől. Elmondta, hogy ez az első olyan állatjóléti előírás, amely nyíltan szakít az EU-s előírásokkal a 2020-as brexit óta. Mindez annak ellenére, hogy a kormány kifejezetten azzal kampányolt a kiválás mellett, hogy annak köszönhetően még szigorúbb szabályokat hozhat az állatok védelmének érdekében.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.