Most olvasott cikk
Több lesz a húsmentes recept a holland élelmiszermárkák csomagolásán

Több lesz a húsmentes recept a holland élelmiszermárkák csomagolásán

Férfi és nő egy boltban a termék csomagolását olvassa boldogan

Egy holland állatvédő szervezet, a Wakker Dier elérte, hogy egyes élelmiszermárkák lecseréljék a termékeik csomagolásain szereplő felhasználási javaslataikat. A cégek rábólintottak, hogy ezeknek az ajánlásoknak a fele húsmentes recept legyen, ezzel ösztönözve a holland lakosságot arra, hogy több növényi alapú ételt fogyasszanak.

Sikerrel zárult a Wakker Dier kampánya. A holland állatvédő szervezet rávett ugyanis hét márkát, hogy a termékeik csomagolásán javasolt receptek fele húsmentes legyen.

  • A Conimex,
  • a Fairtrade Original,
  • a Jumbo,
  • a Knorr,
  • a Koh Tai,
  • a Patak’s és
  • a Plus

egyezett bele ebbe – írta meg a Vegconomist.

A Grand’Italia és a Lassie már megugrotta ezt a szintet: az ő ajánlásaik már most 50 százalékban húsmentes – vegetáriánus vagy vegán – receptek. Az Albert Heijn és a Maggi esetében pedig félsikert ért el a Wakker Dier. Utóbbi két cég azt vállalta, hogy növényi alapú tippekkel is kiegészíti a csomagolását, azt azonban nem sikerült kiharcolni náluk, hogy a húsos receptjeik egy részét eltávolítsák az ajánlásaik közül.

A felkeresett márkák közül csak egy zárkózott el teljes mértékben a húsmentes újítástól – az instant leveseket és tésztákat gyártó Honig ragaszkodott ahhoz, hogy semmin nem változtat.

Alig akad húsmentes recept az ajánlások között

A Wakker Dier 657 termékcsomagoláson feltüntetett receptet elemzett, és arra jutott, hogy jelenleg a felhasználási javaslatok több mint 80 százaléka húst vagy halat tartalmaz. A szervezet rámutatott, hogy ez mennyire ellentmond annak, hogy a holland egészségügyi tanács (Health Council of the Netherlands) 60 százalékban növényi alapú fehérjék fogyasztását javasolja. A hollandok egyébként most még csak átlagosan 40 százalékban fedezik növényi forrásból a fehérjebevitelüket.

Ma már a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is a növényi termékek nagyobb arányú bevitelét és az állati élelmiszerek fogyasztásának csökkentését javasolja. A szervezet szerint ideális esetben a napi étrend legalább háromnegyed részét növényi eredetű ételeknek kellene kitennie. A Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2019-es eredményei alapján a magyarok a fehérjebevitelüket átlagosan 63 százalékban állati forrásokból fedezik.

A Wakker Dier mindenesetre abban bízik, hogy a hollandokat arra ösztönözhetik majd a megújuló receptajánlások a csomagoláson, hogy kevesebb állati eredetű terméket fogyasszanak.

Ezek a márkák inspirálják a fogyasztókat, és megmutatják, hogy nem kell mindennap hagyományosan, hússal főzni. A csomagolások ideális esetben egyszerű ételinspirációkat nyújtanak a vásárlóknak. Így akár abban is lehet segíteni nekik, hogy gyakrabban válasszanak növényi alapú ételeket

– mondta Collin Molenaar a Wakker Diertől.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.