Most olvasott cikk
Utah lehet az első amerikai állam, ami megszüntetné a menhelyi állatok eutanáziáját

Utah lehet az első amerikai állam, ami megszüntetné a menhelyi állatok eutanáziáját

Cica az állatorvosnál egy menhelyen

Az állam kormányzója no-kill évnek nyilvánította 2024-et, ami jelentős lépés afelé, hogy az államban teljesen megszűnjön a menhelyen lévő állatok eutanáziája. Ezzel Utah lehetne az USA legnagyobb no-kill állama, az első az ország nyugati felén. A nyilatkozatot állatvédők több évtizedes kampánymunkája előzte meg, ennek a gyümölcse érett most be.

Utah állam kormányzója, Spencer Cox a 2024-es évet „No-Kill Shelter” (ölésmentes menhely) évnek nyilvánította. Ezzel hatalmast lépést tett abba az irányba, hogy Utah legyen az USA legnagyobb állama, ahol ez a szemlélet érvényesül – számolt be a hírről a Utah Business.

Az elhatározás megszületésében hatalmas szerepet játszott a Best Friends Animal Society. A szervezet eltökélt szándéka, hogy 2025-re az ország teljes területén elterjesszék a no-kill szemléletmódot, azaz ne hajtsanak végre eutanáziát a menhelyi állatokon. Az államban jelenleg 12 olyan menhely üzemel, ahol továbbra is végeznek altatást, a másik 46 (más forrás szerint 45) már beszüntette a gyakorlatot.

Utah a küszöbén van annak, hogy az állam egyik menhelyén se végezzenek eutanáziát, és a kormányzó bejelentése megadhatja a szükséges lökést, hogy a cél 2024-ben megvalósulhasson

– nyilatkozta a hír kapcsán Julie Castle, a Best Friends Animal Society vezérigazgatója.

A szervezet régóta arra törekszik, hogy teljesen megszűnjön a menhelyen lévő állatok kényelmi szempontú eutanáziája. Ennek érdekében igyekeznek bevonni a párbeszédbe a helyi közösség tagjait, valamint politikai döntéshozókat és más állatmenhelyeket, állatvédő szervezeteket is.

Tíz évvel ezelőttig körülbelül a hozzánk érkező állatok felét el kellett altatnunk. Az utóbbi kilenc évben ez a szám nagyban csökkent, 2023-ban pedig az eddigi legalacsonyabb volt ez az érték. Ezt miattuk [a Best Friends Animal Society miatt] tudtuk elérni

mondta a Brittany McCabe, a Cedar City menhely ügyvezetője. A Cedar City 2022-ben érte el a no-kill státuszt.

A teljes eutanáziamentesség természetesen nem realitás, hiszen előfordul, hogy egy állat olyan egészségügyi állapotban kerül a menhelyre, hogy ez az egyetlen megoldás. A célkitűzés éppen emiatt az, hogy a menhelyeken lévő állatok 90 százalékát meg tudják menteni.

A PETA mást gondol a no-kill menhelyekről

Az egyik legismertebb állatvédő szervezet szerint az eutanáziát nem végző menhelyek közvetlenül hozzájárulnak a kóbor állatok szenvedéséhez. A PETA-t emiatt az álláspontja miatt rendszeresen sok kritika éri.

A PETA azonban úgy véli, hogy azok a menhelyek, amelyek elutasítják az eutanázia alkalmazását, csak azzal törődnek, hogy jó színben tűnhessenek fel az emberek szemében. Ezek a menhelyek sok esetben visszautasítják a beadni kívánt állatokat. Vagy azért, mert nincs helyük, vagy azért, mert problémásnak ítélik őket, és félnek, hogy rajtuk maradnak. A szervezet „open-admission” menhelyei ezzel szemben kivétel nélkül minden hozzájuk érkező állatot befogadnak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.