Most olvasott cikk
Bármit teszünk, a mikroműanyag már ott van az étrendünkben

Bármit teszünk, a mikroműanyag már ott van az étrendünkben

Mikroplasztik egy villán

A mikroműanyagok szinte mindenki étrendjében megtalálhatók, teljesen függetlenül az illető étkezési szokásaitól. A nanométeres részecskék pedig akár a sejtjeinkbe is behatolhatnak, ami komoly egészségügyi aggályokat vet fel.

Annak hallatán, hogy egy adag mikroplasztik lesz a vacsora, talán senkinek nem jön meg az étvágya. Pedig egy friss kutatás szerint akármit is csinálunk, a mikroszkopikus méretű műanyagszemcsék makacsul megjelennek minden étkezésünk alkalmával – számolt be a CNN. Egy februárban publikált kutatás eredményei alapján a vizsgált állati és növényi fehérjeforrások 90 százalékában találtak mikroműanyagot. Ezek méretei az 5 milliméterestől egészen a nanométeresig (nanoműanyag) terjedhetnek.

Egy teafilter akár több milliárd ilyen apró plasztikdarabkát is a teánkba áztathat, de még a zöldségek és gyümölcsök sem jelentenek biztonságot egy 2021-es kutatás szerint. A kellően apró méretű részecskék ugyanis a gyökereken keresztül bekerülhetnek magába a növénybe.

De legyen szó akár sóról, cukorról, rizsről (100 gramm rizzsel 3-4 milligramm mikroplasztikot is elfogyasztunk), a műanyagot szinte lehetetlen elkerülni az étkezés alkalmával. Ráadásul az instant rizs esetében a korábbi 3-4 milligramm egyből 13 milligramm környékére ugrik. A rizs megmosásával viszont nagymértékben csökkenthetjük a szennyezésnek való kitettséget.

Természetesen a palackozott vizek sem kivételek. Egy 2024 januári tanulmány szerint 1 liter ásványvízben 240.000 műanyagrészecske található, melyek nagy része nanoműanyag.

A mikroműanyag komoly egészségügyi veszélyeket hordoz

Egyelőre nem állnak rendelkezésre nagy számban olyan kutatások, amelyek a mikroműanyag-szennyezés pontos élettani tényezőit leírnák, de a legfrissebb kutatások nem kecsegtetnek sok jóval. Egy márciusi kutatás alapján azok, akiknek a nyaki artériáiban mikro- és nanoműanyag-részecskék találhatók, kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot, stroke-ot, vagy halnak meg a következő három évben bármilyen egyéb okból.

Jelenleg nincs tudományos megegyezés a mikro- és nanoműanyag-részecskék egészségre gyakorolt hatásáról. Ezért a feltételezéseken és valószínűsítéseken alapuló újsághírek semmi egyebet nem tesznek, csak szükségtelen pánikot keltenek

– mondta a CNN-nek előzetesen a Nemzetközi Palackozott Víz Szövetség egyik szóvivője.

A legjobb módja annak, hogy a lehető legalacsonyabb mértékűre csökkentsük az étkezések alkalmával bevitt mikroműanyag mennyiségét, ha lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél inkább csomagolásmentes élelmiszereket vásárolni. Emellett fontos, hogy csak olyan műanyagot tegyünk a mikróba, ami kifejezetten az erre alkalmasságot jelző felirattal vagy jellel van ellátva. Amennyiben módunk van rá, a palackozott vizet váltsuk le üveges vagy csapvízre. Ha azonban mégis használni kényszerülünk, ne töltsük újra, erre ugyanis nem alkalmasak az egyszer használatos palackok, és mikroműanyag részecskéket szabadíthatnak fel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.