Most olvasott cikk
Új növényi alapú receptkönyv jelent meg elsősorban gyerekeknek

Új növényi alapú receptkönyv jelent meg elsősorban gyerekeknek

Teljes értékű növényi étrendre épülő receptkönyv jelent meg a napokban, amelynek elsődleges célja a gyereket nevelők dolgának megkönnyítése. A szerző, Anton-Sike Bettina egészségügyi okokból váltott a vegán étrendre, de időközben az etikai háttér és az egész életmód vált a legfontosabb aspektussá számára.

Olyan újdonság jelent meg a magyar könyvpiacon, amelyre minden vegán szülő felkaphatja a fejét. Meg persze azok is, akiknek még nincs gyerekük; de akár azok is, akik még csak nem is vegánok, csak szeretnek egy jót enni, meg persze előtte a konyhában sürögni.

Az anyukák örökös dilemmája

A napokban jelent meg Anton-Sike Bettina teljes értékű növényi étrendnek megfelelő receptkönyve. Ezt elsősorban azoknak szánja, akik már megkezdték a hozzátáplálást, vagy éppen egy totyogós, esetleg már dackorszakba lépett gyermek gasztroigényeit igyekeznek kielégíteni. Akik jártak már ebben a cipőben, mindannyian tudják, hogy ez több mint kihívás. Gyakorlatilag már egy – sokszor eleve bukásra ítélt – misszió.

Anton-Sike Bettina az e-könyv formátumban elérhető kiadványban a receptek mellett – többek között – tippeket is megoszt az olvasókkal, miként lehet vonzóbbá tenni a gyerekek számára a változatos, egészséges növényi alapú ételeket.

Olyan receptek szerepelnek a könyvben, mint például

  • a csicserinutella,
  • a feketebabos szárított paradicsompesztó,
  • a lilakáposzta-főzelék fehérbabos rizsgolyókkal,
  • vagy éppen a kókuszos-kardamomos édesburgonya-krémleves pirított csicseriborsóval.

Teljes értékű nyomvonal

Nagy Zita igazi úttörőnek tekinthető 2017-ben megjelent Mit eszik a vega gyerek? című könyvével. Ezt követően GagaBu, alias Hujbert Viki állt elő szintén kisgyerekeseknek szánt, teljes értékű növényi étrendbe illeszthető receptkártyáival. Anton-Sike Bettina pedig az első, aki egész receptkönyvet adott ki a teljes értékű növényi étrend keretei között.

A szerző egyébként jogász, jelenleg a kislányával van otthon – ahogy az a könyv borítójából is sejthető. Művét szakmai szempontból áttekintette

  • Gergely Anna, a Prove szerkesztőségének Németországban praktizáló dietetikusa,
  • Lengyel Boglárka budapesti gyermekorvos,
  • valamint Jankó Róbert táplálkozáskutató is írt bele egy fejezetet arról, mit mond a tudomány a növényi alapú gyermektáplálásról.

Gergely Annának egyébként szintén a közeljövőben jelenik meg könyve Az egészség tanulható címmel. Ebben a növényi étrend előnyeinek tudományos hátterét részletezi.

4 éve vagyok vegán, 3 éve táplálom így az egyik gyerekem, és hamarosan a másikat is így fogom, úgyhogy nem jöhetett volna jobbkor ez a könyv! Tápláló és változatos, ugyanakkor gyorsan elkészíthető ételek vannak benne, ami a hozzátápláláskor is jól fog jönni, de egy válogatós dackorszakosnál is jó eséllyel sikert arathatnak. Én már az olvasásától új lendületet kaptam, alig várom, hogy akár az asztalnál ülve a főételekkel, akár a játszón rohangálva a nasikkal kínálhassam a fiaimat!

– ezt írta Anton-Sike Bettina könyvének ajánlójában Fancsikai Eszter, vagy ahogy sokan ismerik Youtube-csatornájáról: Vegamama. A Prove.hu 2023-as Veganuár-kampányában is szerepet vállaló influenszer, vlogger kötetét szintén ajánlottuk már a környezettudatosságra nevelő mesekönyvek között.

Növényi alapú gyógyulás

Anton-Sike Bettina részben a férje hatására, részben egészségügyi okokból váltott a növényi étrendre.

Korábban egészségügyi problémáim voltak, leginkább hormonális jellegűek, PCOS-sel, inzulinrezisztenciával is küzdöttem. Emiatt fokozatosan elhagytam a húst, a tejet, majd a tojást is, később pedig a teljes értékű növényi étrend felé sodródtam. Már maga a vegánság is segített a TÉNÉ-re váltás előtt, egy-két évvel a vegánságom kezdete után már vérvétel is igazolta, hogy a korábbi problémáimnak nyoma sem volt

– nyilatkozta a Prove.hu-nak.

Később aztán az állattenyésztés sötét oldalát bemutató Dominion című dokumentumfilm miatt került fel a vegán motivációs listájára az életmód etikai háttere is. Azóta vegánságának „ez adja a sziklaszilárd alapját, minden más szempont másodlagossá vált”.

Kislányát is növényi alapú étrenden neveli, és ebben úgy érzi, a környezete is maximálisan támogatja: a családtól kezdve a barátokon át az egészségügyi szakemberekig, mindenki.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.