Most olvasott cikk
Skócia hangzatos klímavédelmi ígéretei teljességgel lehetetlenné váltak

Skócia hangzatos klímavédelmi ígéretei teljességgel lehetetlenné váltak

Szárazság Edinburghben

A Climate Change Committee legfrissebb jelentésében hiteltelennek nevezi a Skócia által 2030-ra kitűzött célokat. Az ország az évtized végére 75 százalékos kibocsátáscsökkentést vállalt, ám ezek a célok köszönőviszonyban sincsenek a realitással. A klímacélok teljesítéséhez olyan ütemben kéne felgyorsítani az átállást, aminek semmi valóságalapja.

A Climate Change Committee (CCC), egy 2008 decemberében alakult független klímavédelmi bizottság legfrissebb jelentése szerint semmi nem fog megvalósulni Skócia 2030-ra kitűzött kibocsátáscsökkentési terveiből – olvasható a The Guardian cikkében.

Skócia az évtized végére azt vállalta, hogy 75 százalékkal csökkenti a kibocsátását. Ezek a klímacélok a jelenlegi viszonyokat figyelembe véve cseppet sem reálisak. A szervezet által a skót parlamentnek benyújtott jelentésben az is olvasható, hogy az ország az utóbbi tizenkét évben nyolcszor nem tudta teljesíteni a törvényileg előírt éves kibocsátáscsökkentési mértéket. A miniszterek jelenleg semmilyen épkézláb tervvel nem rendelkeznek a célok elérése érdekében.

Miután a skót kormány bejelentette a klímavészhelyzetet, semmiféle lépést nem tett a vészhelyzet orvoslására, ezért most meg kell dupláznia az erőfeszítéseket. Habár az összes parlamenti pártnak van valamennyi felelőssége, a kormányzó párt elvesztette a klímavédelmi vezetői pozícióját. Szeretnénk hallani az első miniszter vészhelyzetet tudomásul vevő reakcióját

– nyilatkozta Mike Robinson, a Stop Climate Chaos szervezet elnöke.

Humza Yousaf, a Skót Nemzeti Párt vezetője és 2023 márciusa óta Skócia első minisztere az utóbbi időben sokkal kisebb hangsúlyt fektetett a klímavédelemre, pedig a zöldekkel 2021-ben aláírt megállapodásban még nagy szerep jutott az éghajlatváltozással kapcsolatos programnak.

Nincs esély a klímacélok elérésére

A CCC a jelentésben a következő megállapításokat tette az ország jelenlegi helyzetével kapcsolatban:

  • A lakhatási, közlekedési, mezőgazdasági és hulladékfeldolgozási szektorban kilencszeresére kellene növelni a kibocsátáscsökkentés mértékét a következő hat évben.
  • A faültetési, láphelyreállítási, hőpumpa-installációs, újrahasznosítási és elektromos járművekre vonatkozó értékek nagyon nincsenek rendben.
  • Csak a közlekedés területén legalább négyszeresére kellene növelni a kibocsátáscsökkentés ütemét.
  • Nincsenek tervek a légi közlekedés dekarbonizációjára, és a hozzá kapcsolódó adókat sem növelte a kormány.

Màiri McAllan, a klímacélok eléréséért felelős miniszter is belátta, hogy a 2030-as vállalások nem tarthatók, ám a távlati tervekről még nem mondott le.

Továbbra is teljesen elkötelezettek vagyunk a 2045-ös nettó zéró kibocsátás elérése mellett. Tudjuk, hogy az út legnehezebb része még előttünk van. Megvitatjuk a jelentésben felvázolt javaslatokat – beleértve a törvényhozásiakat is –, mielőtt hivatalosan reagálunk rá

– nyilatkozta McAllan.

A klímacélok elérése nem csak Skóciában tűnik elérhetetlennek. Számos ország megelégszik azzal, hogy hangzatos csökkentési terveket lobogtat, de a valóságban nagyon távol vagyunk a szükséges értékektől.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.