Nincs is jobb napindító, mint ez a könnyen elkészíthető és mennyei citromos-vaníliás fonott kalács. Ráadásul ez a változat tej és tojás nélkül, tisztán növényi összetevőkből készül, és mégis tökéletesen foszlós és puha: mutatjuk, hogyan.
A kalács semmilyen körülményesen beszerezhető összetevőt nem igényel, és a recept megalkotásakor figyeltünk arra, hogy ez ennél a növényi alapú változatnál se legyen másképp. És bár sokan azt gondolják, hogy a fonott kalács elkészítése macerás, ez egyáltalán nincs így. Kissé ugyan időigényes, de kezdők is nyugodtan belevághatnak: a fonás része egyszerűbb, mint gondolnád.
A klasszikus kalácstésztán most csavarunk egyet: lágyan vaníliás, frissítően citrusos ízvilággal bolondítjuk meg. Ezzel a süteménnyel nem csak az otthonodat töltheted meg csodás illattal és ünnepi hangulattal, de húsvéti csomagba is teheted.
Kövesd az alábbi receptet, hogy te is elkészíthesd ezt a különleges fonott kalácsot!
Hozzávalók
- 500 gramm liszt
- 25 g friss élesztő vagy 7 g porélesztő
- 60 g cukor + 2 csomag (16 g) vaníliás cukor
- 50 ml olaj
- egy csipet só
- 250 ml langyos növényi tej vagy víz
- 2 biocitrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- szeletelt mandula a tetejére (opcionális)
Fonott kalács elkészítése
- Egy tálban melegíts langyosra 250 ml növényi tejet vagy vizet (ne legyen túl meleg), oldj fel benne a már kimért cukormennyiségből egy teáskanálnyit, majd morzsold bele a friss élesztőt, és keverd el. Hagyd állni 15 percet, amíg felfut. (Ha instant élesztőt használsz, akkor azt csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz, és utána add hozzá a vizet.)
- Keverd össze egy tálban a lisztet, a cukrot és a sót, add hozzá a felfuttatott élesztőt, a vaníliakivonatot és az olajat, majd gyúrd össze. Takard le a tésztát egy tiszta, enyhén vizes konyharuhával, és hagyd 45-60 percig pihenni meleg (de ne túl forró) helyen, amíg kétszeresére nő.
- Miután megkelt, attól függően, hogy fonni szeretnéd-e, és hogy négyes, hatos vagy nyolcas fonást szeretnél, vágd 4, 6 vagy 8 egyenlő részre. A részekből gyúrj gombócokat, majd lefedve hagyd őket még negyedórát kelni.
- Az interneten számos kalácsfonási technika fellelhető, de ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, egy egyszerű őzgerincformában is megsütheted.
- Süsd 180 ℃-on 25-30 percig, amíg meg nem barnul a teteje, és egy villával ellenőrizve már nem ragadnak rá tésztamorzsák.
- Az elkészült fonott kalácsot fogyaszthatod vegán vajjal, lekvárral, agávé-, juhar- vagy datolyasziruppal, de önmagában egy kakaó mellé is tökéletes reggeli lehet.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.