Most olvasott cikk
Ez az étrend jelentősen csökkentette a cukorbetegek inzulinszükségletét

Ez az étrend jelentősen csökkentette a cukorbetegek inzulinszükségletét

Most először vizsgálták, hogy milyen módon hat az 1-es típusú cukorbetegséggel élőkre a növényi alapú étrend. A kutatás során két csoportba osztották az alanyokat, akiknek meghatározott előírások szerint kellett étkezniük. A vegán étrendet követők sokkal jobb eredményeket értek el a három hónapos vizsgálatot követően.

Mérföldkőnek számító kutatásról számolt be a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) egészségügyi szervezet. Most először nézték randomizált klinikai vizsgálat keretében a vegán étrend 1-es típusú cukorbetegekre gyakorolt hatását. A tizenkét hetes vizsgálat végeztével a vegán étrendet követő csoport eredményei sokkal kedvezőbbek voltak a másik csoporthoz képest – olvasható a PCRM bejegyzésében.

Az inzulin megvásárlása továbbra is gondot jelent sokak számára. A mérföldkőnek számító kutatásunk alapján az alacsony zsírtartalmú vegán étrend lehet az a recept, amivel csökkenthető az inzulinszükséglet, kezelhető a vércukorszint és javítható a szív egészsége az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdők számára

– nyilatkozta Hana Kahleova, a tanulmány szerzője.

A vizsgálat során az 58 felnőtt alanyt két csoportra osztották. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú vegán étrendet követett, a kalóriabevitel és a szénhidrát korlátozás nélkül. A másik csoportban csökkentették a napi kalóriabevitelt a túlsúlyos betegek számára és a szénhidrátbevitelt is folyamatosan szinten tartották. Mindkét csoport tagjainak heti rendszerességgel tartottak étrenddel kapcsolatos online képzéseket.

A vegán étrend számos előnnyel jár a cukorbetegek számára

Míg a 2-es típusú cukorbetegség leginkább az életmód következménye, és növényi étrenden akár vissza is fordítható, az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun folyamat eredménye. De az ebben a típusban szenvedők számára is nagy előnyökkel járhat a növényi étrend.

A vegán csoportba osztott alanyoknál a vizsgálat végére 28 százalékkal csökkent az inzulinszükséglet (vagyis ennyivel kevesebb inzulint kellett beadniuk maguknak), és 127 százalékkal nőtt az inzulinérzékenység a nem vegán csoport tagjaihoz képest. Ez azért sem elhanyagolható, mert az inzulin megvétele sokak számára komoly anyagi gondokat okoz.

A pozitív eredményeket leginkább a súlyveszteséggel magyarázták a kutatók. A vegán csoport tagjainak átlagosan 5 kg-mal csökkent a testsúlyuk, míg a másik csoport tagjainál nem volt jelentős változás ebben a tekintetben. A növényi étrenden lévők összkoleszterinje 32,3 mg/dL értékkel csökkent a másik csoport 10,9 mg/dL értékéhez képest. LDL-koleszterinszint kapcsán a vegán étrendet követő alanyoknál volt csak megfigyelhető érdemi változás, náluk 18,6 mg/dL volt az LDL-koleszterinszint csökkenése.

Az inzulinszükséglet csökkenése 9 százalékkal javította a vegán csoportban lévők kardiovaszkuláris megbetegedésekre vonatkozó kockázatát. Az LDL-szint csökkenése következtében pedig 20 százalékkal csökkent az esélyük a stroke-ra és a szívrohamra.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.