Most olvasott cikk
A 20 legjobb vegán film, ami megváltoztathatja az életed

A 20 legjobb vegán film, ami megváltoztathatja az életed

Legjobb vegán filmek

Kérdezz meg bárkit arról, miért lett vegán, és nagy eséllyel azt a választ kapod, hogy eredetileg egy, az állatjólétről, az egészségről vagy a környezetvédelemről szóló dokumentumfilm inspirálta a váltásra.

A növényi étrend felé vezető úton ezek a mozi- és dokumentumfilmek erőteljes hatással lehetnek arra, hogy teljes valójukban lásd a témát, értékes felfedezésekre juss és új nézőpontokat nyújtanak, melyek felnyithatják a szemed.

Íme a 20 legjobb vegán film, ami megváltoztathatja az életed:

1. Cowspiracy: A fenntarthatóság titka

A Cowspiracy egy úttörő dokumentumfilm, amely annak jár utána, hogy a világ vezető környezetvédelmi szervezetei miért nem lépnek fel nyíltan a pusztító állattenyésztési iparággal szemben.

Kip Andersen filmrendező nyilvánosan felfedi, hogy az állattenyésztés miként okozza az erdők pusztulását, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a levegőszennyezést, fajok tömeges kihalását, élőhelyeik elvesztését, a felszíni talajeróziót, az óceáni holtterületeket és a felelőtlen vízfogyasztást.

Andersen nem csak arra mutat rá, hogy a nagyüzemi állattartás hogyan emészti fel a bolygó természeti erőforrásait, arról is lerántja a leplet, hogy miért hagyják figyelmen kívül ezt a válságos helyzetet a nagy környezetvédelmi csoportok.

Az iparági informátorok és felügyelők még arra is figyelmeztették Andersent, hogy szabadságát és életét veszélyezteti, ha folytatja ezt a kétségbeesett nyomozást.

2. What The Health – Mi a fene az az egészség?

A Mi a fene az egészség? a Cowspiracy alkotóinak második, nagy sikerű filmje.

Szemlélteti a kormányok, az orvosi szektor és a gyógyszeripar közötti összejátszást és korrupciót, melyért végül trillió dollárnyi árat fizet az egészségügyi szektor szerte a világon, miközben nem a betegségek kiváltó okaira keresi a választ.

A Mi a fene az egészség? közelebbről is megvizsgálja, hogy miért folytatják a vezető egészségügyi szervezetek a hús- és a tejtermékek népszerűsítését, annak ellenére, hogy számtalan orvosi kutatás bizonyítja, hogy ezek az élelmiszerek az emberi egészségre káros hatással vannak.

A dokumentumfilmben, Kip Andersen és Keegan Kuhn rávilágít a növényi étrend szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaira.

3. Earthlings – Földlakók

A díjnyertes színész, Joaquin Phoenix által narrált 2005-ös amerikai dokumentumfilm (Earthlings) bevezet az emberiségnek a hús iránti függésébe és az állatok feletti uralkodási vágyába.

Ez a kapocs mesteri módon kerül bemutatásra a következő 5 területen: háziállatok, étel, ruházat, szórakozás és tudományos kutatás, melyek a film egy-egy fejezetét adják.

A dokumentumfilm a rejtett kamerás felvételeket és megfigyelőrendszereket segítségül hívva, kendőzetlenül nyújt betekintést az állatokon világszerte, nap mint nap elkövetett erőszakba. A Földlakók küldetése, hogy mély hatást gyakoroljon azokra, akik törődnek az állatokkal.

4. Dominion

A filmet több, mint 8 éven át készítették, és bejárták Ausztráliát, hogy bemutassák az állattenyésztés sötét és rejtélyes oldalát.

A film készítői drónok és rejtett kamerás felvételek segítségével mutatják meg, milyen kegyetlenül is uralkodunk az állatvilágon.

A Dominion különösen a hús-, tej-, tojás-, ruházati és szórakoztató iparágakra összpontosít – feltárva azt, hogyan használják ki az emberek az állatokat.

A dokumentumfilm megkérdőjelezi a törvényes, iparilag szabványosított feltételeket, amelyek között világszerte rengeteg állat szenved.

5. Forks Over Knives – Villák a kések helyett

Annak érdekében, hogy a nézőket egészségesebb életre ösztönözze, a Forks Over Knives mélyebb betekintést nyújt a táplálkozástudomány részleteibe.

A filmben számos vezető táplálkozástudományi szakértőt kértek fel arra, hogy magyarázzák el a teljes értékű növényi táplálkozás előnyeit, kifejezetten a krónikus betegségek megelőzésére és visszafordítására vonatkozóan.

Közülük T. Colin Campbell, a Kína-tanulmány könyv szerzője átfogó tudományos értékelést ad az összes egészségügyi előnyről, amit egy teljes értékű növényi étrend szolgáltathat, mely mentes az olajtól, a finomított cukroktól és egyéb feldolgozott élelmiszerektől.

Ezt a filmet mindenkinek látnia kell, aki kétségbe vonja az állati termékek elhagyásának egészségügyi előnyeit.

6. Land of Hope and Glory

A híres vegán aktivista, Earthling Ed által narrált és publikált filmben az Egyesült Királyság állattartó telepeit és vágóhídjait mutatják be sokkolóan közeli és jó minőségű felvételeken.

A film, amit már több százezren láttak, bárki számára ingyenesen elérhető YouTube-on.

7. Eating You Alive

Az Egyesült Államokban a felnőttek fele krónikus betegségekkel küzd, mint például a rák, a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás és az erekciós zavar.

Annak ellenére, hogy hihetetlen sok pénzt költenek orvosi kutatásokra, új gyógyszerekre és innovatív technológiákra az egészségük megtartása érdekében, az amerikaiak ma még korábban és rosszabb állapotban halnak meg, mint valaha.

A filmhez felkért vezető orvosi szakemberek és kutatók bevonásával az Eating You Alive tudományos szempontból vizsgálja meg azokat az okokat, amelyek hozzájárulnak az emberiség romló egészségéhez.

Emellett azonban megoldást is nyújtanak különböző személyes történeteken és tudományos eredményeken keresztül, hogy hogyan őrizhetjük meg az egészségünket egy teljes értékű növényi étrenddel.

8. Lucent

A Lucent egy díjnyertes ausztrál dokumentumfilm, amit szintén a Dominion csapata, az Aussie Farms készített – és ami akkor még kizárólag a sertéstenyésztés árnyoldalát mutatta meg.

A dokumentumfilm egy 2013-ban indított közösségi finanszírozású kampány eredménye, mely több, mint 50 gazdaságról és vágóhídról tartalmaz felvéteket egész Ausztráliában.

A filmkészítők kézi és rejtett kamerákat használtak, hogy szívszorító, azelőtt soha nem látott felvételeket hozzanak nyilvánosságra, teljesen ingyen.

9. Food, Inc.

A 2008-ban megjelent dokumentumfilm nagy hatással volt (és van) a világ legkülönbözőbb tájain élő emberekre.

Ebben Robert Kenner filmrendező górcső alá veszi az állattenyésztés környezetre, állatokra és az emberekre gyakorolt ​​negatív hatásainak sokrétűségét.

Kenner egy magasan gépiesített, a fogyasztóktól rejtve működő kegyetlen valóságot tár fel, és elmagyarázza, miként uralja néhány vállalat Amerika élelmiszerellátását.

A leleplezés az élelmiszer-előállítási folyamat minden szakaszára kiterjed – beleértve a nagyüzemi gazdaságokat, a növényvédőszerek és vegyszerek használatát, az élelmiszer-címkézést, valamint az étrendi előírásokat.

10. Vegan: Everyday Stories – Vegán: Mindennapi történetek

Ez dokumentumfilm négy nagyon különböző ember életét vizsgálja, akik mind vegánok.

Nyomon követi személyes útjukat, és felemelően világít rá arra, hogy hétköznapi emberek miként folytatják karrierjüket, űzik hobbijaikat és élik személyes életüket, miközben mindvégig vegán életmódot követnek.

Tanulságos lehet ez bárkinek, aki nem tudja elképzelni az eddig megszokott életét vegánként.

11. VEGAN – The Movie (2015, 2016, 2017, 2018)

A Plant Based News által évente elkészített filmek azt mutatják be, hogy egy-egy év alatt mennyit fejlődőtt a vegán mozgalom globálisan.

Míg a korábbi részek 20-30 percesek, addig a legújabbak már 1 órásak, tele sikertörténettel az elmúlt évből. Igazán inspiráló látni a változást, amit közösen érünk el.

Ráadásul már a nézők száma is megsokszorozódott az évek alatt, ami a legjobb példa arra, miért az állatjogi mozgalom a leggyorsabban fejlődő ügy napjainkban.

12. 73 Cows (kattints ide a teljes filmért)

A díjnyertes rövidfilm egy marhahús-gazdálkodóról szól, aki úgy döntött, változtat az életén és vegán gazdaságot indít.

A lelkiismeretére hallgatva az idős úr új életet kezd, és erkölcsösebb döntéseket hoz az állatokért, a Föld megmentéséért és saját nyugalmáért.

13. The End of Meat

Az egyik legújabb, 2019-ben megjelent vegán film azt mutatja be, hogy a vegán mozgalom fejlődésével egyre közelebb kerülünk a hús elhagyásához.

Ahogy a vegán termékek és vállalatok elképesztő sebességgel hódítják meg a piacot, az igaz istenhívők is a vallásuk alapjává tették a veganizmust és az emberek már nem termékként, hanem érző élőlényként tekintenek az állatokra, úgy egyre közelebb kerülünk a húsevés végéhez.

A film készítői a világ minden tájáról, különféle emberekkel készült interjúkkal világítanak rá arra, hogy hogyan is halad a vegán mozgalom előre, és szűnik meg szép lassan az állathasználat.

14. Unity

A 2015-ben kiadott Unity az Earthlings (Földlakók) rendezőjének új filmje, mely ezúttal az emberiség fejlődésére és az egymással való békére koncentrál.

Ám ehhez elengedhetetlen az is, hogy az állatokkal békében tudjunk élni, ezért a filmben az is fontos szerepet kapott, hogy mit művelünk az állatokkal, és min kellene javítanunk.

Ha hiszel a világbékében, jóságban és szabadságban, és nálad mindezekbe beletartoznak az ember- és állattársaink is, ez a film elképesztő élmény lehet számodra.

15. Okja

A történet egy fiatal lányról, Mijáról szól, aki egy aktivista csapat segítségével szembeszáll egy hatalmas multinacionális céggel, akik elrabolják a szupermalacnak elnevezett és a húsáért tenyésztett barátját, Okját.

A film az egyik legnépszerűbb Netflix alkotás, amelyet több tízmillióan láttak, és a megjelenésekor rengeteg ember váltott emiatt vegán életmódra.

Többek között olyan sztárok szerepelnek benne, mint Jake Gyllenhaal, Steven Yeun vagy Tilda Swinton.

16. Vegucated

A Vegucated egy 2011-es amerikai dokumentumfilm, amely bemutatja a vegán/növényi étrendre való átállás kihívásait.

Három hús- és sajtszerető New York-i embert követünk, akik hat héten keresztül próbálkoznak a növényi étrenddel.

17. Babe

Hoggett gazda nagy bajba kerül. A farmer megbetegszik, és felesége veszi vállára a gazdaság gondját.

Mrs. Hoggett azonban nem bírja a tempót, a farm hamarosan csődbe megy, így az asszony és Babe, a kismalac a nagyvárosba indul, hogy pénzt kovácsoljanak a malac (aki egy rendkívül intelligens állat) tehetségéből.

18. H.O.P.E. – What You Eat Matters

A “H.O.P.E -What You Eat Matters” egy új, díjnyertes vegán dokumentumfilm, ami már mindenki számára elérhető ingyenesen, online.

A film témája az egészségünkre káros nyugati étrend és életstílus, amely egyaránt pusztít minket, a bolygónkat és főleg az állatokat, akik emiatt meghalni kényszerülnek. A film célja, hogy megváltoztassa a nézők szemléletmódját, és egy új életet kezdjenek – vegánként.

A H.O.P.E abban különbözik a többi ilyen filmtől, hogy a készítők egyszerre három előnyre koncentrálnak: az emberi egészségre, a környezeti fenntarthatóságra és az állatok jólétére. Más ilyen jellegű filmekben általában ezekből csak egyre fókuszálnak.

A film több interjúból áll, melyet szakemberekkel, orvosokkal, tudósokkal és kutatókkal végeztek a világ minden tájáról, ezzel még izgalmasabbá és hitelesebbé téve, hiszen megszokhattuk, hogy ezek a dokumentumfilmek általában csak az USA szakembereit kérdezik ki.

A szakértői interjúk mellett a film a mindennapi tapasztalatokat is feltérképezi történeteken keresztül. Egy ember elmesélte a 42 éves kortól kezdődő szív- és érrendszeri megbetegedéseivel kapcsolatos tapasztalatait. Súlyos elzáródást szenvedett, ami végül jelentős sebészeti beavatkozásokat eredményezett.

Mikor az étrendjét megváltoztatta, a tünetek és a betegség javulni kezdett.

19. Fat, Sick & Nearly Dead

Ez a dokumentumfilm egy túlsúlyos ember életét követi, aki egy autoimmun betegségben szenved.

A küldetése, miszerint vissza akarja nyerni egészségét egy teljes értékű növényi étrenddel, számtalan embert inspirálhat a változásra.

20. Peaceable Kingdom

Ez a szintén díjnyertes vegán film elmeséli több, mezőgazdasággal foglalkozó ember történetét, akik rájöttek, hogy életmódjuk nincs összhangban a belső értékeikkel.

3 hozzászólás
  • Ha mindenki Vegás lenne az álattartók vagyis a gazdaság tönkre menne mert akkor nem lenne szükség a állattartásra áés miből lnének meg a vidéki emberek és nem is győznének a annyi zöldséget és egyéb dolgot termelni vagyis hosszú évek kelenek mire át álna az élet a zöldség evésre talán nem jó fejeztem ki magamat el nézést nem akarok senkit meg bántani mindenki maga döntiel hogy hogy táplálkozik csak ennyit akartam irni

    Le irtam a véleményemet de eltünt az irás nem irom újra

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.