Most olvasott cikk
Évek óta a tejipar szennyezi a legnagyobb mértékben a brit folyókat

Évek óta a tejipar szennyezi a legnagyobb mértékben a brit folyókat

Halott tengeri élővilág, vízszennyezés illusztrációja

A River Action környezetvédő szervezet tárta fel, hogy az Egyesült Királyságban található tejgazdaságok túlnyomó többsége nem tartja be a környezetvédelmi előírásokat. A szigetország folyóinak szennyezéséért legnagyobb részben a tejipar tehető felelőssé. A szervezet azonnali lépéseket és sokkal szigorúbb szabályokat követel a folyók védelmének érdekében.

Közérdekű adatigénylés következtében derült fény arra, hogy az Egyesült Királyság folyóinak legnagyobb szennyezői a brit tejgazdaságok – olvasható a River Action környezetvédő szervezet oldalán. Az okokat a szupermarketek agresszív árképzési politikájában és a kormány tétlenségében látják. A jelentés összefoglalója ezen a linken érhető el. A több kormányzati szervtől igényelt információk alapján az adatigénylés a következőket állapította meg:

  • Angliában 2020 és 2021 között a Környezetvédelmi Ügynökség 2.475 tejgazdaságot vizsgált, ezek 69 százaléka nem tartotta be a szabályozásokat.
  • Walesben a vizsgált időszak 2020 és 2022 közé esik, a 83 tejgazdaság 80 százalékánál talált szabálysértést a Natural Resources Wales.
  • Észak-Írországban a szintén 2020 és 2022 között végzett ellenőrzéseknél a 339 tejgazdaság fele vétett a szabályozások ellen a Department of Agriculture, Environment and Rural Affairs (DAERA) ellenőrzései szerint.
  • Skóciában a 2020 és 2023 között zajlott ellenőrzéseken a 114 tejgazdaság 60 százaléka akadt fenn a rostán a Scottish Environmental Protection Agency (SEPA) jelentése alapján.

A lesújtó adatokat számos más forrás is megerősíti, többek közt egy februári nyilatkozat a Környezetvédelmi Ügynökség elnökétől. Alan Lovell megerősítette, hogy a mezőgazdaság által okozott komoly környezetszennyezési esetek 75 százalékáért a tejipar a felelős.

A tejipar nem foglalkozik az általa okozott károkkal

A jelenlegi folyószennyezési helyzet a River Action szerint több tényezőre vezethető vissza. A szervezet elmondása alapján egyrészt a növényi alternatívák népszerűségének következtében fellépő piaci nyomás növeli a termelési elvárásokat. Másrészt a kormány semmilyen módon nem támogatja a környezetvédelmi előírásoknak való jobb megfelelést és technológiai újításokat. Mindemellett maguk a szabályozások is hiányosak és gyengék, betartatásukat pedig nem veszik komolyan.

Az Egyesült Királyság tejgazdaságai által okozott elfogadhatatlan mértékű szennyezés hasonlatos a jelenlegi szennyvízkrízishez. Egy sokkal kisebb igénybevételre tervezett, elöregedett infrastruktúra nem tud megbirkózni a megnövekedett intenzitással és a szélsőséges időjárási jelenségekkel.

„Ha figyelembe vesszük, hogy 50 tehén 10.000 embernek megfelelő szennyezést állít elő, egyáltalán nem meglepő, hogy a tejipar ilyen borzasztó környezeti terhet ró a folyóinkra. Miközben egy újabb fejezet bontakozik ki a brit folyószennyezési botrányban, az impotens vezetőink mindössze »tanácsadói« minőségben nézik a történéseket a partvonalról. Közben a nagy szupermarketek boldogan számolják a bevételüket a környezet kárára”

– adott hangot elégedetlenségének Charles Watson, a River Action alapítója és vezetője.

A River Action a jelentésben felsorolt néhány olyan fontos tényezőt, amelyekkel véleményük szerint mérsékelhető lenne a jelenlegi helyzet. Ebben szerepel többek között, hogy az egyes tejfeldolgozó üzemeknek olyan rendszert kell teremteniük, amiben anyagilag megéri a tejgazdaságok számára a környezeti szabályozások betartása.

Valamint fontos lenne, hogy maguk a szabályozások is megfelelő erősségűek és hatékonyak legyenek, amiket aztán a kormány be is tartat a tejipari szereplőkkel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.