Hamis állításokat tartalmazó videóként jelölték meg egy influenszer 2022-es videóját az Instagramon, amiben azt mondta, hogy a nyers tej a laktózérzékenyek számára is fogyasztható. Az állítás természetesen álhír, a nyers tej cseppet sem emészthetőbb a laktózérzékenyek számára, mint a hőkezelt változat. Ráadásul egészségügyi veszélyeket hordoz a fogyasztása, ezért Skóciában például tilos értékesíteni.
Időről időre felröppen az álhír, hogy a laktózintolerancia tünetei kezelhetők, vagy akár meg is szüntethetők, ha az illető nyers tehéntejet fogyaszt. Ezt az üzenetet közvetítette Shannen Michaela influenszer is Instagram-videójában, amit téves információkat közlő tartalomként jelölt meg a platform. A videóban Shannen smoothie-készítés közben osztja meg az egészségre is veszélyes információkat.
„Sikerült kigyógyulnom a laktózérzékenységemből a nyers tehéntejnek köszönhetően. A gond a bolti tejjel, hogy a hőkezelés során a laktáz enzim elpusztul. A nyers tehéntej természetes módon tartalmaz laktózt és laktázt is. Ha a laktáz jelen van, a tejet könnyedén meg lehet emészteni. A nyers tej elképesztően tápanyagdús. A minőségi tej és tejtermékek lassú bevezetésének köszönhetően most már nem okoz gondot ennek az élelmiszercsoportnak a fogyasztása”
– hallható a vallomás.
Érdekesség, hogy az influenszer által használt tej hivatalosan csak bőrkozmetikai célokra (vagyis fürdésre) használható. A termék leírásánál külön felhívják a figyelmet arra, hogy a nyers tej emberi fogyasztásra nem alkalmas, hiszen nem hőkezelt.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Shannen Michaela (@shannenmichaela) által megosztott bejegyzés
Az álhír a nyers tejről nemcsak valótlan, de veszélyes is
Az emlősök tejében lévő laktóz (tejcukor) lebontásáért a laktáz enzim felel. Amikor ez az enzim nincs, vagy csak kismértékben van jelen a szervezetben, akkor a tejcukor lebontása nehézségbe ütközik. Ennek következménye az alhasi fájdalom, a hasmenés és a laktózintoleranciával járó egyéb panaszok.
Ez az állapot viszont nem egy betegség. A föld lakosságának 70 százaléka nem rendelkezik felnőttkorban elegendő laktázzal a tejcukor megfelelő lebontásához. Ami érthető, hiszen a tej az újszülöttek számára készült táplálék, felnőtt ember számára szükségtelen a fogyasztása.
A videóban hallható állítással ellentétben a nyers tejben nincsen laktáz, a lebontása az intoleranciával rendelkező emberek számára nem könnyebb. Ráadásul a pasztörizálás (hőkezelés) hiánya egészségügyi veszélyeket is rejt magában. A nyers tej ugyanis az emberre veszélyes kórokozókat hordozhat.
Az FDA jelentése szerint semmilyen hasznos probiotikus mikroorganizmus nincs a nyers tejben. Sőt, a magas baktériumtartalom kifejezetten rossz tartási higiéniára utal. Ahogy a bifidobaktériumok jelenléte is, amit a nyers tej mellett érvelők szintén fel szoktak hozni. Ez a baktérium ugyanis a bélflórában – az emberekében és a tehenekében is – található meg. Vagyis ha a tejben fellelhető, az csak az ürülékkel történő szennyeződés következtében fordulhat elő.
Az influenszer a YouTube-csatornáján is gyakran oszt meg életvezetési és egészségügyi tanácsokat. Legújabban gyermeknevelési tippeket osztogat – egy videójában például azt meséli el, hogy miért etet vörös húst a hét hónapos gyermekével. A vörös hús fogyasztásáról egyre több kutatás bizonyítja be, hogy számos kedvezőtlen egészségügyi tulajdonságuk mellett akár rákkeltő hatásuk is lehet.
Ne feledjük: mindig érdemesebb a szaktudás nélküli influenszerek helyett a tudományos forrásokra alapoznunk étkezésünket és életmódbeli szokásainkat.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.