Most olvasott cikk
A fejlett országokban már olcsóbb vegánként élni, mint húsfogyasztóként

A fejlett országokban már olcsóbb vegánként élni, mint húsfogyasztóként

Frissen szállított, helyben termesztett gyümölcsök és zöldségek környezetbarát papírzacskókba vagy textil bevásárlótáskákba csomagolva, hulladékmentes vegetáriánus táplálkozási koncepció.

A növényi étrend kritikusai gyakran hozzák fel azt az érvet, hogy a vegán élelmiszerek jóval drágábbak a hagyományosnál. A húsmentesen étkezők száma ennek ellenére világszerte növekszik, ezért az Oxfordi Egyetem is górcső alá vette a témával kapcsolatos termékek árait. A kutatás arra a meglepő eredményre jutott, hogy a magasabb jövedelmű országokban a teljes értékű növényi étrend a leginkább megfizethető!

Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Nyugat-Európában akár egyharmadával is csökkentheti a családok havi étkezési számláját a vegán, vegetáriánus, vagy flexitáriánus étrend, ráadásul karbonlábnyomuk is lényegesen kisebb, mivel nem fogyasztanak erősen környezetszennyező húsokat.

A nemrégiben megjelent tanulmány hét fenntartható diéta költségeit hasonlította össze 150 különböző ország tipikus étrendjével a Világbank nemzetközi összehasonlító programjának árai alapján. A kutatás nem vette figyelembe az új húspótló termékeket, de az éttermek, illetve a házhoz szállított készételek kínálatát sem. Ezek ugyanis ma még az ellátási lánc problémái, valamint az összetevők magasabb költségei miatt egyértelműen drágábbak.

A felmérés szerint a teljes értékű növényi alapú étrenddel lehet a legtöbbet spórolni (21-34 százalékot), második helyen a vegetáriánusok végeztek, de az egyre divatosabb kevés húst és tejterméket fogyasztó flexitáriánusok is átlagosan 14%-kal kevesebbet költenek bevásárlásaik során. Ezzel szemben a vadakat és halakat előnyben részesítők 2%-kal többet fizetnek a kasszánál. Ez utóbbiak számára viszont igen szomorú jövőt festenek a közgazdászok, akik azt jósolják, 2048-ban kipusztulnak az óceán élőlényei, így a halakat szinte aranyárban fogják mérni.

A vizsgálat ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az alacsonyabb jövedelmű országokban, például Dél-Ázsiában vagy Fekete-Afrikában, a fenntartható étrend korántsem jelent költségmegtakarítást. A nyugatinál lényegesen olcsóbb helyi étkezési szokásokhoz képest a vegán vagy vegetáriánus élelmiszerek használata harmadával is drágább lehet.

Ahhoz, hogy a világ valamennyi országában egészséges és fenntartható étrend szerint élhessünk, politikai akaratra lenne szükség

– véli dr. Marco Springmann, az élelmiszerek jövőjével foglalkozó Oxford Martin Program kutatója, aki szerint az alacsony jövedelmű rétegek által fogyasztott termékek nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak, és nagyon kevés bennük a tudományosan egészségesnek tartott összetevő.

Ezekben a régiókban sokak számára a jelenlegi nyugati étkezési szokások jelentik a követendő példát, jóllehet nemcsak rendkívül egészségtelenek, de fenntarthatatlanok és megfizethetetlenek is az alacsony jövedelmű országok polgárai számára.

Dr. Springmann elismeri, hogy amikor az egészséges és környezetbarát táplálkozást hirdetik, gyakran vádolják őket azzal, hogy a legtöbb ember számára anyagilag elérhetetlen étkezési szokásokat népszerűsítenek. A szakember szerint azonban a kutatásuk épp ennek ellenkezőjét bizonyítja, ráadásul a növényi étrend nemcsak a nyugati polgárok bankszámlája, de az egészsége és a bolygónk egésze számára is kíméletesebb.

Ez pedig a közelgő Veganuár kihívást is vonzóbbá teheti a vegánná válást fontolgatók számára. Legalábbis a fejlett nyugati országokban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.