Most olvasott cikk
A ragadozó étrend egészségügyi hatásait még a leghangosabb hirdetője sem ismeri

A ragadozó étrend egészségügyi hatásait még a leghangosabb hirdetője sem ismeri

Ragadozó étrend hosszú távú hatásai nem ismertek

Shawn Baker, a „ragadozó” (carnivore) étrend egyik leghangosabb szószólója egy videóinterjúban beismerte, hogy fogalma sincs az általa hirdetett étrend hosszú távú egészségügyi következményeiről. Pedig Baker közösségi felületein követők százezreinek szokta hirdetni ezt az étrendet, gyakran tanulmányokra hivatkozva.

Shawn Baker sebész, a Carnivore Diet weboldal tulajdonosa, az általa alapított Revero nevű márka vezető egészségügyi tanácsadója és a The Carnivore Diet című könyv szerzője.

Baker ismeretsége és szakmai élete elég szorosan kapcsolódik a húsevéshez. Közösségi felületein emberek százezrei számára hirdeti a szinte csak húsból álló, tojással és tejtermékekkel kiegészített étkezés állítólagos előnyeit. Éppen ezért meglepő, hogy egy közel kétórás videóinterjúban nemrég beismerte, hogy tulajdonképpen semmit nem tud az általa hirdetett étrend hosszú távú egészségügyi hatásairól.

A vitában Baker partnere Dr. Garth Davis sebészorvos volt, aki a teljes értékű növényi étrend népszerűsítésének egyik vezéralakja. Davis a nagy sikerű What the Health egészségügyi dokumentumfilmben is szerepelt. Partneréhez hasonlóan ő is publikált könyveket, például a Proteinaholicot, ami a húsevés veszélyeiről szól.

A kétórás vitát Lauren Knight Hughes moderálta, a teljes videó az ő csatornáján tekinthető meg. A hozzászólók nagyra értékelték, hogy mindkét fél tisztelettudóan állt a másikhoz és a vita civilizált mederben folyt.

Nem tudom, hogy az étrendem meghosszabbítja-e az életet. Nem tudom, hogy csökkenti-e vagy növeli-e bizonyos betegségek kialakulásának esélyét, mert erről nincsenek adataink

– hangzik el a beszélgetés egy pontján Baker vallomása.

A húsban gazdag étrend káros hatásai

A vitával kapcsolatos gondolatait Dr. Matthew Nagra vegán orvos is megosztotta Instagram-oldalán. Nagra nem kifejezetten a húsevés veszélyeiről értekezett, hanem arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy Baker úgy hirdet egy étrendet, hogy fogalma sincs annak következményeiről. Ráadásul közösségi felületein rendre olyan tartalmakat oszt meg, amelyek a szinte kizárólagos és túlzott húsevést pozitív színben tüntetik fel.

A ragadozó étrend egyik legnagyobb szószólójaként Shawn nyíltan bevallotta, hogy nem tudja, hogy az étrendje valakit egészségesebbé tesz-e hosszú távon, vagy sem. Véleményem szerint feltételezhető, hogy nem, azok alapján, amit a vörös húsokról tudunk. Amire felhívnám a figyelmet, hogy továbbra is ajánlja [az étrendet], és olyan bejegyzéseket oszt meg közösségi felületein, amik arra utalnak, hogy a ragadozó étrend egészséges, vagy legalábbis a magas húsfogyasztás nem egészségtelen

– írja Dr. Nagra Instagram-posztjában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr. Matthew Nagra, ND (@dr.matthewnagra) által megosztott bejegyzés


Nagra kiemeli azt is, hogy Dr. Baker egy ponton megjegyzi, hogy az online személyiségének legfőbb feladata a szórakoztatás, mintha arra célozna ezzel, hogy nem kell komolyan venni, amit mond vagy tesz. Ennek ellenére Bakernek tisztában kell lennie azzal, hogy követők ezrei építik be mindennapi életükbe az általa javasolt étrendi ajánlásokat.

A húsevő étrend másik nagy alakja, a Liver King (Brian Johnson) 2022 decemberében bukott le. A testépítő sokáig hangoztatta, hogy fizikumát kizárólag az étkezésnek és a kemény munkának köszönheti, ám később kiderült, hogy szteroidok segítségével sikerült az eredményeket elérnie.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.