Citromos-áfonyás kevert sütemény: könnyű finomság 30 perc alatt

Citromos-áfonyás kevert sütemény

A kevert sütemény előnye, amellett, hogy villámgyorsan elkészül, az egyszerűségében rejlik. Az alább bemutatott citromos-áfonyás változat pedig garantált sikert arat családi ebédeken és baráti összejöveteleken egyaránt.

Ez a citromos-áfonyás kevert sütemény szinte elronthatatlan, ezért bátran ajánljuk kezdő szakácsoknak is: az összetevőket csak össze kell keverni, és már mehet is a sütőbe. A citrom és az áfonya mellett pedig egy kis mákkal bolondítjuk meg.

Ha egészségesebbé szeretnéd tenni a kevert süteményt, a két csésze lisztből az egyiket (vagy akár mindkettőt) helyettesítsd teljes kiőrlésű liszttel. Ha pedig gluténmentesen készítenéd el, használj zabpehelylisztet vagy bioboltokban és nagyobb áruházakban is kapható gluténmentes sütemény-lisztkeveréket.

Az igazán omlós és puha kevert sütemény érdekében a hagyományos 40-60%-os sütőmargarin helyett inkább 70-80%-os, jó minőségű vegán vajat vagy margarint használj.

A friss áfonyát helyettesítheted fagyasztott változattal, vagy magát a gyümölcsöt is felválthatod: jól illik bele például a vörösáfonya, az eper vagy a sárgabarack is.

Hozzávalók

  • 2 csésze (240 g) liszt (1 csésze finomliszt, 1 csésze teljes kiőrlésű liszt)
  • 1 csésze (200 g) nádcukor
  • 150 g vegán vaj
  • 2 bio citrom reszelt héja és leve
  • 2 evőkanál darált mák
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 2 evőkanál őrölt lenmagpehely + 6 evőkanál víz
  • 120 g friss áfonya

Kevert sütemény elkészítés

  1. A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
  2. Két evőkanál őrölt lenmagpelyhet tegyél egy kisebb edénybe hat evőkanál vízzel, keverd el és tedd félre.
  3. A biocitromot alaposan mosd meg, reszeld le a héját, majd facsard ki a levét.
  4. Egy nagyobb tálban keverd össze a két csésze lisztet egy csomag sütőporral és két evőkanál darált mákkal.
  5. A cukrot, a margarint és a reszelt citromhéjat egy késes aprítóban vagy konyhai robotgéppel mixeld el. Add hozzá a két citrom levét, a lenmagos mixet és a lisztes keveréket. Keverd homogén állagúra, majd óvatosan forgasd hozzá a megmosott friss áfonyát.
  6. Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és öntsd bele a kevert sütemény tésztáját.
  7. Süsd 180℃-on 22-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  8. Opcionálisan elkészítheted a tetejére az itt található citromos mázat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.