Most olvasott cikk
Fonott kalács vaníliásan és citromosan: a húsvéti reggeli fénypontja

Fonott kalács vaníliásan és citromosan: a húsvéti reggeli fénypontja

Fonott kalács

Nincs is jobb napindító, mint ez a könnyen elkészíthető és mennyei citromos-vaníliás fonott kalács. Ráadásul ez a változat tej és tojás nélkül, tisztán növényi összetevőkből készül, és mégis tökéletesen foszlós és puha: mutatjuk, hogyan. 

A kalács semmilyen körülményesen beszerezhető összetevőt nem igényel, és a recept megalkotásakor figyeltünk arra, hogy ez ennél a növényi alapú változatnál se legyen másképp. És bár sokan azt gondolják, hogy a fonott kalács elkészítése macerás, ez egyáltalán nincs így. Kissé ugyan időigényes, de kezdők is nyugodtan belevághatnak: a fonás része egyszerűbb, mint gondolnád.

A klasszikus kalácstésztán most csavarunk egyet: lágyan vaníliás, frissítően citrusos ízvilággal bolondítjuk meg. Ezzel a süteménnyel nem csak az otthonodat töltheted meg csodás illattal és ünnepi hangulattal, de húsvéti csomagba is teheted.

Kövesd az alábbi receptet, hogy te is elkészíthesd ezt a különleges fonott kalácsot!

Hozzávalók

  • 500 gramm liszt
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g porélesztő
  • 60 g cukor + 2 csomag (16 g) vaníliás cukor
  • 50 ml olaj
  • egy csipet só
  • 250 ml langyos növényi tej vagy víz
  • 2 biocitrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • szeletelt mandula a tetejére (opcionális)

Fonott kalács elkészítése

  1. Egy tálban melegíts langyosra 250 ml növényi tejet vagy vizet (ne legyen túl meleg), oldj fel benne a már kimért cukormennyiségből egy teáskanálnyit, majd morzsold bele a friss élesztőt, és keverd el. Hagyd állni 15 percet, amíg felfut. (Ha instant élesztőt használsz, akkor azt csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz, és utána add hozzá a vizet.)
  2. Keverd össze egy tálban a lisztet, a cukrot és a sót, add hozzá a felfuttatott élesztőt, a vaníliakivonatot és az olajat, majd gyúrd össze. Takard le a tésztát egy tiszta, enyhén vizes konyharuhával, és hagyd 45-60 percig pihenni meleg (de ne túl forró) helyen, amíg kétszeresére nő.
  3. Miután megkelt, attól függően, hogy fonni szeretnéd-e, és hogy négyes, hatos vagy nyolcas fonást szeretnél, vágd 4, 6 vagy 8 egyenlő részre. A részekből gyúrj gombócokat, majd lefedve hagyd őket még negyedórát kelni.
  4. Az interneten számos kalácsfonási technika fellelhető, de ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, egy egyszerű őzgerincformában is megsütheted.
  5. Süsd 180 ℃-on 25-30 percig, amíg meg nem barnul a teteje, és egy villával ellenőrizve már nem ragadnak rá tésztamorzsák.
  6. Az elkészült fonott kalácsot fogyaszthatod vegán vajjal, lekvárral, agávé-, juhar- vagy datolyasziruppal, de önmagában egy kakaó mellé is tökéletes reggeli lehet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.