A legtöbb húsvéti recept általában nem mondható vegánbarátnak. Növényi étrenden sem kell azonban kimaradnod az ünnepi szokásokból: a legtöbb hagyományos recept néhány trükkel könnyen elkészíthető állati eredetű összetevők nélkül is.
Korábbi cikkünkben vegán húsvéti dekorációötleteket mutattunk be, például a fából vagy papírból is elkészíthető hímes tojást. Az alábbiakban pedig ahhoz adunk néhány tippet, mi kerülhet az ünnepi asztalra növényi alapokon.
Íme tíz húsvéti recept, amelyek összeválogatásakor gondoltunk a vendégsereget várókra, a hagyományos ízeket kedvelőkre, az egyszerű recepteket keresőkre, és természetesen az édesszájúakra is: olvass tovább a vendégváró falatok, hidegtálak, főfogások és desszertek receptjeiért.
Húsvéti kalács
Nincs is jobb húsvéti reggeli, mint egy házi készítésű fonott kalács. A klasszikus kalácstésztán most csavarunk egyet: lágyan vaníliás, frissítően citrusos ízvilággal bolondítjuk meg.
A hagyományos kalács nem igényel semmilyen körülményesen beszerezhető összetevőt, és a recept megalkotásakor figyeltünk arra, hogy ez ennél a növényi alapú változatnál se legyen másképp.
Medvehagymás pogácsa
A pogácsák történelmében az egyik legkiemelkedőbb példány kétségkívül a medvehagymás pogácsa. Ez a recept ráadásul nem is egyszerűen csak medvehagymás, hanem még burgonyás is!
Ha épp azon töröd a fejed, mi lenne a tökéletes vendégváró falat a húsvéti ebédhez vagy vacsorához, ne keress tovább: ez a pogácsa egyszerre ízletes, puha és omlós – a burgonyának köszönhetően nemcsak frissen, hanem még másnap is.
Vegán tojáskrém
A vegán tojáskrém pofonegyszerűen elkészíthető, a krém alapjához pedig többféle alapanyag közül is választhatsz: az alábbi húsvéti recept egy tofus, egy csicseriborsós és egy avokádós változatot mutat be.
Ezt az alapreceptet kedved szerint variálhatod. Lila hagyma helyett például használhatsz újhagymát vagy metélőhagymát is, petrezselyem helyett pedig tehetsz bele friss bazsalikomot vagy kaprot is.
Krumplisaláta
A húsvétkor gyakran fogyasztott nehezebb, testesebb ételek mellé elengedhetetlen a kellemesen frissítő, enyhén savanykás ecetes krumplisaláta. Ezt a változat ráadásul zellerrel tesszük izgalmasabbá, ami igazán ünnepivé teszi a fogást.
Az ecetes változat helyett vegán majonézzel is készülhet a krumplisaláta, amihez csak néhány extra lépésre van szükség: éjszakára hűtőbe tesszük az ecetes lébe pácolt főtt krumplit, másnap pedig leszűrjük, majd vegán majonézes öntetbe forgatjuk.
Az ecetes krumplisaláta receptjéért kattints ide, a majonézes krumplisaláta eléréséért pedig ide kell kattintanod!
Vegán kaszinótojás
A vegán kaszinótojás mind kinézetében, mind ízében és állagában hasonlít a hagyományos változatra, mégis minden állati eredetű hozzávalót nélkülöz. Az alapja burgonya, és semmiféle bonyolult konyhai eszközt vagy technológiát nem igényel az elkészítése.
Ha növényi étrend mellett sem tudod elképzelni a húsvétot kaszinótojás nélkül, esetleg tojásallergiás vagy vegán vendégeidnek kedveskednél valami különlegességgel, ez a vegán húsvéti recept biztos siker lesz.
Tormás alma-répa-céklasaláta
Az ecetes torma elengedhetetlen húsvéti recept, de ki mondta, hogy csak önmagában lehet találni? Ez a friss, színes, tormás saláta bizonyára feldobja majd az ünnepi asztalt.
A világ egyik legegyszerűbb salátája, és ennek ellenére — vagy talán pont emiatt — az egyik legfinomabb is. Emellett pedig kizárólag olyan hozzávalókat tartalmaz, amik itthon is megteremnek, így ha a helyi zöldségek és gyümölcsök vásárlása is fontos számodra, akkor ez a recept neked való.
Vegán sonka
A böjti időszakot a hagyomány szerint – többek között – sonkával törik meg. Bár már néhány helyen találni készen kapható vegán sonkát, nem nagy ördöngösség otthon magunknak elkészíteni.
A vegán sonka alapja a szejtán, aminek fő hozzávalója a búzasikér: ettől lesz „húsos” az állaga. Ha pedig füstölt sonkára hajazó ízt szeretnél elérni, és nincs házi füstölőd, akkor a vegán sonkához még egy esszenciális hozzávalót kell beszerezned: a folyékony füstöt. Ezzel az isteni, füstös főfogással hús nélkül is megkoronázhatod az ünnepi asztalt.
Gabonakolbász
Miért akarnak a vegánok húshoz hasonlító ételeket enni? Mert bizony megvannak azok a tradicionális ízek és receptek, amelyekhez már hozzászoktak, és nem szeretnének róluk lemondani, viszont az állatokat is megkímélnék. Szerencsére a vegán életmódra váltás nem is feltétlen kell, hogy lemondásokkal járjon, csak ismerni kell a trükköket.
Ebben a receptben megmutatjuk a gabonakolbász elkészítését házilag. Jól szeletelhető, de tepsiben vagy serpenyőben sült „kolbász” is készíthető belőle.
Vegán tojássaláta
Ha a tojáskrémen kívül is helyt adnál a „tojásos” ételeknek az ünnepi menüsorban, akkor ez a vegán tojássaláta tökéletes választás lehet. Ha több fogással készülsz, akkor különösen jó választás, ugyanis akár előző nap is elkészítheted – sőt, talán még finomabb is, ha az ízek kissé összeérnek a hűtőben.
Növényi alapon a fekete só használatával könnyedén készíthetsz tojásra hajazó ételeket, és ez alól a tojássaláta sem kivétel. Ez az alapanyag ma már szinte minden bioboltban kapható.
Citrommázas répatorta
Egy ilyen répatortarecept igazi kincs: tökéletes állagú, és nem túlságosan, hanem pont kellemesen édes. Ráadásul semmilyen különleges összetevő nem kell hozzá, mindössze néhány alapvető sütemény-hozzávaló.
Kuglófformában sütve igazi éke lehet az ünnepi asztalnak.
Reméljük, hogy ez a néhány húsvéti recept segít majd az ünnepi menüsor kialakításában. Kellemes ünnepeket kíván a Prove szerkesztősége!
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.