Íme a legegyszerűbb házi pita receptje

A pitáról sokan gondolják, hogy bonyolult elkészíteni, ezért inkább maradnak a bolti verziónál. Pedig a valóságban a házi pita elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, és mérföldekkel finomabb, mint a bolti társa.

Hozzávalók:

4 pitához

  • 250 g liszt
  • 150 ml langyos víz
  • 25 g friss vagy 7 g instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. Egy pohárba mérj ki 150 ml langyos vizet, oldd fel benne a cukrot, majd keverd hozzá a friss élesztőt. Hagyd állni 15 percet. (Ha instant élesztőt használsz, akkor csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz.)
  2. Tedd egy tálba a lisztet és a sót, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel kezdd el gyúrni a tésztát. Az elején nagyon fog ragadni, de 5-6 perc után már szépen elválik a kezünkről (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás.
  3. Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd egy óráig kelni. 
  4. Vágd fel a tésztát 4 egyenlő részre, formázz belőle kis gombócokat és tedd félre egy sütőpapírra, konyharuhával lefedve még 15 percre.
  5. Forrósíts fel egy serpenyőt, majd állítsd a lángot alacsony-közepes fokozatra.
  6. Egy nyújtófával nyújtsd ki a gombócokat kb. fél centi vastagságúra és süsd olaj nélkül két percig az egyik felén, majd fordítsd meg és süsd még másfél percig.

Tökéletes feltét hummusz mellé, de meg is töltheted pl. falafellel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.