Most olvasott cikk
Belefulladunk a csomagolásokba, az EU leszámolna a hulladék egy részével

Belefulladunk a csomagolásokba, az EU leszámolna a hulladék egy részével

Egyszer használatos műanyag egy feldolgozó üzemben

A csomagolási hulladék csökkentését célzó uniós rendelet megnyerte a tagállami jóváhagyásokat is. Sok múlhat azonban azon, milyen eredménnyel zárulnak a nyári európai parlamenti választások. A rendeletről szóló, Európai Parlamenten belül esedékes zárószavazás ugyanis átcsúszhat az új ciklus elejére.

Megállapodást harcolt ki az EU Tanács soros elnökségét jelenleg betöltő Belgium az Európai Unió tagállamainak kormányai között a csomagolóanyagok problémájának kezelésére – adta hírül a Euronews.

A csomagolásokról és csomagolási hulladékokról szóló rendelet konkrét célokat határoz meg az egy főre jutó mintegy 190 kilogrammnyi éves hulladéktermelés csökkentésére. Emellett előírja, az új műanyag csomagolásoknak milyen újrahasznosított tartalommal kell rendelkezniük. Ez ráadásul nem kizárólag mennyiségi elvárást jelent, hanem minőségit is. Csak az engedélyezett forrásokból származó műanyag számítana bele az újrahasznosított kategóriába.

Ez nagyon aggasztó. Az üzleti közösség aggódik a lehetséges kereskedelmi zavarok és költségnövekedés miatt. Sürgősen tisztázni kell a részleteket, mindenesetre az EU-nak tartózkodnia kell attól, hogy olyan piaci akadályokat állítson fel, amelyek hátráltatják a nem uniós termelőket

– reagált a Kínai Kereskedelmi Kamara az uniós szabályozási tervekre.

Fű alatt rögzített záradék keltett riadalmat

Kissé szokatlan módon még az Európai Bizottság (EB) is vétózásra szólította fel az uniós tagállamok kormányait. Arra figyelmeztetett a bizottság, hogy a csomagolási hulladék csökkentését célzó rendelet egyik záradéka nemzetközi kereskedelmi és diplomáciai bonyodalmakat okozhat. Ettől függetlenül végül csak Németország és Finnország fogalmazott meg fenntartásokat a törvénytervezettel kapcsolatban. Belga tisztviselők azonban végül meg tudták nyugtatni az aggodalmaskodókat, és kieszközölték a megállapodást.

Az a bizonyos záradék, amelyet az EB nehezményezett, gyakorlatilag fű alatt, háttérben zajló tárgyalások nyomán került be a javaslatba, Franciaország kérésére. Ennek a célja, hogy megvédje az európai műanyag-újrahasznosítókat és -gyártókat a lazább szennyezési normákkal rendelkező régiókból érkező versenytársaktól. A tagállamok végül abban maradtak, hogy a záradék a javaslatban marad, ám felhígított formában.

A záradékkal kapcsolatos viták miatt azonban túlságosan későn született meg a megállapodás. Belga tisztviselők szerint immár lehetetlen, hogy napirendre tűzzék a zárószavazást az Európai Parlamentben a választások előtti utolsó plenáris ülésen. Sok múlhat tehát azon, milyen összetételű lesz az EP az uniós választásokat követően.

Megelégelte a csomagolási hulladék termelésének növekedését az EU

Az uniós országok 2021-ben 84 millió tonna csomagolási hulladékot termeltek, ami 24 százalékkal több a 2010-es mennyiségnél. Intézkedés hiányában a csomagolási hulladék mennyisége 2030-ra további 19 százalékkal növekedhet – érvel az EU a szigorítás mellett.

Az új rendelet értelmében az elviteles vendéglátóhelyeknek kötelező lesz elfogadni a vásárlók saját elviteles edényeit. Nem számolhatnak fel majd felárat azért, hogy ezekbe töltsék a hideg vagy meleg italokat, készételeket. Ezen túlmenően pedig az elviteles szolgáltatásokat biztosítóknak 2030-ig törekedniük kell arra, hogy a termékeik 10 százalékát újrafelhasználásra alkalmas csomagolásban kínálják.

A beltéri étkezdéknek is szigorítással kell szembenézniük. Tilos lesz az egyszer használatos műanyag csomagolás, és ez vonatkozik majd például a ketchupra is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.