Most olvasott cikk
Egypetéjű ikrekkel igazolta egy új kutatás a növényi étrend előnyeit

Egypetéjű ikrekkel igazolta egy új kutatás a növényi étrend előnyeit

új kutatásban ikreket vizsgáltak növényi étrend előnyei

Egy friss kutatás ikreket használt a növényi étrend egészségügyi hatásainak kimutatására. A növényi étrenden élő résztvevők már nyolc hét leforgása alatt számos pozitív hatást tapasztaltak. A testvérpárok által fogyasztott növényi és vegyes étrendet is egészségesként írták le a kutatók. A tanulmány azért is jelentős, mert az egypetéjű ikreken, akik ráadásul azonos életvitelt is folytattak, pontosabban hasonlíthatók össze a változások.

A Stanford kutatói 22 egypetéjű ikerpárt vontak be a kutatásba, melyben a növényi és vegyes étrend egészségügyi hatásainak különbségeit vizsgálták. A legtöbb ilyen kutatásban a különböző genetikai tulajdonságok, az eltérő életkörülmények nagyban megnehezíthetik az eredmények összehasonlítását. Éppen ezért döntöttek úgy a kutatók, hogy egypetéjű ikreket vonnak be a kutatásba. A testvérpárokat a Stanford Twin Registry adatbázisból választották, melyben olyan egypetéjű ikrek adatai szerepelnek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy különböző kutatásokban vegyenek részt.

A 44 résztvevő közül mindenki egészséges volt, senkinek nem voltak szív- és érrendszeri betegségei. Életstílusukat hasonlóként jellemezték a kutatók. Vagyis a legtöbb élettani és genetikai tulajdonságuk is azonos volt, ezáltal az étrend miatt bekövetkező egészségügyi változások nagyobb pontossággal voltak összehasonlíthatók.

Nemcsak az volt a jó ebben a kutatásban, hogy egyértelművé tette, hogy a növényi étrend egészségesebb a vegyes étrendnél, de az ikrekkel nagyon jó is volt együtt dolgozni. Ugyanúgy öltöztek, ugyanúgy beszéltek és úgy csipkelődtek egymással, ahogy csak azok tudnak, akik rengeteg időt töltenek együtt

– mondta Christopher Gardner, a kutatás egyik szerzője.

A nyolchetes kutatás ideje alatt az ikerpárok egyik tagja növényi étrendet folytatott. Az első négy hét során előre elkészített ételeket kaptak a résztvevők, a kutatás második felében pedig saját maguknak főztek bizonyos irányelvek mentén. Az alanyok számára dietetikus is rendelkezésre állt, akitől segítséget kérhettek. Az elkészített ételeket lejegyezték, és rendszeresen meg is interjúvolták a résztvevőket. A kutatás alatt fogyasztott növényi és vegyes étrendet is egészségesként jellemezték a kutatók, vagyis a vegyes étrend sem volt tele cukrokkal és finomított keményítőkkel.

A növényi étrend számos pozitív hatást eredményezett

A kutatás nyolc hete alatt három alkalommal vettek vért az alanyoktól. Az eredmények alapján a legjelentősebb változás az első négy hétben ment végbe. A növényi étrenden lévő ikrek testsúlya, LDL-koleszterinje és inzulinszintje is csökkent. Ezek mindegyike kihat a kardiovaszkuláris egészségre, vagyis ezen a területen a növényi étrendet követők nagyobb javulást értek el. A kutatók megjegyzik, hogy tekintettel arra, hogy az ikerpárok alapból egészségesek voltak és a kutatás alatt fogyasztott étrendek is kategóriájukon belül egészségesnek számítottak, a változások nem voltak olyan drasztikusak, de így is jól kimutathatók voltak.

Az eredmények alapján azt lehet mondani, hogy mindannyiunk számára előnyös lehet a növényi étrend

– mondta Gardner.

A 44 résztvevőből 43 fejezte be a kutatást, ebből 21 fő volt a növényi étrendes. A szakemberek szerint ez is jól mutatja, hogy nem olyan bonyolult áttérni a növényi étrendre. Néhány hét alatt meg lehet tanulni elkészíteni pár egyszerű fogást.

(Stanford Medicine)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.