Most olvasott cikk
A Nike új környezetbarát cipője újrahasznosított hulladékból készül

A Nike új környezetbarát cipője újrahasznosított hulladékból készül

Nike környezetbarát cipő - Space Hippie

Az amerikai sportruházat-gyártó négy különböző dizájnt tervezett a Space Hippie nevű cipőnek, a környezetvédelmi fenntarthatóság jegyében. A Nike szerint ennek a cipőnek az előállítása során lesz a legkisebb az üvegházhatású gázkibocsátás, az összes többi cipőjük közül.

„A Space Hippie egy jövőből érkezett műalkotást testesít meg. Modern és lázadóan optimista cipő. A Space Hippie egy olyan ötlet, mely bemutatja, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a lehető legkevesebb alapanyagból, a legkevesebb energiából, a legkevesebb környezetszennyező hatással.” – mondta John Hoke, a Nike főtervezője.

A cipő felsőrésze legalább 85 százalékban újrahasznosított ásványvizes palackból, pólóból és cérnadarabkákból áll. A talp 15 százaléka Nike gumianyagból készült, kombinálva újrahasznosított habgumival.

A Nike „Move to Zero” kezdeményezése a cég azon céljára utal, hogy nulla üvegházhatású gáz és hulladék keletkezzen. Sok egyéb edzőcipőjük, mint a Nike Air is, újrahasznosított anyagból készül, megújuló energiaforrásokkal.

A cég szerint a Space Hippie egy új szintet képvisel a tudatos cipőtervezésben.

„Abban hiszünk, hogy a termékek jövője egy körfolyamat. Át kell gondolni az egész folyamatot: hogyan tervezünk, hogyan állítunk elő, hogyan használjuk a termékeket, hogyan használjuk fel újra és hogyan csökkentjük a hulladékot, minden egyes lépés során.” – mondta Seana Hannah, a Fenntartható Fejlesztések alelnöke.

Adidas x Parley
Adidas x Parley kollekció

Vegán edzőcipők

Nem a Nike az egyetlen cég, amely a fenntarthatóbb lábbelikért küzd. Az Adidas és az óceánokat védő cég, a Parley 2016-ban összefogtak, és új szabadidőruhák gyártásába kezdtek.

A termékek legalább 75%-ban tengerekből kihalászott ásványvizes palackokból készülnek. Emellett az Adidas piacra bocsátotta a Futurecraft.LOOP termékét, a vegán és teljesen újrahasznosított edzőcipőt.

A népszerű márkák, mint a New Look, a Marks and Spencer, a Topshop, sőt, az Aldi szupermarket-hálózat is vegán lábbelik fejlesztésén dolgozik. A Space Hippie 01, 02, 03 and 04 idén tavasztól lesz elérhető a Nike tagoknak. Szintén hozzá lehet jutni a Nike Innovációs Központokban és a kiskereskedőknél.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.