Most olvasott cikk
Ehet-e tofut egy kutya? Biztonságos a tofu a kutyák számára?

Ehet-e tofut egy kutya? Biztonságos a tofu a kutyák számára?

Ehet-e tofut egy kutya

A szója emberi fogyasztásával kapcsolatban is számos sztereotípia él a köztudatban, így sokan ódzkodhatnak attól, hogy a kutya tofut kapjon. Bizonyos szempontból van is alapja az aggodalmuknak.

A növényi alapú étrend fontos része lehet a tofu, ami nem véletlen. A szójababból nyert szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készült „szójababsajt”, azaz tofu rendkívül egészséges, koleszterinmentes fehérjeforrás. Egyes receptekben tökéletes alternatíva a hús vagy éppen a sajt kiváltására. De ha korábban mindenevőként beleütöttél egy tojást a lecsóba, az is helyettesíthető morzsolt tofuval.

Aki kutyával él együtt, az tudja, hogy milyen mellette főzni és enni. A legtöbb eb profi az ételekért való könyörgésben és az ahhoz passzoló éhező, panaszos tekintet produkálásában. Tofuval készült étel esetén azonban joggal merülhet fel benned a kérdés: ehet-e egy kutya tofut? Hasonló dilemma ez, mint hogy ihat-e növényi alapú tejet egy macska.

Már a szója emberi fogyasztását is számos tévhit övezi. A leggyakoribb ellenvetések a szójával szemben a következők:

  1. A szója génmódosított termék, ami káros az egészségre.
  2. A tofu miatt kivágják az esőerdőket.
  3. A szója egészségtelen.
  4. Női hormonok vannak benne, ezért férfiaknak tilos fogyasztani, a nőknek pedig bezavar a hormonháztartásba.

Ezeket a mítoszokat átfogó, tudományos forrásokkal alátámasztott cikkünkben mind megcáfoltuk.

Lehet belőle baj, ha a kutya tofut kapott?

A szakértők szerint az egészséges kutyák mérsékelt mennyiségben fogyaszthatnak tofut, de csak alkalmi szinten.

Nem mérgező számukra, ugyanakkor fontos, hogy nem tartalmaz elegendő fehérjét az étrendi igényeik kielégítéséhez

– idézi Jerry Kleint, az American Kennel Club (AKC) – fajtatiszta kutyák törzskönyveinek nyilvántartását vezető – szervezet főállatorvosát a Green Matters.

Ugyanerre a problémára hívta fel a figyelmet a kutyasétáltatásra és kutyafelvigyázásra specializálódott oldal, a Rover.com is, hozzátéve, hogy az első alkalommal nagyon körültekintőnek kell lenni. Egyes kutyák ugyanis nem tolerálják jól a szóját, náluk puffadás és enyhébb emésztési problémák jelentkezhetnek.

De előfordulhat bizonyos kutyáknál szójaallergia is, ők életveszélyes tüneteket is produkálhatnak: ezek közé tartoznak a légzési nehézségek, hányás és erős nyáladzás is. Ezen ebek esetében a legtöbb boltban kapható eledel sem játszik, ezek ugyanis javarészt szóját tartalmaznak.

Az AKC szerint azonban nem kell, hogy ezek a lehetséges mellékhatások visszarettentsék a gazdikat attól, hogy időnként megkínálják tofuval a kutyájukat. Alkalmanként fogyasztva – a szóját toleráló kutyák esetében – segíthet a szív egészségének fenntartásában. A tofuban található izoflavonok pedig az állat koleszterinszintjének szabályozásában is hasznosak lehetnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.