Most olvasott cikk
Már egy apró étrendbeli változással is csökkenthetők a merevedési zavarok

Már egy apró étrendbeli változással is csökkenthetők a merevedési zavarok

Férfi és női kezek az ágyban, szexuális életet szimbolizálva

Nemcsak a keringési zavartól szenvedők, de a prosztataműtéten átesettek is jobban teljesítenek az ágyban, ha az étrendjük több növényi alapú ételt tartalmaz. A New York University urológusa szerint az orvosoknak a növényi étrend felé kellene terelniük a betegeiket. A merevedési zavar ellen ugyanis már a kismértékű étrendváltozás is hatásos lehet.

A növényi alapú táplálkozás egyre népszerűbb, de a férfiak közül még most is sokan viszolyognak a gondolattól, hogy vegánná, vagy akár csak vegetáriánussá váljanak. Erről az a széles körben elterjedt sztereotípia tehet, miszerint a növényi alapú étkezés nem férfias. Többnyire még akkor is kitartanak emellett, ha közben világklasszis teniszezők, bokszolók, maratonfutók vagy épp erősemberek érvelnek mellette.

Sokan nem merik vállalni, hogy a kerti sütögetés alkalmával a többi férfi rajtuk viccelődjön. A növényi alapú étkezés viszont akár a merevedési zavar hatását is csökkentheti – olvasható a Medscape interjújában.

Az egészséges erekciónál pedig kevés férfiasabb dolog létezik.

Elkezdtünk vizsgálódni a témával kapcsolatban, olyan férfiakat vizsgáltunk, akik nagyrészt növényi alapon étkeznek, és azt találtuk, hogy kisebb az esélyük a végzetes kimenetelű prosztatarákra vagy a merevedési zavarra

– olvasható a beszélgetésben.

A New York University urológusával, Dr. Stacey Loebbel készített interjúból kiderül, hogy nem csak a prosztatarák nélküli esetekben javított az eredményeken a növényi étrend. Azok a férfiak is jobban teljesítettek ezen a területen, akik prosztataműtéten estek át. A műtéten átesett férfiaknak rendszerint több kihívással kell megküzdeniük, a beavatkozás ugyanis érinthet a merevedésben szerepet játszó idegeket is. A növényi étrend pozitív hatásai miatt Dr. Loeb úgy érzi, az orvosoknak célszerű lenne az állati fehérjék elhagyására buzdítani a betegeiket.

Nincs semmi okunk arra, hogy ne javasoljuk a betegeinknek a növényi étrendet. A hús egyáltalán nem férfias. A hússal együtt jár a merevedési zavar nagyobb valószínűsége, ráadásul rákkeltő is. Ez egy olyan dolog, amitől célszerű távol tartanunk magunkat

– osztotta meg véleményét Dr. Loeb.

A merevedési zavaron a legkisebb változtatás is javíthat

Az interjúból az is kiderül, hogy az eredményekhez nem kell egyik napról a másikra teljesen növényi étrendre váltanunk. Minden apró változtatás nagyban hozzájárulhat a javuláshoz.

Már egyszerű lépések is segíthetnek, mint a húsmentes hétfők, vagy néhány nap, amikor nem fogyasztanak állati eredetű ételeket. Vannak emberek, akiknek könnyebb az újdonságok kipróbálása, mint a dolgok hirtelen elhagyása. Jó első lépés lehet a tehéntej helyett a zab-, szója- vagy mandulaital bevezetése, vagy húsmentes fogások készítése, például valamilyen pirított tofus egytálétel vagy egy húsmentes taco vagy burrito

– tanácsolja Dr. Loeb.

Az orvosok számára remek forrásként jelölte meg a Nutritionfacts.org tudományos weboldalt, ami Dr. Michael Greger nevéhez köthető, illetve a Physicians Committee for Responsible Medicine szervezetet is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.