Most olvasott cikk
Többen rosszul lettek, miután megtudták, mi az a spagetticsirke

Többen rosszul lettek, miután megtudták, mi az a spagetticsirke

spagetti-csirke

Meglepő jelenségre lett figyelmes egy édesanya, miközben csirkemellet szeretett volna készíteni. Tisztítás közben a vásárolt csirkehús visszataszítóan szétfoszlott. A hölgy a látványt a közösségi oldalán is megosztotta. Az egyik népszerű szupermarketben vásárolt csirkemellel történt eset ritka, de nem egyedi. Az oka pedig a nagyüzemi állattartási gyakorlatok és a profitmaximalizálás.

Nem kis meglepetés érte Alesia Coopert, egy texasi édesanyát, aki gyermekei ebédjét kezdte el elkészíteni. A nem sokkal korábban vásárolt csirkemell tisztítás közben szinte teljesen szétmállott. A rostjaira bomlott hús látványát Alesia közösségi oldalán is megosztotta, és állítólag többen is rosszul lettek a fotóktól – számolt be a hírről a Daily Mail.

Néhány hete éppen az ebédet főztem a gyerekeknek, és megmostam a húst, ahogy mindig is szoktam. Amikor visszamentem, hogy elkezdjem a sütést, ez lett belőle… azóta hozzá sem nyúltam a csirkehúshoz

– írta Alesia a közösségi oldalára.

A gyomorforgató jelenség, habár nem túl gyakori, nem egyedi eset. Az ilyen rostjaira bomló húsnak még neve is van: spagetticsirke. A Wall Street Journal cikke szerint először 2015-ben bukkant fel a jelenség. 2019-ben pedig a boltban kapható csirkemell 4-5 százalékánál lehetett ilyesmit tapasztalni.

Spagetti csirke jelenség
A „spagetticsirke-jelenség”, amit legutóbb Alesia Cooper, egy texasi édesanya fotózott | Fotó: Alesia Cooper / Facebook

Mi okozza a spagetticsirke-jelenséget?

Az állattartás által leginkább kihasznált szárnyasok tenyésztési gyakorlata sokat változott az elmúlt néhány évtizedben. A brojlercsirkék manapság átlagosan 47 nap alatt kerülnek levágásra, ekkor hozzávetőlegesen 3 kilót nyomnak. 2000-ben ugyanennyi idősen még csak nem sokkal 2 kiló fölötti súllyal rendelkezett az átlagos brojlercsirke. 1925-ben ennek a súlynak az elérése több mint 4 hónapot vett igénybe. Az amerikai National Chicken Council szerint a csirkék kétszer olyan gyorsan nőnek, mint 50 évvel ezelőtt.

Az ilyen természetellenesen gyors ütemű növekedéshez a csirkék teste és szervezete nem tud megfelelően alkalmazkodni. A növekvő izmok nem kapnak elegendő oxigént, ezért az izomrostok spagettiszerűen szétválnak. A jelenség kicsit hasonlít a bolti csirkéken látható égési sérülésekhez, amit pedig az ammónia okoz. Mindkét jelenség a minél gyorsabb növekedés és magasabb profit érdekében végzett túltenyésztés mellékterméke.

A hús ebben az állapotában is fogyasztható, de néhány cég – mint a Wendy’s vagy a Whole Foods – elkezdte előnyben részesíteni a lassabban növő csirkéket, mert a vásárlóik szerint a jobb életkörülmények jobb ízt is eredményeznek. Ez az állítás bár tudományosan nem bizonyított, a tartási körülmények esetlegesen eredményezhetnek minőségbeli változást a belőlük készült termékekben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.