Vegán carbonara tofubaconnel

Szerző: Domján Csenge
2023-03-19

Megkíséreltük veganizálni sokak kedvencét, a carbonarát, ami az egyik legnépszerűbb olasz tésztaétel. Hagyományosan a krémességét a tojás és a sajt adja, mi ezeket növényi tejszínnel és sörélesztőpehellyel helyettesítettük.
Hozzávalók:
5-6 adaghoz
- 500 g száraz tészta (tojásmentes)
- 360 g füstölt tofu apró kockára vágva (helyettesíthető gombával)
- 2-3 mogyoróhagyma aprítva
- 4 gerezd fokhagyma zúzva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 500 ml vegán tejszín
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
- 1,5 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál miso paszta (elhagyható)
- 1,5 teáskanál fekete só
- ½ teáskanál fokhagymapor
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 csokor friss petrezselyem aprítva
Elkészítés:
- Tedd fel főni a tésztát.
- Közben hevíts másfél evőkanál olajat egy nagyobb serpenyőben és add hozzá a hagymát, majd 5 perc elteltével a fokhagymát és pirítsd még 3-4 percig.
- Ezzel párhuzamosan egy külön serpenyőben hevíts szintén másfél evőkanál olajat és kezdd el közepes lángon pirítani a tofut vagy a gombát. Ha már aranybarna színű (kb. 12-15 perc), szórd meg fokhagymaporral, frissen őrölt borssal és add hozzá a szójaszószt. Pirítsd még 1-2 percig, majd add hozzá a hagymához.
- Öntsd hozzá a növényi tejszínt, majd jöhet bele a miso, a sörélesztőpehely, a fekete só és egy pár tekerés frissen őrölt bors.
- Forrald fel, majd keverd hozzá a petrezselymet és forgasd össze alaposan a megfőtt tésztával.

Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.