Most olvasott cikk
„Megmondtam neki, ha vegán lesz, munkába kell állnia” – durva konfliktus alakult ki apa és tinédzser lánya között

„Megmondtam neki, ha vegán lesz, munkába kell állnia” – durva konfliktus alakult ki apa és tinédzser lánya között

Apa-lánya konfliktus a vegán étrend miatt

Drágállotta egy férfi vegán kamasz lánya étrendjét, ezért arra kérte, keresse meg rá magának a pénzt. Nem tette zsebre a választ. A kommentelők egy része szerint megérdemelte, hogy kiosztotta őt a gyermeke. Mások arra biztatták, inkább beszélgessenek arról, hogyan lehetne olcsóbban megoldani a növényi alapú étkezést – nem törvényszerű ugyanis, hogy az drágább legyen a hagyományosnál.

Internetes kommentelők véleményét kérte ki egy apa, aki gyermeknevelési dilemmába került. A Redditen tárta a felhasználók elé problémáját egy posztban, amelyet azóta töröltek a felületről. A YourTango szerint mindenesetre az apa gyakorlatilag a vegán étrend miatt veszett össze 15 éves lányával.

A lány nagyjából egy évig étkezett vegetáriánus módon, ezt követően szólt az édesapjának, hogy át szeretne térni a növényi alapú étrendre. A lány húsmentes átállását még zökkenőmentesen vette a család – a férfi szerint már csak azért is, mert egyébként sem fogyasztottak sok húst. A vegánságot azonban már nem fogadta ennyire könnyen az apuka.

Beszámolója szerint a lánya a bejelentést követően megkérte, hogy bevásárláskor hozzon neki egy-két dolgot, klasszikus növényi alapanyagok és vegán helyettesítő termékek is kerültek a listájára. Az édesapát pedig a pénztárnál érte a sokk a fizetendő összeget látva. „Összességében nagyjából megduplázza ez a váltás a végösszeget” – írta. Éppen ezért úgy döntött, elbeszélget a felmerülő lehetőségekről a gyermekével.

Megmondtam neki, ha vegán lesz, munkába kell állnia és fizetnie az általa kért ételekért. Nem engedhetjük ugyanis meg magunknak, hogy kétszer annyit fizessünk egy bevásárlásért, mint eddig

– mesélte a férfi a történteket.

Az ultimátumból végül heves vita kerekedett, amelynek végén az immár vegán kamasz a vulgaritást sem mellőzte apja felé. A férfi exfelesége a lányuknak adott igazat, aki így az internet népéhez fordult, hogy a kommentelők tegyenek igazságot. A saját védelmében annyit azért hozzátett a történethez, hogy csak részmunkaidőben kellene megdolgoznia a növényi alapú étkezésért a lányának, természetesen nem arra kötelezné, hogy hagyjon fel a tanulmányaival.

Nem kell bankot rabolni egy vegán kamasz miatt

A kommentszekciót erősen megosztotta a kérdés. Egyesek arra gyanakodtak, hogy a férfinak ellenszenves a vegán életmód, és a költségvetési problémakör csak álca. Sokan arra hívták fel a figyelmét, hogy amennyiben nem egyszemélyes döntés, hanem allergia vagy ételérzékenység állna a háttérben, fel sem merülne, hogy megveszi-e a lányának megfelelő termékeket.

Mások viszont éppen azzal érveltek, hogy a személyes döntéséért vállalnia kell a kamasznak is a felelősséget, tennie kell azért, hogy megvalósulhasson. „A szülőnek nem kötelessége megvenni a drága ételeket csak azért, mert a gyerek azt akarja” – írta egy redditező.

A konok ellenállás azonban határozottan rossz stratégia a Prove-nak korábban nyilatkozó szakértő szerint.

Ez nagyon érzékenyen tudja érinteni a gyereket. Összezavarhatja, hogy van egy értékítélete, amiről azt kapja visszacsatolásként, hogy hibás. Ráadásul az elzárkózás mindig rossz pedagógia, ezt követően nem kell csodálkozni, ha kamaszként elzárkózik a gyerek a szülőtől, hiszen pont az utóbbi tanította neki, hogy az ellenvéleményektől elhatárolódik

mondta lapunknak Vasas Éva gyermekpszichológus.

Egy kommentelő is azt javasolta a férfinak, hogy beszélgessenek a növényi alapú étrendről a lányával. Alakuljon ki közöttünk értelmes párbeszéd a vegán kamasz motivációival és azzal kapcsolatban is, miként lehetne költséghatékonyan megoldani a váltást.

A vegán késztermékek, például a vegán sajtok és húspótlók kifejezetten drágák, ezért ajánlott elkerülni vagy mérsékelten fogyasztani őket. Márpedig ezekre az élelmiszerekre nincs is szüksége a szervezetnek, sőt: érdemes minél kevesebbet fogyasztani ezekből.

A növényi étrenden a fő fehérjeforrást a hüvelyesek és a gabonák adják: ilyen például a zöldborsó, csicseriborsó, lencse, vörösbab, bulgur, árpagyöngy, rizs és köles. Ezek a súlyukat – a hüvelyeseket szárazon vásárolva még inkább – és az energiát tekintve, amit adnak, jóval olcsóbbak lehetnek a húsnál.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.