Európa felé tartanak a trópusi betegségeket hordozó szúnyogok

Ázsiai tigrisszúnyog emberi bőrön, vérszívás közben.

Az emberi tevékenység következtében folyamatosan melegedő éghajlat kiváló körülményeket teremt a trópusi betegségeket hordozó rovarok számára, hogy egyre északabbra merészkedjenek. A dengue-láz kórokozóját hordozó ázsiai tigrisszúnyog már hazánkban is gyökeret vert. Az invazív faj tojásai áttelelnek az enyhe évszak alatt.

A malária, a nyugat-nílusi vírus, a dengue-láz vagy a Zika-vírus mind olyan egzotikus betegségek, amelyek nevével nem árt megismerkednünk Európában is. Az egyre melegedő éghajlat és az enyhe lefolyású telek ugyanis ideális körülményeket teremtenek a betegségek kórokozóit hordozó rovaroknak – olvasható a The Guardian hasábjain.

Rachel Lowe professzor a European Society of Clinical Microbilogy and Infectious Diseases nonprofit szervezet barcelonai kongresszusán tartott beszéde előtt figyelmeztette a kontinenst. Elmondása szerint fel kell készülnünk arra, hogy a következő évtizedekben olyan helyen jelennek meg ezek a betegségek, ahol eddig nem fordultak elő. Ez leginkább Európa északi területeit, Észak-Amerikát, Ázsiát és Ausztráliát jelenti.

Az éghajlatváltozás miatt fellépő globális felmelegedés azt eredményezi, hogy a malária vagy a dengue-láz kórokozóit hordozó rovarok élettere kiterjed. Így olyan közösségekben törhetnek ki járványok, amely tagjainak az immurendszere sohasem találkozott még a betegséggel. Az egészségügyi ellátórendszer pedig nincs felkészülve a járványra

– figyelmeztet Lowe.

A dengue-láz terjedéséhez a legideálisabb körülményeket produkáló tíz év közül kilenc a 2000-es évet követően történt. A WHO-nak jelentett megbetegedések száma pedig nyolcszorosára nőtt az utóbbi két évtizedben. Az évezred elején jelentett 500.000 megbetegedés 2019-re 4,5 millióra növekedett.

Itthon is találkozhatunk trópusi betegségekkel

Felmerül a kérdés, hogy a dengue-láz vagy a nyugat-nílusi vírus nevezhető-e továbbra is trópusi betegségnek, ha a kórokozót hordozó rovar a trópusokon kívül is otthonra talált már. Magyarországon 2014-ben írták le az ázsiai tigrisszúnyog első észlelését. 2023-ra pedig az ország egész területén megtalálható volt már a rovar.

Az invazív faj tojásai az enyhe téli hónapok során könnyedén áttelelnek, ráadásul a szúnyog más időben aktív, mint a hazai fajok, így a gyérítési igyekvéseket is ki tudja cselezni. Ez a rovar többek között a dengue-láz kórokozóját is hordozza.

„Tekintettel arra, hogy az éghajlatváltozást mérséklő kezdeményezések nem tűnnek hatékonynak, számolhatunk azzal, hogy a jövőben több – akár halálos – megbetegedést láthatunk a kontinentális Európában olyan betegségek miatt, mint a dengue-láz vagy a malária.”

 Számítanunk kell a járványokra, és elsősorban arra kell összpontosítanunk, hogy a betegségek kialakulását megakadályozzuk

– teszi hozzá Lowe professzor.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2023 júniusi jelentése alapján csak 2022-ben 71 olyan dengue-lázas megbetegedést regisztráltak, ami Európában történt. Ez megegyezik azzal a mennyiséggel, mint amennyit 2010 és 2021 között regisztráltak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.