Most olvasott cikk
A teljes értékű növényi étrend hatásos lehet a függőségekről történő leszokásban

A teljes értékű növényi étrend hatásos lehet a függőségekről történő leszokásban

A kis létszámú résztvevővel végzett kutatás csak az első lépés egy hosszú úton, de az eredmények alapján érdemes mélyrehatóbban foglalkozni az étrend szerepével a függőségek kezelésében.

Adam Sud, az INFINITE-tanulmány szerzője arra kereste a választ csapatával, hogy milyen mértékben hat a függőségben szenvedő betegekre, ha a kezelés alatt teljes értékű növényi étrenden (TÉNÉ) élnek.

A kutató saját tapasztalatból kiindulva kezdett foglalkozni az étrend és a mentális állapot kapcsolatával, miután 2010-ben egy hétnapos intenzív elvonuláson vett részt Rip Esselstyn – a világhírű orvos, Caldwell Esselstyn fia – vezetésével, aki a növényi étrend átformáló erejére hívta fel a résztvevők figyelmét.

Sud két évvel később bejelentkezett egy elvonóra opiátfüggősége miatt. Gyógyulásához a Rip Esselstyn által tanult ismeretekhez nyúlt vissza. Elmondása szerint ennek nagyon komoly hatása volt a felépülésére.

A valaha volt legrosszabb, legdepressziósabb állapotomban jelentkeztem be az elvonóra. Egy éven belül egészségesebb és összeszedettebb voltam, mint előtte bármikor

nyilatkozta a növényi étrenddel kapcsolatos tapasztalatairól a Forbesnak.

Egy 2018-as egészségügyi és táplálkozási konferencián Sud találkozott Dean és Ayesha Sherzai-jal, akik a demencia megelőzésével és visszafordításával kapcsolatos tudományterületen számítanak szaktekintélynek, és akik osztották Sud lelkesedését a táplálkozás szerepének vizsgálatáról a függőségek kezelésében.

Velük és még néhány tudóssal kiegészülve született meg az INFINITE-tanulmány ötlete, ami az első kontrollált vizsgálat ebben a kérdésben, mivel nem jellemző, hogy a függőség kezelésének részét képezné a páciensek étrendje.

Milyen módon készült a vizsgálat?

A résztvevők választhattak, hogy a TÉNÉ-t követő csoportba, vagy a függőséget kezelő intézet által biztosított étkezést követő csoportba szeretnének-e tartozni. Mindkét csoport tagjai kaptak felvilágosítást az általuk követett étrendről, hiszen a tanulmány arra is kíváncsi volt, hogy az étrenddel kapcsolatos ismeretek befolyásolják-e a hatást.

„Azt találtuk, hogy 10 hét után a teljes értékű növényi étrenden lévő csoport statisztikailag szignifikáns növekedést tapasztalt mind az ellenálló képesség, mind az önértékelés terén. Ez azért fontos, mert ez a két tényező nagy szerepet játszik a felépülésben, és az eredmények alapján a növényi étrend előnyösebb lehet a kezelés alatt” – mondta az eredményekről Sud.

A tanulmány már kicsit óvatosabban fogalmaz, abban ugyanis azt olvashatjuk, „minimális különbség” volt a teljes értékű növényi étrend javára.

A kutatók szerint ennek egyrészt az lehet az oka, hogy az elvonóra kerülő páciensek általánosságban véve nagyon rossz egészségügyi és mentális állapotban vannak, így a kezelés lényeges javulást jelent minden esetben, tehát olyan nagy különbségekre nem is lehet számítani.

Másrészt a klinika által biztosított vegyes táplálkozás jóval egészségesebb volt, mint a megszokott amerikai étrend.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a tanulmány szerint a növényi étrendet követő csoport tagjai a programból való kikerülés után nagyobb mértékben folytatták az egészséges táplálkozást, mint a kontrollcsoport tagjai. Illetve semmilyen negatív hatást nem rögzítettek a kutatók a növényi étrenden lévőknél, vagyis legrosszabb esetben is csak nem jobb a növényi táplálkozás a függőségek kezelésében, de semmiképp sem jelent hátrányt a vegyes étkezéshez képest.

Mivel a kutatás egy valós intézményben, a kezelésen aktívan részt vevő betegekkel történt, ahol az étkezés mellett számos technikával próbáltak segíteni a betegeken, ezért nehéz megállapítani, hogy az étkezés milyen mértékben hatott, de etikátlan lett volna a tanulmány érdekében módosítani a páciensek programját.

Az eredmények mindenesetre egyértelművé tették a kutatók szerint, hogy mindenképpen szükség van átfogóbb, több embert és hosszabb időt felölelő kutatásokra is a növényi étrend és a függőségek kezelésének összefüggéséről.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.