Most olvasott cikk
A 20 legjobb vegán film, ami megváltoztathatja az életed (2024)

A 20 legjobb vegán film, ami megváltoztathatja az életed (2024)

A netflix új minisorozata, érdekes kísérletben mutatja be a vegán és húsevő étrendet

Ha megkérdezzük a vegán ismerőseink többségét, hogy miért váltottak életmódot, többségük azt fogja válaszolni, hogy látott egy inspiráló, elgondolkodtató vegán dokumentumfilmet, ami változásra ösztönözte.

A növényi étrend és az állatok kihasználásától mentes életmód felé vezető úton az ilyen típusú mozi- és dokumentumfilmek rendkívül sok támpontot adhatnak, nemcsak a mögöttes filozófia megértéséhez, de a gyakorlati elsajátítás terén is. Íme a 20 legjobb vegán film, ami megváltoztathatja az életed:

1. Az vagy amit eszel: Az ikerkísérlet

A sorozat alapját egy 2023 novemberében megjelent tanulmány szolgáltatja, amely nyolc héten keresztül vizsgálta egypetéjű ikrek egészségügyi értékeit. A ikerpár egyik tagja mindenevő, a másik pedig növényi alapú étrendet folytatott. Húsz ikerpár teljesítette a nyolchetes programot, melynek végén részletes beszámolót kaptak arról, hogyan változott meg a testzsírszázalékuk, az izomtömegük vagy akár a kognitív képességeik.

Az ikerkísérlet mellett a sorozat foglalkozik a húsfogyasztás tágabb kontextusaival is. Bemutatja a húsipar káros környezeti hatásait, az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés korlátait, illetve hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésre azok számára, akik úgy döntenek, felhagynak az állati eredetű termékek fogyasztásával.

2. Seaspiracy A fenntartható halászat valódi arca

Ali és Lucy Tabrizi kalandját követhetjük nyomon, amint leleplezik a kevésbé ismert tényeket a túlhalászásról és az óceáni élővilág tönkretételéről. Ali már gyermekkora óta imádta a hatalmas vizeket és annak rejtelmeit, de lelkesedése darabokra hullott, amikor meglátta, milyen kegyetlenséggel és szennyezéssel jár a nagyipari halászat.

Úgy nyilatkozott, hogy elképesztő mértékű pusztítás történik, amiről alig tudnak az emberek, és ami még sokkolóbb, hogy ehhez a kormányok és néhány környezetvédelmi szervezet is hozzájárul – és profitál is belőle.

3. What The Health – Mi a fene az az egészség?

A Mi a fene az egészség? a Cowspiracy alkotóinak második, nagy sikerű filmje.

Szemlélteti a kormányok, az orvosi szektor és a gyógyszeripar között előforduló korrupciós ügyeket, melyért végül ezermilliárd dolláros árakat fizet az egészségügyi szektor szerte a világon, miközben nem a betegségek kiváltó okaira keresi a választ.

A Mi a fene az egészség? közelebbről is megvizsgálja, hogy miért folytatják a vezető egészségügyi szervezetek a hús- és a tejtermékek népszerűsítését, annak ellenére, hogy számtalan magas minőségű kutatás bizonyítja, hogy ezek az élelmiszerek az emberi egészségre – különösen túlzott fogyasztás esetén – káros hatással lehetnek.

A dokumentumfilmben Kip Andersen és Keegan Kuhn rávilágít arra is, milyen előnyei vannak a kutatások szerint a növényi alapú tálálkozásnak.

4. Earthlings – Földlakók

A díjnyertes színész, Joaquin Phoenix által narrált, 2005-ös amerikai dokumentumfilm (Earthlings) bevezeti a nézőket az emberiség hús iránti függőségének okaiba és az állatok feletti uralkodási vágyába.

Ez a kapocs mesteri módon kerül bemutatásra a következő 5 területen: háziállatok, étel, ruházat, szórakozás és tudományos kutatás, melyek a film egy-egy fejezetét adják.

A dokumentumfilm a rejtett kamerás felvételeket és megfigyelőrendszereket segítségül hívva, kendőzetlenül nyújt betekintést az állatokon elkövetett erőszakba. A Földlakók küldetése, hogy mély hatást gyakoroljon azokra, akik törődnek az állatokkal.

A film egyetlen hátránya, mely inkább az idő múlásának tudható be, hogy számos rossz minőségű felvételt tartalmaz, és az sem segített rajta, hogy az interneten elérhető kalózverziók még rosszabb minőségben kerültek fel, ami szinte nézhetetlenné teszi a filmet.

5. Dominion

A Dominion különösen a hús-, tej-, tojás-, ruházati és szórakoztató iparágakra összpontosít – feltárva azt, hogyan használják ki az emberek az állatokat. Az Earthlings-szel szemben ez a film már modern eszközöket használ és lenyűgöző képi világot nyújt, ami fel is erősíti a nézőkben kavarodó érzelmeket.

A film saját jeleneteit Ausztráliában forgatták, de több szakaszában, különösen a film végén számtalan ország gyakorlatait mutatják be, hiszen a rendezők szerint nem különbözik az állattenyésztés sehol a világon, legfeljebb apró, állatjóléti intézkedésekben.

Annak érdekében, hogy minél többen lássák ezt az úttörő filmet, a szervezet, amely készítette, ingyenesen elérhetővé tette YouTube-on, ezt a változatot már 4.6 millióan látták. Kis idő elteltével a Magyar Vegán Egyesület szinkronnal látta el a filmet, így már magyar nyelven is megtekinthető Peller Anna, Földes Eszter, Kiss Eszter és Szabó Dávid narrálásával.

6. Forks Over Knives – Villák a kések helyett

Annak érdekében, hogy a nézőket egészségesebb életre ösztönözze, a Forks Over Knives mélyebb betekintést nyújt a táplálkozástudomány részleteibe.

A filmben számos vezető táplálkozástudományi szakértőt kértek fel arra, hogy magyarázzák el a teljes értékű növényi táplálkozás előnyeit, kifejezetten a krónikus betegségek megelőzésére és visszafordítására vonatkozóan.

Közülük T. Colin Campbell, a Kína-tanulmány c. könyv szerzője átfogó tudományos értékelést ad az összes egészségügyi előnyről, amit egy teljes értékű növényi étrend szolgáltathat, mely mentes az olajtól, a finomított cukroktól és egyéb feldolgozott élelmiszerektől.

A film mindazoknak nyújthat érdekes információkat, akik úgy érzik, hogy az állati eredetű élelmiszerek nem az egészséget szolgálják, a növényi étrend viszont segíthet a betegségek megelőzésében, gyúgyításában.

7. Land of Hope and Glory

A híres vegán aktivista, Earthling Ed által narrált és publikált filmben az Egyesült Királyság állattartó telepeit és vágóhídjait mutatja be sokkolóan közeli és jó minőségű felvételeken.

A film, amit már félmilliónál is többen láttak, bárki számára ingyenesen elérhető YouTube-on.

8. Eating You Alive

Az Egyesült Államokban a felnőttek fele krónikus betegségekkel küzd, mint például a rák, a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás és az erekciós zavar.

Annak ellenére, hogy döbbenetesen sok pénzt költenek orvosi kutatásokra, új gyógyszerekre és innovatív technológiákra az egészségük megtartása érdekében, az amerikaiak ma még korábban és rosszabb állapotban halnak meg, mint valaha.

A filmhez felkért vezető orvosi szakemberek és kutatók bevonásával az Eating You Alive tudományos szempontból vizsgálja meg azokat az okokat, amelyek hozzájárulnak az emberiség romló egészségéhez.

Emellett megoldást is nyújtanak különböző személyes történeteken és tudományos eredményeken keresztül, hogy hogyan őrizhetjük meg az egészségünket egy teljes értékű növényi étrenddel.

9. Lucent

A Lucent egy díjnyertes ausztrál dokumentumfilm, amit szintén a Dominion csapata, az Aussie Farms készített, ami akkoriban még csak a sertéstenyésztés árnyoldalát mutatta be, nem a teljes állattenyésztést.

A dokumentumfilm egy 2013-ban indított közösségi finanszírozású kampány eredménye, mely több, mint 50 gazdaságról és vágóhídról tartalmaz felvéteket egész Ausztráliában.

A filmkészítők kézi és rejtett kamerákat használtak, hogy szívszorító, azelőtt soha nem látott felvételeket hozzanak nyilvánosságra, szintén teljesen ingyen.

10. Food, Inc.

A 2008-ban megjelent dokumentumfilm, a Food, Inc annak idején nagy hatással volt a világ legkülönbözőbb tájain élő emberekre, ez azonban még ma sem múlt el.

Ebben Robert Kenner filmrendező górcső alá veszi az állattenyésztés környezetre, állatokra és az emberekre gyakorolt ​​negatív hatásainak sokrétűségét.

Kenner egy abszolút gépiesített, a fogyasztóktól rejtve működő kegyetlen valóságot tár fel, és elmagyarázza, miként uralja néhány vállalat Amerika élelmiszerellátását.

A leleplezés az élelriszerelőállítási folyamat minden szakaszára kiterjed – beleértve a nagyüzemi gazdaságokat, a növényvédőszerek és vegyszerek használatát, az élelmiszer-címkézést, valamint az étrendi előírásokat.

11. Vegan: Everyday Stories – Vegán: Mindennapi történetek

Ez dokumentumfilm négy nagyon különböző ember életét vizsgálja, akik mind vegánok. A Vegan: Everyday Stories egy másfajta megközelítést választ, nem tartalmaz sokkoló jeleneteket, csak egyszerű, hétköznapi emberek beszámolóit.

Nyomon követi személyes útjukat, és inspirálóan világít rá arra, hogy átlagos emberek miként folytatják karrierjüket, űzik hobbijaikat és élik személyes életüket, miközben mindvégig vegán életmódot követnek.

Tanulságos lehet ez bárkinek, aki nem tudja elképzelni az eddig megszokott életét vegánként.

12. VEGAN – The Movie

A Plant Based News magazin által évente elkészített filmek azt mutatják be, hogy egy-egy év alatt mennyit fejlődőtt a vegán mozgalom globálisan és mik voltak a legfontosabb történések az adott évben.

A különböző részek hosszúsága attól függ, az adott évben mennyi jelentős esemény történt “vegán fronton”. A 2018-as epizód például több, mint 1 órás lett. Ez a sorozat is azt tűzte ki célul, hogy pozitívan tálalja a történéseket, ugyanakkor negatív és pozitív eseményeket is bemutat, hiszen így kapunk teljes képet arról, merre is halad a világ.

13. 73 Cows

A díjnyertes rövidfilm egy marhahús-gazdálkodóról szól, aki úgy döntött, nagyot változtat az életén és vegán gazdaságot indít.

A lelkiismeretére hallgatva az idős úr új életet kezd, és erkölcsösebb döntéseket hoz az állatokért, a Föld megmentéséért és saját nyugalmáért.

Motiváló lehet azok számára, akik jelenleg is állattenyésztéssel foglalkoznak, hiszen megmutatja, hogy ha elég bátrak és céltudatosak vagyunk, meg tudjuk változtatni a szokásainkat egy nemes ügy érdekében.

14. The End of Meat

A 2019-ben megjelent The End of Meat azt mutatja be, hogy a vegán mozgalom fejlődésével egyre közelebb kerül a társadalom a húsevés teljes bojkottálásához.

Ahogy a vegán termékek és vállalatok elképesztő sebességgel hódítják meg a piacot, a hívők is a vallásuk alapjává tették a veganizmust és az emberek már nem termékként, hanem érző élőlényként tekintenek az állatokra, úgy egyre közelebb kerülünk a húsevés végéhez.

A film készítői a világ minden tájáról, különféle emberekkel készült interjúkkal világítanak rá arra, hogy hogyan is halad a vegán mozgalom előre és szűnik meg lassacskán az állatok kizsákmányolása.

15. Unity

A 2015-ben kiadott Unity az Earthlings (Földlakók) rendezőjének egy új filmje, mely ezúttal az emberiség fejlődésére és az egymással való békére koncentrál.

Ám ehhez elengedhetetlen az is, hogy az állatokkal békében tudjunk élni, ezért a filmben az is fontos szerepet kapott, hogy mit művelünk az állatokkal ma, és min kellene javítanunk a jövőben.

Nagyszerű élmény és igazi gondolkodós film lehet azok számára, akiknek fontos a világbéke, és ebbe természetes módon beleveszik az összes élőlény iránti empátiát is, nemcsak az emberi fajt.

16. Okja

Az Okja története egy fiatal lányról, Mijáról szól, aki egy aktivista csapat segítségével szembeszáll egy hatalmas multinacionális céggel, mely elrabolja a szupermalacnak elnevezett, és a húsáért tenyésztett barátját, Okját.

A film az egyik legnépszerűbb Netflix alkotás, amelyet több tízmillióan láttak, és a megjelenésekor rengeteg ember váltott emiatt vegán életmódra.

Többek között olyan sztárok szerepelnek benne, mint Jake Gyllenhaal, Steven Yeun vagy Tilda Swinton.

17. Cowspiracy: A fenntarthatóság titka

A Cowspiracy egy úttörő dokumentumfilm, amely annak jár utána, hogy a világ vezető környezetvédelmi szervezetei miért nem lépnek fel nyíltan a pusztító állattenyésztési iparággal szemben.

Kip Andersen filmrendező nyilvánosan felfedi, hogy az állattenyésztés miként okozza az erdők pusztulását, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a levegőszennyezést, fajok tömeges kihalását, élőhelyeik elvesztését, a felszíni talajeróziót, az óceáni holtterületeket és a felelőtlen vízpazarlást.

Andersen nem csak arra mutat rá, hogy a nagyüzemi állattartás hogyan emészti fel a bolygó természeti erőforrásait, arról is lerántja a leplet, hogy miért hagyják figyelmen kívül ezt a válságos helyzetet a nagy környezetvédelmi csoportok.

Az iparági informátorok és felügyelők még arra is figyelmeztették Andersent, hogy a szabadságát és az életét veszélyezteti, ha folytatja ezt a kétségbeesett nyomozást.

18. SLAY

A SLAY annak jár utána, milyen módon használja ki a divatipar az állatokat szőrméjükért, bőrükért és a gyapjúért. A film a szőrme-, bőr-, és gyapjúipar állatokra, emberekre, valamint a környezetre gyakorolt káros hatásait igyekszik feltárni, a készítők pedig abban bíznak, hogy mindenki számára ad egy új nézőpontot, különösen azoknak, akik szőrmét nem hordanak, de továbbra is bőrcipők, bőrövek, gyapjúpulóverek, vagy kardigánok közül válogatnak, amikor ruhavásárlásra kerül a sor.

Az oknyomozó dokumentumfilmes, Rebecca Cappelli – aki a Let us be Heroes című dokumentumfilmet is jegyzi – az elmúlt három évben számos ausztráliai, brazíliai, kínai, francia, olasz, indiai, vagy egyesült államokbeli cserzőüzemben, bőrfeldolgozó telepen és gyapjúfarmon járt és forgatott csapatával, hogy az egész világ szeme elé tárhassák az állatok szívszorító helyzetét.

Ha valaki csak a felét elmondta volna annak, amire a film készítése kapcsán fény derült, egyszerűen nem hittem volna neki. A divatipar nagyon régóta kizárja az emberek gondolataiból az állatokat. Együtt változtathatunk ezen

– teszi hozzá.

19. H.O.P.E. – What You Eat Matters

A H.O.P.E -What You Eat Matters egy díjnyertes vegán dokumentumfilm, ami ma már mindenki számára elérhető ingyenesen, online.

A film témája az egészségünkre káros nyugati étrend és életstílus, amely egyaránt pusztít minket, a bolygónkat és főleg az állatokat, akik emiatt meghalni kényszerülnek. A film célja, hogy megváltoztassa a nézők szemléletmódját és új életmódra ösztönözze őket.

A H.O.P.E abban különbözik a többi ilyen filmtől, hogy a készítők egyszerre három előnyre koncentrálnak: az emberi egészségre, a környezeti fenntarthatóságra és az állatok jólétére. A vegán dokumentumfilmekbe többségében általában csak az egyik szempont kap fókuszt.

A film több interjúból áll, melyet szakemberekkel, orvosokkal, tudósokkal és kutatókkal végeztek a világ minden tájáról, ezzel még izgalmasabbá és hitelesebbé téve, hiszen megszokhattuk, hogy ezek a dokumentumfilmek általában csak az USA szakembereit kérdezik ki.

A szakértői interjúk mellett a film a mindennapi tapasztalatokat is feltérképezi történeteken keresztül. Egy ember elmesélte a 42 éves kortól kezdődő szív- és érrendszeri megbetegedéseivel kapcsolatos tapasztalatait. Súlyos elzáródást szenvedett, ami végül jelentős sebészeti beavatkozásokat eredményezett. Mikor az étrendjét megváltoztatta, a betegsége azonnali javulásnak indult.

20. Peaceable Kingdom

Ez a szintén díjnyertes vegán film elmeséli több mezőgazdasággal foglalkozó ember történetét, akik rájöttek, hogy életmódjuk nincs összhangban a belső értékeikkel.

Hasonlóan a 73 Cows c. alkotáshoz, a Peaceable Kindom is arra ösztönözheti az iparban érdekelteket, hogy lépjék meg azt az ijesztőnek tűnő döntést, hogy mostantól mással foglalkoznak.

3 hozzászólás
  • Ha mindenki Vegás lenne az álattartók vagyis a gazdaság tönkre menne mert akkor nem lenne szükség a állattartásra áés miből lnének meg a vidéki emberek és nem is győznének a annyi zöldséget és egyéb dolgot termelni vagyis hosszú évek kelenek mire át álna az élet a zöldség evésre talán nem jó fejeztem ki magamat el nézést nem akarok senkit meg bántani mindenki maga döntiel hogy hogy táplálkozik csak ennyit akartam irni

    Le irtam a véleményemet de eltünt az irás nem irom újra

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.