Most olvasott cikk
Ihat-e növényi tejet egy macska?

Ihat-e növényi tejet egy macska?

Egy cica növényi tejet iszik egy tálból

Egyre többen preferálják a növényi italokat a hagyományos tejjel szemben. De vajon balgaság-e, ha egy macska is növényi alapú tejet kap? És mi a helyzet a kecske- vagy tehéntejjel? Melyik hasznos vagy éppen ártalmas a házi kedvenc számára?

Mit iszik egy macska? – erre a kérdésre a többség válasza valószínűleg az, hogy tejet. Egy vegán háztartásban azonban értelemszerűen felmerül a kérdés, hogy lehet-e ez a bizonyos tej növényi eredetű. A dilemma felvetődhet akár abban az esetben, ha váratlanul kismacska kerül a házhoz vagy akár pusztán etikai okokból is.

A Green Matters cikkében a növényi italok két típusára tér ki a macskák szempontjából. A

  • mandulatejet és
  • a zabtejet

vizsgálja ebből a nézőpontból.

A mandulatejtől nem kell távol tartani a macskát, ugyanakkor arra figyelmeztetnek a szakértők, hogy csak mértékkel szabad felkínálni ezt a lehetőséget a házi kedvencnek. Nagyobb mennyiségben puffadást, hasmenést produkálhat az állat szervezetében, bizonyos szinten viszont még egészséges is lehet a számára.

A mandulatejben lévő E-vitamin például hasznos lehet a macska szőrzetének és a bőrének. Egyes tápanyagai pedig a bélrendszer megfelelő működését segíthetik elő. Fontos ugyanakkor tisztában lenni azzal is, hogy bizonyos adalékanyagok – édesítőszerek és tartósítószerek – gyomorproblémákat okozhatnak a macskáknál. Érdemes tehát natúr, minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó mandulatejre voksolni, ha abból a macska is kap majd.

Sara Ochoa állatorvos szerint hasonló a helyzet a zabtejjel: abból is csak minimális mennyiséget kaphat a macska. Már csak azért is, mert a szakértő szerint annak egyáltalán nincs semmiféle kedvező hatása az állat egészségére nézve.

A macska növényi alapú tejet vagy inkább hagyományosat kapjon?

Egy dologgal ugyanakkor nem árt tisztában lenni, mielőtt – a növényi ital esetleges hátulütőitől visszarettenve – elkezdenénk nyakra-főre itatni a cicánkkal a hagyományos, állati eredetű tejet. A legtöbb felnőtt macska szervezetében nincs laktáz enzim, amely a tejben lévő laktózt, azaz a tejcukrot lebontaná.

A kismacskák szervezete az emberi csecsemőkhöz hasonlóan termel laktáz enzimet. A macskatej azonban jóval kevesebb laktózt tartalmaz, mint a tehéntej, ezért ez utóbbi számukra sem megfelelő táplálék. Az emésztetlen laktóz az emésztőrendszeren keresztül felszívja a vizet, és erjedni kezd a vastagbélben, ez pedig gyakran gyomorrontást és hasmenést eredményez.

Ebből fakadóan tehát – míg a macska növényi alapú tejet mértékkel kaphat – állati eredetű tejet jobb nem adni neki. Egyes kreatív gazdik persze előállhatnak egy köztes megoldással, mégpedig a laktózmentes tejjel. Ennek azonban magas a cukor- és kalóriatartalma, amely könnyen az állat elhízásához vezethet.

Érdemes ugyanakkor számításba venni mérlegeléskor a tejtermelés okozta környezeti károkat, valamint a tejfogyasztással kapcsolatos etikai problémákat is. Pláne annak fényében, hogy az állatorvosok egybehangzó véleménye, hogy a macskáknak valójában egyetlen típusú folyadékra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek legyenek: vízre.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.