Most olvasott cikk
Nincs több hús: Worcester új polgármestere drasztikus lépésre szánta el magát

Nincs több hús: Worcester új polgármestere drasztikus lépésre szánta el magát

Worcester új polgármestere, Worcester új Worcester új polgármestere, Louis Stephen tanácsos a Guildhallban.

Worcester polgármestere úgy döntött, ezentúl kizárólag növényi kínálat áll majd a tanácsosok rendelkezésére az ülések után. Ezt klímavédelmi és praktikus szempontokra hivatkozva jelentette be. Újítása azonban nem aratott osztatlan sikert: elődje szerint a húsmentesség egyenesen diszkriminatív.

Worcester városában hagyomány, hogy a polgármester a hosszú tanácsüléseket követően a szalonjába invitálja a tanácsosokat egy kis frissítőre. A jól bevett szokásba most azonban vitt egy kis csavart Louis Stephen, aki 2023 májusa óta tölti be a polgármesteri pozíciót Worcesterben.

Stephen úgy határozott, a tanácsosok ezentúl kizárólag növényi kínálatból válogathatnak ezeken a fogadásokon – számolt be a BBC.

A hús elhagyása csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A növényi alapú ételek másik előnye pedig, hogy bárki eheti őket: a muszlim, a zsidó vagy hindu vallású is

– indokolta döntését.

A húsmentes menü egyébként évente összesen hat polgármesteri fogadást érint. Azokra a rendezvényekre, ahol nem csak a tanácsosokat látják vendégül, nem érvényes az újítás, ott lesznek hagyományos fogások is.

A választás lehetősége elveszik a növényi kínálattal

A tanácsosok között volt, akit felháborított Stephen döntése. A leghangosabb méltatlankodó az elődje, a volt polgármester volt: a konzervatív Alan Amos tanácsos úgy fogalmazott, ez egy diszkriminatív lépés a mindenevőkkel szemben.

A lakosság 93 százaléka húsevő, a vegetáriánusok és vegánok számára pedig – teljes joggal – biztosított az alternatív ellátás. Miért határoztak akkor úgy, hogy megtagadják a választás lehetőségét a 93 százalékot képviselőktől a tanácsülések utáni fogadásokon?

– háborgott az expolgármester.

Hozzátette, a kizárólagosan növényi kínálat nincs összhangban a tanács sokszínűségre és egyenlőségre vonatkozó politikájával.

Marjory Bisset, a Zöld Párt tanácsosa azonban indokolatlannak tartja Amos felháborodását.

Évente csak hat ilyen találkozó van. Tényleg akkora teher, hogy ezen a hat alkalmon nem lehet húst fogyasztani?

Az Egyesült Királyságban nem éppen precedensértékű Worcester város polgármesterének döntése. Tavaly ugyanis Oxfordshire megyei tanácsa után az Oxford városi tanács is úgy határozott klímavédelmi okokból, hogy a belső rendezvényeken csak vegán ételeket szolgálnak majd fel. A külső rendezvények kapcsán ugyanakkor ők sem mertek szigorítani: ezeken maradhattak a hagyományos ételek is a növényi kínálat mellett.

„Az Egyesült Királyságban kétszer annyi húst és tejterméket fogyasztunk, mint a globális átlag, ami fenntarthatatlan környezetvédelmi szempontból. Nincs elegendő termőföld ahhoz, hogy eleget tegyünk ennek az igénynek. Erre vezethető vissza számos faj kihalása is” – mondta Paula Dunne oxfordi tanácsos.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.