A mikroműanyagok szinte mindenki étrendjében megtalálhatók, teljesen függetlenül az illető étkezési szokásaitól. A nanométeres részecskék pedig akár a sejtjeinkbe is behatolhatnak, ami komoly egészségügyi aggályokat vet fel.
Annak hallatán, hogy egy adag mikroplasztik lesz a vacsora, talán senkinek nem jön meg az étvágya. Pedig egy friss kutatás szerint akármit is csinálunk, a mikroszkopikus méretű műanyagszemcsék makacsul megjelennek minden étkezésünk alkalmával – számolt be a CNN. Egy februárban publikált kutatás eredményei alapján a vizsgált állati és növényi fehérjeforrások 90 százalékában találtak mikroműanyagot. Ezek méretei az 5 milliméterestől egészen a nanométeresig (nanoműanyag) terjedhetnek.
Egy teafilter akár több milliárd ilyen apró plasztikdarabkát is a teánkba áztathat, de még a zöldségek és gyümölcsök sem jelentenek biztonságot egy 2021-es kutatás szerint. A kellően apró méretű részecskék ugyanis a gyökereken keresztül bekerülhetnek magába a növénybe.
De legyen szó akár sóról, cukorról, rizsről (100 gramm rizzsel 3-4 milligramm mikroplasztikot is elfogyasztunk), a műanyagot szinte lehetetlen elkerülni az étkezés alkalmával. Ráadásul az instant rizs esetében a korábbi 3-4 milligramm egyből 13 milligramm környékére ugrik. A rizs megmosásával viszont nagymértékben csökkenthetjük a szennyezésnek való kitettséget.
Természetesen a palackozott vizek sem kivételek. Egy 2024 januári tanulmány szerint 1 liter ásványvízben 240.000 műanyagrészecske található, melyek nagy része nanoműanyag.
A mikroműanyag komoly egészségügyi veszélyeket hordoz
Egyelőre nem állnak rendelkezésre nagy számban olyan kutatások, amelyek a mikroműanyag-szennyezés pontos élettani tényezőit leírnák, de a legfrissebb kutatások nem kecsegtetnek sok jóval. Egy márciusi kutatás alapján azok, akiknek a nyaki artériáiban mikro- és nanoműanyag-részecskék találhatók, kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot, stroke-ot, vagy halnak meg a következő három évben bármilyen egyéb okból.
Jelenleg nincs tudományos megegyezés a mikro- és nanoműanyag-részecskék egészségre gyakorolt hatásáról. Ezért a feltételezéseken és valószínűsítéseken alapuló újsághírek semmi egyebet nem tesznek, csak szükségtelen pánikot keltenek
– mondta a CNN-nek előzetesen a Nemzetközi Palackozott Víz Szövetség egyik szóvivője.
A legjobb módja annak, hogy a lehető legalacsonyabb mértékűre csökkentsük az étkezések alkalmával bevitt mikroműanyag mennyiségét, ha lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél inkább csomagolásmentes élelmiszereket vásárolni. Emellett fontos, hogy csak olyan műanyagot tegyünk a mikróba, ami kifejezetten az erre alkalmasságot jelző felirattal vagy jellel van ellátva. Amennyiben módunk van rá, a palackozott vizet váltsuk le üveges vagy csapvízre. Ha azonban mégis használni kényszerülünk, ne töltsük újra, erre ugyanis nem alkalmasak az egyszer használatos palackok, és mikroműanyag részecskéket szabadíthatnak fel.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.