Most olvasott cikk
Egy tanulmány szerint a hús-, tej- és rizstermelés miatt bukhatjuk a 1,5 °C-os klímacélt

Egy tanulmány szerint a hús-, tej- és rizstermelés miatt bukhatjuk a 1,5 °C-os klímacélt

Ha minden mást figyelmen kívül hagyunk, az élelmiszeripar jelenlegi formájában önmagában is elég arra, hogy a másfél fokos klímacélt átlépjük – állítja egy nemrég megjelent tanulmány.

A jelentés szerint, ha nem változtatunk az élelmezési rendszer jelenlegi módszerein, a század végére minimum 0,7 ℃-os emelkedésre számíthatunk csak ezen ágazat kibocsátásainak hatására. Mivel a jelenlegi emelkedés túllépte az 1 ℃-ot, ezzel már bőven túl is lépnénk a 1,5 ℃-os klímacélt.

A sokat emlegetett szén-dioxid-emelkedésért, mint tudjuk, leginkább a fosszilis tüzelőanyagok felelősek. A másik főbűnös üvegházhatású gáz, a metán – amelynek melegítő hatása újabb kutatások szerint az eddig gondoltnál valószínűleg jóval magasabb – kibocsátásának oka azonban leginkább az élelmiszeriparban keresendő.

Ezen az ágazaton belül is néhány élelmiszerre szűkíthető a felelősség: az élelmiszeriparból a légkörbe kerülő metán 75%-áért ugyanis a hús- és tejtermelés, valamint a rizstermesztés felelős

– mutatta ki a tanulmány. Az eredmények szerint az élelmiszerek összkibocsátásak több mint felét az előbbi, 19%-át pedig az utóbbi adja.

Mindenképpen változásra van szükség

Ennek oka igen egyszerű: a húsipar kibocsátásának túlnyomó részéért a szarvasmarhák tehetők felelőssé, akik bélfermentációs folyamataik során metángázt termelnek. A rizsnél pedig a termesztési módszerről van szó, a földeket ugyanis általában elárasztják, ami tökéletes körülményeket biztosít olyan baktériumoknak, amik életfolyamataikkal metánkibocsátást okoznak.

Ez az új tanulmány egy az utóbbi években megjelentek sorában, amik sürgetik az állattenyésztésből származó metánkibocsátás csökkentését: egy tavalyi jelentés szerint például az ebből az iparágból származó kibocsátás akár 90 százalékkal magasabb lehet, mint azt eddig gondoltuk.

Az élelmezési rendszer fenntarthatóvá tétele, az állati eredetű ételek fogyasztásának csökkentése elengedhetetlen szereppel bír az emberiség jövőjében: az ENSZ egy jelentése szerint például a szárazság elleni harcban is.

Míg a szén-dioxid-csökkentés hatalmas infrastrukturális, logisztikai és ipari változásokat igényel, amik bizonyára évtizedekbe fognak telni, a metánkibocsátás csökkentése ehhez képest könnyebben megoldható.

A tanulmány szerzői szerint néhány konkrét intézkedéssel az élelmiszeripar metánkibocsátása miatti hőmérséklet-növekedés 55%-kal csökkenthető lenne: a magas jövedelmű országoknak csökkentenie kellene a húsfogyasztásukat, redukálni kellene a haszonállatok és a trágyájuk miatti kibocsátásokat, valamint az élelmiszeriparnak megújuló energiahasználatra kellene átállnia.

Természetesen az élelmiszeripar megváltoztatása sem fog egyik napról a másikra menni – szükséges hozzá rengeteg technológiai változás, a mezőgazdasági támogatási rendszer teljes reformálása, az igazságos átmenetet biztosító átképzések, és egyéb intézkedések is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.