Medvehagyma-krémleves burgonyával: mindössze 30 perc alatt elkészül

Medvehagyma-krémleves recept

Alapesetben március végére, április elejére tehető a medvehagyma szezonja, de idén már február végétől beköszöntött ez az időszak. Ezt ünnepelve az isteni medvehagyma-krémleves receptjével készültünk.

A következő hetekben a szezonnak megfelelően minden vasárnap új medvehagymás recepttel érkezünk, tarts velünk!

Ez a medvehagyma-krémleves gluténmentes, cukormentes, és könnyen olajmentessé is tehető, ha a hagymát vízen párolod olajon pirítás helyett. A krémlevesek sűrűségéről gyakran a liszt gondoskodik, azonban ebben a levesben ezért a burgonya felel, így gluténmentes tud maradni. Mivel a medvehagymát nem a hagymákkal egyszerre pirítjuk, hanem csak a végén adjuk hozzá néhány percre, élénk sötétzöld színe lesz a medvehagyma-krémlevesnek.

A medvehagyma gyűjtése sokak által kedvelt tavaszi elfoglaltság, azonban érdemes néhány gyűjtésre vonatkozó szabályt figyelembe venni. Kizárólag állami erdőkben lehet szedni, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, és legfeljebb naponta 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni.

Vigyázat! A medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező és esetenként halálos is lehet. Így mindenképpen győződj meg arról, hogy biztonságos, ellenőrzött forrásból szerezted be a növényt.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 2 közepes burgonya (kb. 300 g) felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 200 ml rizs- vagy zabtejszín
  • 800 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • 1 csokor medvehagyma

Tálaláshoz opcionálisan

  • pirítós vagy kruton
  • pirított magvak
  • friss citrom leve

Medvehagyma-krémleves elkészítése

  1. Egy edényben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett kezdd el rajta pirítani a felaprított hagymát. Öt perc után add hozzá a zúzott fokhagymát, további két perc után jöhet hozzá a felkockázott burgonya is.
  2. Ezután öntsd fel zöldségalaplével vagy vízzel, és sózd, borsozd. Miután felforrt, főzd lefedve alacsony lángon kb. 15-20 percig, amíg a krumpli megpuhul. Ez az idő függ attól is, milyen méretűre vágtad, így mindenképp ellenőrizd közben.
  3. Ha már majdnem megpuhult a krumpli, add hozzá a durvára vágott medvehagymát, főzd még néhány percig, majd zárd el a lángot, és botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
  4. Add hozzá a növényi tejszínt, tedd vissza a tűzre, és forrald össze.
  5. Kóstold, és ha szükséges, tegyél még bele ízlés szerint sót, borsot, majd zárd el.
  6. A medvehagyma-krémlevest tálalhatod pirítóssal vagy magvakkal és facsarhatsz rá friss citromlevet, hogy frissebb és üdítőbb legyen.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.