Most olvasott cikk
Veszélyes álhír terjed a nyers tej fogyasztásáról, árthat az egészségnek is

Veszélyes álhír terjed a nyers tej fogyasztásáról, árthat az egészségnek is

Egy üvegből nyers tejet öntenek egy pohárba

Hamis állításokat tartalmazó videóként jelölték meg egy influenszer 2022-es videóját az Instagramon, amiben azt mondta, hogy a nyers tej a laktózérzékenyek számára is fogyasztható. Az állítás természetesen álhír, a nyers tej cseppet sem emészthetőbb a laktózérzékenyek számára, mint a hőkezelt változat. Ráadásul egészségügyi veszélyeket hordoz a fogyasztása, ezért Skóciában például tilos értékesíteni.

Időről időre felröppen az álhír, hogy a laktózintolerancia tünetei kezelhetők, vagy akár meg is szüntethetők, ha az illető nyers tehéntejet fogyaszt. Ezt az üzenetet közvetítette Shannen Michaela influenszer is Instagram-videójában, amit téves információkat közlő tartalomként jelölt meg a platform. A videóban Shannen smoothie-készítés közben osztja meg az egészségre is veszélyes információkat.

„Sikerült kigyógyulnom a laktózérzékenységemből a nyers tehéntejnek köszönhetően. A gond a bolti tejjel, hogy a hőkezelés során a laktáz enzim elpusztul. A nyers tehéntej természetes módon tartalmaz laktózt és laktázt is. Ha a laktáz jelen van, a tejet könnyedén meg lehet emészteni. A nyers tej elképesztően tápanyagdús. A minőségi tej és tejtermékek lassú bevezetésének köszönhetően most már nem okoz gondot ennek az élelmiszercsoportnak a fogyasztása”

– hallható a vallomás.

Érdekesség, hogy az influenszer által használt tej hivatalosan csak bőrkozmetikai célokra (vagyis fürdésre) használható. A termék leírásánál külön felhívják a figyelmet arra, hogy a nyers tej emberi fogyasztásra nem alkalmas, hiszen nem hőkezelt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shannen Michaela (@shannenmichaela) által megosztott bejegyzés

Az álhír a nyers tejről nemcsak valótlan, de veszélyes is

Az emlősök tejében lévő laktóz (tejcukor) lebontásáért a laktáz enzim felel. Amikor ez az enzim nincs, vagy csak kismértékben van jelen a szervezetben, akkor a tejcukor lebontása nehézségbe ütközik. Ennek következménye az alhasi fájdalom, a hasmenés és a laktózintoleranciával járó egyéb panaszok.

Ez az állapot viszont nem egy betegség. A föld lakosságának 70 százaléka nem rendelkezik felnőttkorban elegendő laktázzal a tejcukor megfelelő lebontásához. Ami érthető, hiszen a tej az újszülöttek számára készült táplálék, felnőtt ember számára szükségtelen a fogyasztása.

A videóban hallható állítással ellentétben a nyers tejben nincsen laktáz, a lebontása az intoleranciával rendelkező emberek számára nem könnyebb. Ráadásul a pasztörizálás (hőkezelés) hiánya egészségügyi veszélyeket is rejt magában. A nyers tej ugyanis az emberre veszélyes kórokozókat hordozhat.

Az FDA jelentése szerint semmilyen hasznos probiotikus mikroorganizmus nincs a nyers tejben. Sőt, a magas baktériumtartalom kifejezetten rossz tartási higiéniára utal. Ahogy a bifidobaktériumok jelenléte is, amit a nyers tej mellett érvelők szintén fel szoktak hozni. Ez a baktérium ugyanis a bélflórában – az emberekében és a tehenekében is – található meg. Vagyis ha a tejben fellelhető, az csak az ürülékkel történő szennyeződés következtében fordulhat elő.

Az influenszer a YouTube-csatornáján is gyakran oszt meg életvezetési és egészségügyi tanácsokat. Legújabban gyermeknevelési tippeket osztogat – egy videójában például azt meséli el, hogy miért etet vörös húst a hét hónapos gyermekével. A vörös hús fogyasztásáról egyre több kutatás bizonyítja be, hogy számos kedvezőtlen egészségügyi tulajdonságuk mellett akár rákkeltő hatásuk is lehet.

Ne feledjük: mindig érdemesebb a szaktudás nélküli influenszerek helyett a tudományos forrásokra alapoznunk étkezésünket és életmódbeli szokásainkat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.