A kevert sütemény előnye, amellett, hogy villámgyorsan elkészül, az egyszerűségében rejlik. Az alább bemutatott citromos-áfonyás változat pedig garantált sikert arat családi ebédeken és baráti összejöveteleken egyaránt.
Ez a citromos-áfonyás kevert sütemény szinte elronthatatlan, ezért bátran ajánljuk kezdő szakácsoknak is: az összetevőket csak össze kell keverni, és már mehet is a sütőbe. A citrom és az áfonya mellett pedig egy kis mákkal bolondítjuk meg.
Ha egészségesebbé szeretnéd tenni a kevert süteményt, a két csésze lisztből az egyiket (vagy akár mindkettőt) helyettesítsd teljes kiőrlésű liszttel. Ha pedig gluténmentesen készítenéd el, használj zabpehelylisztet vagy bioboltokban és nagyobb áruházakban is kapható gluténmentes sütemény-lisztkeveréket.
Az igazán omlós és puha kevert sütemény érdekében a hagyományos 40-60%-os sütőmargarin helyett inkább 70-80%-os, jó minőségű vegán vajat vagy margarint használj.
A friss áfonyát helyettesítheted fagyasztott változattal, vagy magát a gyümölcsöt is felválthatod: jól illik bele például a vörösáfonya, az eper vagy a sárgabarack is.
Hozzávalók
- 2 csésze (240 g) liszt (1 csésze finomliszt, 1 csésze teljes kiőrlésű liszt)
- 1 csésze (200 g) nádcukor
- 150 g vegán vaj
- 2 bio citrom reszelt héja és leve
- 2 evőkanál darált mák
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 2 evőkanál őrölt lenmagpehely + 6 evőkanál víz
- 120 g friss áfonya
Kevert sütemény elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
- Két evőkanál őrölt lenmagpelyhet tegyél egy kisebb edénybe hat evőkanál vízzel, keverd el és tedd félre.
- A biocitromot alaposan mosd meg, reszeld le a héját, majd facsard ki a levét.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a két csésze lisztet egy csomag sütőporral és két evőkanál darált mákkal.
- A cukrot, a margarint és a reszelt citromhéjat egy késes aprítóban vagy konyhai robotgéppel mixeld el. Add hozzá a két citrom levét, a lenmagos mixet és a lisztes keveréket. Keverd homogén állagúra, majd óvatosan forgasd hozzá a megmosott friss áfonyát.
- Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és öntsd bele a kevert sütemény tésztáját.
- Süsd 180℃-on 22-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Opcionálisan elkészítheted a tetejére az itt található citromos mázat.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.