Tisztán növényi alapú ételekből is fenséges húsvéti menüt lehet készíteni: nem kell más hozzá, csak egy kis kreativitás. Legyen szó klasszikus hidegtálakról, főételről vagy desszertről, a vegán konyha remekei az asztalra varázsolják az ünnepi hangulatot.
Azt már megmutattuk, mit hozhat a gyerekeknek a vegán húsvéti nyuszi, ha azonban abban még nem vagy biztos, mi fog az ünnepi menüre kerülni, ezekből a receptekből meríthetsz ötleteket.

Hidegtálak
Általános közmegegyezés övezi a húsvéti asztal sztárját: bizony, legtöbben a hidegtálakat várjuk a legjobban ezen az ünnepen, amikről akár órákon át lehet csemegézni.
Bár általában hússal és majonézes salátákkal megrakott tálcák vannak a középpontban, vegánként sem kell kétségbe esni: a tejfölös mártogatósok helyét átvehetik az isteni, teljesen növényi alapú krémek, például hummusz, muhammara, vagy diópástétom, tofuból pedig isteni vegán körözött készülhet.

Vegán majonéz alapreceptünkkel klasszikus húsvéti salátákat is készíthetsz, például kapros-majonézes krumplisalátát, izgalmas, amerikai tésztasalátát, vagy tofuból készült hamis tojássalátát, ami még a tofuutálók tetszését is elnyeri majd. Ha húsvét, akkor persze nem maradhat ki a torma sem: próbáld ki isteni, tormás alma-cékla-répasalátánkat.
Kapros-majonézes krumplisaláta-recept

Húshagyó főfogások
A húsvéti ünnepi asztal főszereplője általában a hosszú böjt után először fogyasztott hús, de növényi alapú étrenden is áldozhatunk ennek a szimbolikus étkezésnek úgy, hogy az ne kerüljön állatok életébe.
A szejtán, azaz búzahús tökéletesen helyettesítheti a húsvéti sonkát, a rántott szójaszelet istenien passzol a vegán majonézes saláták mellé, a húshagyó töltött paprika pedig azoknak is kedvez, akik nem rajonganak a szójáért vagy a szejtánért, mivel a megfelelő fűszerezés mellett lencse, gomba és dió gondoskodik a paprika tökéletes ízéről és állagáról.
Húshagyó töltött paprika recept

Édes ünnep, édes élet
Ahány ház, annyi szokás, de egy biztos: a túróval készült desszertek, a répatorta és az aprósütemények gyakori szereplői a húsvéti menünek. A vegán répatortához semmiféle különleges összetevőre nincs szükség, egyszerűen kihagyjuk belőle a tojást, de a hagyományos ízek kedvelőinek sincs miért aggódnia: kölesből isteni hamis túrógombócot lehet készíteni, a hajtogatott szilvás papucs egy titkos összetevőnek köszönhetően pedig pont olyan lesz, mint a nagymamáé.
Ezekből az isteni receptekből egyértelműen látszik: a növényi alapú konyha minden alkalomra tartogat varázslatos ételeket – még egy olyan, hagyományosan szinte csak állati eredetű fogásokból álló ünnepen is, mint a húsvét.

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.