Gabonakolbász házilag

Miért akarnak a vegánok húshoz hasonlító ételeket enni? Mert bizony megvannak azok a tradicionális ízek és receptek, melyekhez már hozzászoktunk és nem szeretnénk róluk lemondani. Szerencsére a vegán életmódra váltás nem is feltétlen kell, hogy lemondással járjon, csak ismerni kell a trükköket.

Ebben a receptben megmutatjuk a gabonakolbász elkészítését házilag. Tökéletesen lehet használni rakott krumpli vagy angol reggeli készítéséhez, de akár kenyérfeltétként is fogyaszthatod, mert jól szeletelhető.

Hozzávalók:

6 rúdhoz

  • 150 g árpagyöngy (gersli)
  • 250 g búzasikér
  • 30 g zabpehely
  • 30 g csicseriborsóliszt*
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1,5 evőkanál fűszerkömény
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál folyékony füst
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális)
  • 1 evőkanál só

*lehet másfajta liszt is, ez azért kell, hogy javítsa a sikér állagát és a végeredmény ne legyen gumis

Elkészítés:

  1. Az árpagyöngyöt alaposan mosd át egy szűrőben, majd áztasd be éjszakára bő vízbe.
  2. Tedd fel főni háromszoros mennyiségű sós vízben. Keverd át időnként, hogy ne ragadjon le és főzd kb. 20 percig, amíg el nem fő a leve és meg nem puhul. Utána hagyd kihűlni.
  3. Egy tálban keverd össze a száraz összetevőket: a sikért, a zabpelyhet, a lisztet, a sót és a fűszereket. Fontos, hogy jól elkeverd, mert a víz hozzáadása után már nem fogod tudni.
  4. Ha kihűlt az árpagyöngy, keverd át, add hozzá a száraz alapanyagokat és alaposan keverd össze.
  5. Mérj ki 400 ml vizet és öntsd hozzá a masszához, majd pár határozott mozdulattal gyúrd át.
  6. Vágd 6 egyenlő részre, majd egyenként tekerd bele egy frissen tartó fóliába. A fólia két végét fogd meg és görgesd végig a konyhapulton, így szabályos rúd formát fogsz kapni. A görgetést annyiszor ismételd meg, hogy a fólia rászoruljon (ezt a fólia két lelógó végének óvatos meghúzásával is segítheted a görgetések között). Ezután a kolbászt csomagold be egy alufóliába is.
  7. Forralj fel egy nagyobb lábasban vizet, tedd bele a becsomagolt gabonakolbászokat és főzd másfél órán keresztül.
  8. Ha elkészült, szűrd le, szedd le róla az alufóliát és hagyd kihűlni felvágás előtt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.