A pitáról sokan gondolják, hogy bonyolult elkészíteni, ezért inkább maradnak a bolti verziónál. Pedig a valóságban a házi pita elkészítése sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, és mérföldekkel finomabb, mint a bolti társa.
Hozzávalók:
4 pitához
- 250 g liszt
- 150 ml langyos víz
- 25 g friss vagy 7 g instant élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Egy pohárba mérj ki 150 ml langyos vizet, oldd fel benne a cukrot, majd keverd hozzá a friss élesztőt. Hagyd állni 15 percet. (Ha instant élesztőt használsz, akkor csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz.)
- Tedd egy tálba a lisztet és a sót, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel kezdd el gyúrni a tésztát. Az elején nagyon fog ragadni, de 5-6 perc után már szépen elválik a kezünkről (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás.
- Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd egy óráig kelni.
- Vágd fel a tésztát 4 egyenlő részre, formázz belőle kis gombócokat és tedd félre egy sütőpapírra, konyharuhával lefedve még 15 percre.
- Forrósíts fel egy serpenyőt, majd állítsd a lángot alacsony-közepes fokozatra.
- Egy nyújtófával nyújtsd ki a gombócokat kb. fél centi vastagságúra és süsd olaj nélkül két percig az egyik felén, majd fordítsd meg és süsd még másfél percig.
Tökéletes feltét hummusz mellé, de meg is töltheted pl. falafellel.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.